TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Tunul filozoafei

Dumitru Ungureanu
Colecții/Serii: Ego. Proză
Povestirile din volum au, in primul rind, calitatea autenticitatii: fiecare naratiune este un episod din realitate, „spus” cu o forta...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 973-681-896-9
Dimensiuni: 13x20 cm
Tip copertă: Paperback brosat

MAI MULTE DESPRE CARTE

Povestirile din volum au, in primul rind, calitatea autenticitatii: fiecare naratiune este un episod din realitate, „spus” cu o forta demna de mari povestitori – si, la fel ca acestia, autorul isi concentreaza naratiunea cu predilectie in spatiul rural. Literatura lui Dumitru Ungureanu beneficiaza insa de grotescul noilor realitati, cu sate supuse unor modele si obiceiuri urbane, cu personaje pervertite de diferite influente ale modernitatii, toate convergind intr-un comic buf, spumos de multe ori. Tot la fel ca marii povestitori insa, Dumitru Ungureanu ramine un moralist – comicului urmindu-i, de cele mai multe ori, sentinta tragica, una care da sens povestirii si o transforma intr-un prilej de meditatie.

Autor: Dumitru Ungureanu
Prefaţator: Alexandru Cistelecan
Data apariției: 2005
Editura: Polirom
Pagini: 248
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
literatură română, beletristică, grotesc, urban, modernitate, comic buf, sentinţă tragică
  • Dumitru Ungureanu - Autor
    Dumitru Ungureanu (n. 1956), cofondator, impreuna cu Tudor Cristea, al revistei „Litere”, ce apare din anul 2000 la Tirgoviste. Publicistica in: „Observator cultural”, „Vatra”, „Viata Româneasca”, „ArtPanorama”, „Contrapunct” etc. Volume publicate: Orunele electrice, povestiri, cu o prefata de Dan-Silviu Boerescu, Editura Marineasa, Timisoara, 1996; Cartea pacatelor, roman, Editura...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

30 aprilie 2005, Cotidianul - Al. Cistlecan
"Pentru initiati, titlul trimite la faimoasa scriere erotica Tereza filozoafa. Pentru neinitiati, el este o culegere de povestiri in care sexul detine pozitia de frunte. Alerte, pline de nerv, nevulgare, textele sint «un tabel Mandeleev al valentelor erotice» 
10 noiembrie 2005, Observator Cultural - Adina Diniţoiu
"Traim acum intr-o «epoca» literara a reintoarcerii epicului nud, in care Dumitru Ungureanu este inca un nostalgic al mrejelor textului. Insa, la el, e mereu acel ceva care tine cititorul, creeaza tensiune, creeaza suspans: fie tusa naturalista, erotico-violenta din Un foc din intuneric sau Urma calului pe lunca, fie iubirile fatale la modul rusesc sau anecdoticul erotic din Tunul filozoafei ori turnurile fantastice neprevazute (in Paulina). Prozatorul are si anvergura romanesca, vizibila in debutul povestirii Clisura singelui sau, in genere, in proza microrealista si sociala (ca Stormy Monday Blues). D. Ungureanu are, cum ziceam, acel instinct artistic de a incepe o proza monografic si de a sfirsi cu o voluta fantastica."
1 septembrie 2005, Suplimentul de cultură - Doris Mironescu
"Proza lui Dumitru Ungureanu este una vivace, ritmul ei e sustinut si placerea de a povesti nestirbita, la acestea adaugindu-se si un detaliu extrem de important in aceste zile ploioase: majoritatea povestirilor sint erotice, relatari din cele mai neasteptate perspective ale unor ispravi sexuale pline de seva. Povestirile din volum marturisesc o buna cunoastere a stiintei textului, fara sa cedeze tentatiilor experimentaliste, Dumitru Ungureanu folosind un bogat arsenal de tehnici de constructie epica si un talent impresionant."

Opinia cititorilor

comments powered by Disqus