TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Opere I: Mări sub pustiuri

Dumitru Radu Popescu
Colecții/Serii: Opere
Cele mai frumoase povestiri ale lui Dumitru Radu Popescu (Ploaia alba, Somnul pamintului, Mireasa din iulie, Leul albastru, Duios Anastasia trecea...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-1725-8
Dimensiuni: 13x20 cm
Tip copertă: Hardcover

MAI MULTE DESPRE CARTE

Cele mai frumoase povestiri ale lui Dumitru Radu Popescu (Ploaia alba, Somnul pamintului, Mireasa din iulie, Leul albastru, Duios Anastasia trecea etc.) sint reunite intr-un volum in care finetea psihologica a autorului se imbina cu spiritul critic, intr-o analiza lucida a dramelor razboiului si a comediei existentei. 

Autor: Dumitru Radu Popescu
Ediţie îngrijită de: Florea Firan
Prefaţator: Cornel Ungureanu
Data apariției: 2010
Editura: Polirom
Pagini: 560
Limba: Română
Hârtie: 120g/m
Cuvinte cheie:
literatură română, proză scurtă, povestiri, nuvele, anti-basm, război
 • Cornel Ungureanu
  Prefaţator
  Dumitru Radu Popescu - Autor
  Dumitru Radu Popescu, unul dintre cei mai cunoscuti si apreciati prozatori din generatia ’60, distins cu Premiul Academiei Romane si cu Premiul National de Literatura al Uniunii Scriitorilor din Romania. Se remarca atit prin volumele de povestiri (Fuga, 1958; Somnul pamintului, 1965; Duios Anastasia trecea, 1967; Prea mic pentru un razboi atit de mare, 1969; Ploaia alba, 1971; Caruta cu mere, 1974; Leul albastru, 1981), romane (Cei doi din dreptul Tebei,...
  AFLĂ MAI MULTE
  Vezi toate cărţile
 • Dumitru Radu Popescu
  Autor
  Cornel Ungureanu - Prefaţator
  Cornel Ungureanu (n. 1943, Lugoj) a absolvit Facultatea de Filosofie, sectia romana-germana a Universitatii din Timisoara. In prezent, este profesor al Universitatii de Vest din Timsoara si redactor la revista Orizont. Impreuna cu Adriana Babeti conduce Cercul de studii al literaturilor Europei Centrale „A treia Europa”. Dintre lucrarile sale, amintim: La umbra cartilor in floare (1975), Proza si reflexivitate (1977), Contextul operei (1980), Proza...
  AFLĂ MAI MULTE
  Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

nr. 12, decembrie 20, Scrisul Românesc - Gabriel Cosoveanu
"Dumitru Radu Popescu continua sa impuna prin modalitatea de a fraza mereu surprinzator, trecind de la efortul crearii de atmosfera, prin enunturi fastuoase, barochizante, la fulgurante observatii de la firul ierbii, propulsate prin dialoguri fara nici un cusur in ordinea autenticitatii. Un ochi de fantast ascoiat cu o ureche de mare fidelitate a inregistrarii, acesta este prozatorul nostru peren."
4 august 2010, Academia Caţavencu - Cristian Teodorescu
"Cartea scoasa de Polirom nu intra la categoria omagii editoriale pioase, nici in seria nostalgiilor legate in piele ecologica. Si daca D.R. Popescu s-o fi intrebind daca mai rezista la lectura povestirile lui de tinerete, dupa mine, cel putin, poate sta linistit. Acum parca au cistigat in limpezime, fiindca nu te mai intrebi ce-a vrut sa zica autorul pe dedesubt, in ele, cum citea romanul pe vremuri literatura, la vinatoare de sopirle. si ii recunosti lui D.R. Popescu dreptul exclusiv de proprietate asupra lumii lui de la tara, cu insi care au o psihologie imbirligata, ca tot omul. Fiindca DR-ul n-are pretentia, ca Preda sau ca Fanus Neagu, ca taranul roman e asa ori pe dincolo. El ia oameni la prefirat si la puricat si descopera ca fiecare o are pe-a lui, cu smuceli, cu socoteli, mai cu iubire, mai cu ura, mai cu «Ma cac pe el!», mai cu lasa-l in ale lui. si peste toate astea, ba mai da o seceta, ba mai vine razboi, ba o pace de sa te fereasca Dumnezeu si lumulita, cum sa procedeze? Merge si ea inainte, innodind o nadejde de coada unei chestii nasoale si minunindu-se ca proasta-n tirg ca un leu scapat din cusca nu mai stie la ce-i foloseste libertatea, drept care se intinde la pamint si moare. si-atunci te-apuca pe tine, cititor, niste pandalii si-ti zici: ce lume-i asta, ba frate, in care moare leul de libertate?"
Cornel Ungureanu
"D.R. Popescu propune texte care invita la curaj. El nu incheie o cercetare, ci deschide un dialog. Asezat in perioada acestor schite si nuvele intr-o provincie care putea sa-si reclame statutul de capitala culturala, scriitorul isi traieste excelenta nu doar prin sine, ci prin apartenenta la un grup literar capabil sa elaboreze o noua literatura. Prozatorul si dramaturgul de la Steaua voia sa confirme prin scrisul sau stilul de a fi al unei publicatii si al unui oras cultural. D.R. Popescu voia sa realizeze demetropolizarea culturii. In paginile acestui volum, el afirma creativitatea polemica a Clujului cultural.” 
Fănuş Neagu
"Asa cum Marin Sorescu e singur printre poeti, Popescu e singur printre prozatorii generatiei noastre, in sensul ca si-a creat un spatiu unic al iluziei in care, patrunzind, iti pierzi dreptul la optiune, fermecat de culorile celui mai inalt anotimp, vara. Caci vara cinta nesfirsit in paginile lui... D.R. Popescu e o poveste in care nu cad zapezi, sub fruntea lui Anul Nou incepe cu sinziene – dar nimic dulceag in tot ce scrie, fiindca el stie drumul pe marile de sub pustiuri in care se ajunge pe carari tragice.” 
Magdalena Popescu
"Intre colegii de generatie, D.R. Popescu, spontan shimbator, prompt si productiv, s-a potrivit perfect formulei pe care a cultivat-o printre altii. El a stiut cel mai bine sa-i dea, prin usurinta stilistica si auditia lexicala bogata, prin ironia necesara si dramatismul simbolizant, acea adecvata tinuta de ornament, de baroc folcloric, adica de arta in primul rind a dexteritatii. Si, tot el, ii propune reformularea reperatoare, prin fundamentarea cu un continut grav.” 

Opinia cititorilor