TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Amorţire

Florin Lăzărescu
Colecții/Serii: Fiction LTD
ISBN: 978-973-46-3538-2
EAN-16: 978973463538
Dimensiuni: 13x20 cm
Tip copertă: Paperback brosat

MAI MULTE DESPRE CARTE

-

 

-

 

Data apariției: 2013
Editura: Polirom
Pagini: 248
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
literatură română, cotidian, întrebări intime
  • Florin Lăzărescu - Autor
    Florin Lăzărescu (n. 1974), prozator si scenarist iesean. Absolvent al Facultatii de Litere, Universitatea „Al.I. Cuza”, Iasi (1998). A mai publicat la Polirom romanele Ce se stie despre ursul panda (2003), Trimisul nostru special (2005; tradus in franceza, germana, spaniola, italiana, slovena, maghiara si croata) si volumul de povestiri Lampa cu caciula (2009). Coautor, impreuna cu Lucian Dan Teodorovici si Dan Lungu, al volumului de povestiri...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

5 iulie 2013, SemneBune.ro - Vera Martinez
"Florin Lazarescu se numara printre scriitorii romani care m-au ajutat sa ma intorc la literatura de la noi, dupa ce multa vreme o cam ocolisem. [Amortire] o carte in care multi dintre noi se pot regasi, intr-un fel sau altul, o carte despre oameni printre care ne invirtim zilnic, dar pe linga care ne-am invatat sa trecem fara sa ii vedem, situatii pe care, din diverse motive, alegem sa le ignoram. Iar daca e sa spun ce mi-a placut cel mai mult la Amortire… e tocmai lumea asta mica, lumea din plan secund, personajele pe care, probabil, toti le numim secundare, „de umplutura”. Florin Lazarescu are o calitate care ma atrage in mod deosebit la el ca scriitor: un spirit de observatie foarte treaz, foarte deschis, care merge dincolo de imediat, de ceea ce este foarte evident. As zice ca scrisul lui e un fel de echivalent al instantaneului din fotografie…"
21 iunie 2013, Observator cultural - Bianca Burţa-Cernat
"Balansind, deci, abil intre concret si simbolic si procedind in asa fel incit cei doi termeni sa se potenteze reciproc, prozatorul reuseste sa capteze in text atit pulsatia cotidianului, cit si, la fel de viu, impulsul interogativ. Personajele lui Florin Lazarescu din Amortire, dar si protagonistii romanelor precedente (Ce se stie despre ursul panda si Trimisul nostru special) sint in cautarea a ceva nelamurit, intuit ca avind o importanta vitala, intrucit ar putea sa scoata amalgamul obiectelor si al gesturilor cotidiene de sub incidenta inutilitatii si a nonsensului: „ceva pentru care merita sa te bati“, un Dumnezeu, o motivatie transcendenta. Gravitatea unei asemenea cautari este ambiguizata, contrabalansata prin ironie, parodie, carnavalesc. Distanta de la parabola la butaforie e parcursa rapid; si invers, intr-un scenariu contrariant, intr-un amestec de carnaval si apocalipsa.   Substanta prozei lui Florin Lazarescu este data, o spun din nou, de buna intovarasire dintre o accentuata sensibilitate a concretului, calitate absolut necesara, de altfel, prozatorului de vocatie, si intuitia simbolicului, calitate poate nu obligatorie, dar in masura sa marcheze, in orice caz, o diferenta de anvergura."
Florin Lăzărescu
"Sint urmarit de o intrebare pe care o repeta bunica-mea inainte sa moara, desi se afla in propria camera unde traise peste 80 de ani: «De ce m-ati mutat de-acasa?!». Am aflat abia dupa, intimplator, ca e o chestiune tipica pentru Alzheimer in faza finala. Sa nu-ti mai recunosti nici macar propria casa, acasa. Aproape un deceniu, bunica si-a ascuns boala cu demnitate, pacalindu-i pe toti din jur, pina a rabufnit violent, cu o jumatate de an inainte de moarte. Si de-aici, o alta nedumerire: presupunind ca ai fi constient de boala, ce simti si ce faci cind iti dai seama ca incet-incet o sa ti se stearga memoria? Imbatrinind, m-a mai lovit o intrebare – e drept, banala, patetica, dar destul de dureroasa, daca o pui cu seriozitate: «De ce naiba scriu eu literatura?!». Cunosc o multime de oameni pentru care publicarea unei carti pare sa  echivaleze cu mintuirea. Eu n-am simtit nici macar o vaga alinare pentru necazurile marunte pe care le am ca om. In schimb, sincer, mi-e sila de vanitatile stirnite de conditia de scriitor, cu atit mai mult cind le descopar la mine. Si, cum n-am gasit vreo rezolvare simpla, asumat (auto)ironic, pina la cinism, m-am apucat sa scriu un roman – cu personaje si intimplari fictive, dar cu probleme reale, comune mie si semenilor mei – despre toate intrebarile intime pentru care n-am nici un raspuns limpede.”
Bianca Burţa-Cernat
"Un autor nonconformist, cu priza la realul miraculos, cu interogatii care ii sint proprii, cu intuitii ce il diferentiaza de colegii de generatie. Florin Lazarescu scrie pentru ca are ceva de transmis; proza sa este marturia unor experiente autentice, in plan existential, nu doar reflexul unor experimente pur literare.” 
Mihail Vakulovski
"As remarca la F.L. spiritul de observatie, stiinta de a alege intimplari si situatii care se potrivesc textului unde le foloseste, modul in care isi apropie personajele de cititor – desi cam ciudate, personajele lui ii amintesc cititorului de cineva pe care-l cunoaste.” 

Opinia cititorilor