TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Lampa cu căciulă

Florin Lăzărescu
Colecții/Serii: Ego. Proză
Cartea reprezinta o selectie din povestirile scrise de autor in ultimii zece ani, reunite sub titlul celei mai cunoscute dintre acestea, Lampa cu...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-1421-9
Dimensiuni: 13x20 cm
Tip copertă: Hardcover
Alte volume:
Lampa cu căciulă (Top 10+) Lampa cu căciulă (Top 10+) Florin Lăzărescu

MAI MULTE DESPRE CARTE

Cartea reprezinta o selectie din povestirile scrise de autor in ultimii zece ani, reunite sub titlul celei mai cunoscute dintre acestea, Lampa cu caciula, care a fost ecranizata in 2006, in regia lui Radu Jude si care a obtinut peste 30 de premii la festivaluri internationale, printre care trofeul pentru cel mai bun scurtmetraj la Sundance, SUA.

Cu exceptia altor citeva povestiri relativ cunoscute (prin aparitia in reviste sau intr-un volum colectiv publicat in Franta), cele mai multe dintre ele sint inedite. Povestirile construiesc o carte despre copilarie, despre inocenta pierduta a lumii contemporane. Fiecare personaj (indiferent daca e vorba despre copilul care isi duce impreuna cu taica-su televizorul la reparat sau despre cel ce merge pe jos pina la bilci pentru a vedea Balena Goliat, despre paznicul de iaz care e „prieten” cu un crap ori despre batrina ce se imbata asteptind intoarcerea fiul sau de la puscarie) traieste intr-un scurt timp o adevarata aventura, o drama ori o comedie – acestea reusind sa fie totodata firesti, umane, dar si spectaculoase.

Data apariției: 2009
Editura: Polirom
Pagini: 240
Limba: Română
Hârtie: 120g/m
Cuvinte cheie:
literatură română, povestiri, proză scurtă, ecranizare, copilărie, inocenţa pierdută, bâlci, iaz, aventură
  • Florin Lăzărescu - Autor
    Florin Lăzărescu (n. 1974), prozator si scenarist iesean. Absolvent al Facultatii de Litere, Universitatea „Al.I. Cuza”, Iasi (1998). A mai publicat la Polirom romanele Ce se stie despre ursul panda (2003), Trimisul nostru special (2005; tradus in franceza, germana, spaniola, italiana, slovena, maghiara si croata) si volumul de povestiri Lampa cu caciula (2009). Coautor, impreuna cu Lucian Dan Teodorovici si Dan Lungu, al volumului de povestiri...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

