TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Măcel în Georgia

Dumitru Crudu
Colecții/Serii: Ego. Proză
ISBN: 978-973-46-1195-9
EAN-16: 978973461195
Dimensiuni: 13x20 cm
Tip copertă: Paperback brosat

MAI MULTE DESPRE CARTE

Data apariției: 2008
Editura: Polirom
Pagini: 344
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
literatură română, oniric, fantastic, istorie hiperbolizată
  • Dumitru Crudu - Autor
    Dumitru Crudu (n. 1968, Republica Moldova) este unul dintre cei mai importanti poeti si dramaturgi contemporani. A initiat in anul 1999, impreuna cu Marius Ianus, un nou curent literar, fracturismul, lansat printr-un manifest publicat in revistele Paralela 45 si Vatra. Cistigator al Concursului de dramaturgie „Cea mai buna piesa romaneasca a anului“, organizat de Uniunea Teatrala din Romania (UNITER) si de Fundatia Principesa Margareta a Romaniei,...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

iulie 2009, tiuk.reea.net - Mihail Vakulovski
"Macel in Georgia e debutul in proza al lui Dumitru Crudu, poet extraordinar (a descoperit o paradigma poetica proprie si a inventat un nou curent poetic, fracturismul) si dramaturg celebru, ale carui piese s-au jucat pe toate continentele. (...) Un roman in care este reconstituita - cu ajutorul limbajului, mai ales, datorita naratiunii, dar si actiunii cartii - atmosfera din Moldova Sovietica. Macel in Georgia, de Dumitru Crudu, e un excelent roman existentialist, social si psihologic, la fel de interesant si pentru istorici, si pentru filologi."
aprilie 2011, Timpul - Aliona Graţi
"Personajele lui Dumitru Crudu din romanul Macel in Georgia (aparut in 2008 la Editura Polirom) sint jertfele unei catastrofe antropologice, ale mutatiilor nefaste din sfera umanului, generatoare de alienare si schizoidie. Pe fundalul prabusirii colosului sovietic, aproape in sincro-nie, citiva tineri cad prada unor stari de greata si dezamagire, de spleen pe punctul de a atinge patologicul. Programul inregistrarii realitatii in nuditatea ei fragila nu anuleaza insertiile inconstientului, realul si imaginarul, discursul si existenta fiind congruente. De aici deriva si complexitatea acestui roman provocator, ce mizeaza pe tehnici si procedee minimaliste pentru a surprinde anxietatile si derivele anilor ‘90 din acea parte de lume, in preajma prabusirii URSS-ului."
aprilie 2009, Noua literatură - Ana Chiriţoiu
"Ironia lui Dumitru Crudu nu e nici bascalie sudista, nici cochetarie scriitoriceasca, ci e strasnica, pe viata si pe moarte; ca sa ramin in imaginarul revolutionar, Macel in Georgia e mai degraba un fel de kamikaze literar, care risca totul, nu un cocktail Molotov obosit, aruncat cu precautie de pe geamul unei masini in mers, cum par ironiile literare in majoritatea romanelor care se ocupa de ele. Dumitru Crudu nu este unul dintre autorii care-si ironizeaza personajele de mucava in timp ce-ti fac complice cu ochiul si nici un alergator pe cimpii alegoriei; la el, starea de asediu e dusa pina la capat."
Dumitru Crudu în interviu cu Mihail Vakulovski, 30 iulie-5 august 20, Observator cultural - Dumitru Crudu
"Romanul meu e si autobiografic, dar in acelasi timp e si multa fictiune in el. Adica nu chiar toate viciile personajelor mele sint si ale mele. (…) Da, bineinteles ca imi torn cenusa in cap si imi recunosc toate culpele mele adevarate sau imaginare, dar, in acelasi timp, pictez pe pagina sperantele si bucuriile mele, intrucit am avut si din acestea foarte multe in tineretea mea. In acest roman mi-am propus sa nu ascund nimic si sa povestesc totul, dar, pe de alta parte, repet, e un roman unde amanuntul biografic e doar un punct de plecare pentru construirea personajelor."
24-30 ianuarie 2009, Suplimentul de cultură - Bogdan Romaniuc
"Un roman inedit si bine scris, despre nationalismul salbatic, despre razboi, despre iubire si singuratate intr-o lume "a nimanui"."
Dumitru Crudu în interviu cu Bogdan Romaniuc, 24-30 ianuarie 2009, Suplimentul de cultură - Dumitru Crudu
"La Tbilisi am venit dintr-un Chisinau antisovietic si nationalist. Dar, daca la Chisinau participam la toate mitingurile si demonstratiile antisovietice si scandam lozinci anticomuniste, la Tbilisi fusesem identificat de citeva ori cu ocupantii sovietici pentru ca, la inceputurile sederii mele, nu stiam georgiana. Adica, brusc, dintr-un luptator antisovietic devenisem un rusofon urit de toata lumea. Atunci m-am si lecuit de nationalism, cind am devenit eu insumi o victima a acestuia. De aceea, pentru a nu atrage atentia tinerilor xenofobi, in autobuz discutam cu prietenii mei lituanieni sau tadgici intr-o aculalie, eu in romana, iar ei in lituaniana sau tadgica, doar-doar sa nu vorbim in rusa. Dupa ce am invatat insa georgiana, m-am simtit extraordinar fiindca georgienii sint foarte ospitalieri si generosi, mai ales atunci cind ii respecti."
20 februarie 2009, România literară - Cosmin Ciotloş
"Crudu breveteaza o forma, impecabila, de individualizare a documentului. Fapt in urma caruia accentele se deplaseaza de pe sursa filologica pe beneficiarul emotional. Comparatismul trece in comportamentism."
2-8 aprilie 2009, Observator cultural - Bogdan Creţu
"Dumitru Crudu este, inca din prima carte, un prozator matur. El jongleaza relaxat cu tehnici narative necesare in context, alterneaza vocile narative ale personajelor cu aceea a unui narator omniscient, astfel incit romanul sau are ritm, iar situatiile, chiar daca devin previzibile, nu isi pierd interesul. Fundalul social ii iese foarte bine, scrie pagini admirabile despre xenofobia specifica popoarelor din creuzetul sovietic, despre nationalismul care, chiar tratat in cheie burlesca, nu pierde pe drum drama autentica de presupus in toate aceste rabufniri extremiste."
Gabriela Adameşteanu
"Am avut timp, eu si Dumitru Crudu, la Iasi, sa vorbim despre felul in care scriem, de cite ori rescriem pasajele, cum le dezvoltam. Avem o formula comuna de scris, pe care nu o voi dezvalui insa pina la capat, caci si scriitorul trebuie sa isi pastreze secretele.” 

Opinia cititorilor

comments powered by Disqus