Florin Lăzărescu în interviu cu Cătălina Ioancea, septembrie 2009, Avantaje - Florin Lăzărescu
"Scriu cind apuc si cit ma tine cheful/inspiratia/tensiunea pentru ceea ce-mi imaginez. Ma folosesc de ceea ce-mi notez in jurnalul/blogul meu (www.florinlazarescu.wordpress.com), dar, in mare, scriu in minte. Daca e vorba de o povestire, este cumva mai simplu – in citeva zile am deja structura. Intotdeauna am in cap o structura de poveste, niste personaje, intimplari si scene creionate. In linii generale, stiu de fiecare data de unde plec si unde vreaus a ajung, insa inventez, inovez foarte mult in momentul in care scriu."
mai 2010, psychologies.ro - Florin Lăzărescu
"Am tot ezitat sa public asa ceva, pe motiv de statistici: daca romanul mai atrage atentia, povestirile aproape ca nu intereseaza pe nimeni. Pe scurt: nu se vind, ramin pe stoc si pe urma iti pot bloca si sansa de a publica urmatorul roman. Prin decembrie 2008, dupa vreo doi ani de ezitare, am hotarit sa renunt la statistici: pur si simplu sa public o carte cinstita de povestiri, care sa ma bucure si, eventual, sa-i poata bucura si pe cei multi-putini care o vor deschide. Am inceput sa-mi adun intr-un fisier povestirile scrise de-a lungul vremii si mi-au iesit prea multe. Le-am recitit si mi-au ramas prea putine. Am scris in citeva luni vreo citeva noi – cele mai mari si care-mi plac cel mai mult –, iar acum cred ca mi-a iesit o carte rotunda, care sa fie si adevarata. Nu despre copilarie, nu doar despre comunism, nu despre viata saracacioasa de la tara (cum anticipez ca vor sari multi), ci despre bucuria de a fi viu, de a fantasma, de a gasi o noima aproape magica intr-o realitate de regula absurda."
decembrie 2009, Dilemateca - Luminiţa Corneanu
"Lampa cu caciula confirma un autor care a depasit de mult statutul de tinar scriitor si care, orice-ar zice unii circotasi, e pe buna dreptate curtat de acele edituri straine."
Florin Lăzărescu în interviu cu Marius Chivu, aprilie 2010, Dilemateca - Florin Lăzărescu
"Ma consider un povestas. Si chiar imi place sa fiu privit astfel, atita vreme cit termenul nu este vazut ca o incapacitate de a pune in pagina ceea ce se considera, scolareste, ca ar reprezenta marea si adevarata literatura. Adica polifonie, constructii epice pe sute de pagini, teme majore… ma rog, clisee insusite de catre unii artificial, in liceu, din cartile de sinteze si comentarii literare pentru bac, si ridicate la rang de virtiute – prost inteleasa – imediat dupa terminarea Facultatii de Litere. Stiu sa fac tot ceea ce imi cere miza povestii pe care mi-am propus sa o spun. Ar fi stupid sa ma apuc de descrieri de natura sau sa pretind ca n-am iesit un an din biblioteca pentru a putea povesti lumea vazuta prin ochii unui copil, asa cum se intimpla in Lampa cu caciula."
8-13 iunie 2009, Dilema Veche - Marius Chivu
"La un anumit nivel, volumul lui Florin Lazarescu este un puzzle al virstei copilariei în care naivitatea si curiozitatea, cruzimea si comicul copiilor contrasteaza cu oboseala trecutului care-i apasa pe cei batrini. Umorul si nostalgia merg mina in mina, asa cum preistoricul televizor cu lampi caruia ii ia doua minute sa se aprinda este acum comic, dar stirneste si nostalgii."
Florin Lăzărescu în interviu cu Adela Greceanu, 5 iunie 2009, Radio România Cultural - Florin Lăzărescu
"Pe mine ma intereseaza un anumit gen de personaj, acea naivitate, candoarea aceea cu care priveste existenta, specifica si copilului. La un moment dat ajungi la treizeci de ani si crezi ca stii totul, ca ai invatat totul, ai principii si se sterge lumea din jur. Pe cind un copil o priveste asa cum e ea, cu o anumita magie. Sint si oameni maturi care o privesc asa si acesta este personajul care ma intereseaza."
4 iunie 2009, revistacultura.ro - Mihai Iovănel
"Lazarescu are o inteligenta dinamica, deschisa unor referinte eterogene; mijloacele lui sint adaptate (inclusiv prin interesul pentru tehnici importate din cinema) optimizarii povestii; emotional, e un tonic si textele lui comunica o joie de vivre citeodata contagioasa; personajele si fundalul lor au o textura vie, sentimentul vietii fiind o calitate constanta."
Florin Lăzărescu în interviu cu Corina Buhagiar, 30 iunie 2009, unica.ro - Florin Lăzărescu
"Autentic imi place sa cred ca este totul in literatura mea. Cit despre „realitate” sau „adevar”, mi se par lucruri care ii preocupa mai mult pe filosofi si pe oamenii din presa decit pe un scriitor ca mine. Pe mine ma intereseaza in primul rind frumosul, esteticul, daca e sa purtam o discutie tehnica. Da, exista fire, puncte de pornire din realitate, dar totdeauna fantazez pe marginea lor, niciodata nu mi-am propus sa relatez „faze” haioase din realitate, sa descriu adevarul ca un jurnalist ori sa-mi rememorez nostalgic copilaria personala. Ma folosesc doar de anumite intimplari pe care le-am trait ori le-am auzit de la altii. Stiu ca publicul vibreaza la lucrurile care poarta eticheta „dupa un caz real”, dar nu vreau sa fiu ipocrit. Nici macar in reality-show-uri nu e vorba de realitate, ci de povesti create pentru a lasa impresia ca ar fi reale. Cu atit mai putin in literatura. De altfel, cred ca realitatea e plictisitoare si nu intereseaza pe nimeni. Ce alegi sa spui din si ce adaugi realitatii face o poveste atragatoare."
Filip Florian
"La Florin Lazarescu, acum si aici, cred ca se poate vorbi de magie alba. Altfel, in absenta vrajilor bune, nu stiu cum ar fi posibil ca lumea intreaga, cu continente si fiinte, cu mari maruntisuri si mici grozavii, sa se stringa intr-un singur punct geografic, fara nume, pierdut printre dealuri si intimplari. Rar am citit cu atita bucurie o carte si tot rar am fost cucerit intr-atit. Sint povestiri care se nasc una din alta, cresc ca ramurile tinere si sfirsesc prin a desena un fel de copac al vietii, trecut prin anotimpuri.” 

Opinia cititorilor