TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Pudra

Dora Pavel
Colecții/Serii: Fiction LTD
Ce-ai face daca te-ai trezi dintr-o moarte clinica, in miez de noapte, intr-o capela cu usa ferecata, incorsetat in dantela, singurul viu, intre alte...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-1601-5
Dimensiuni: 13x20 cm
Tip copertă: Paperback brosat

MAI MULTE DESPRE CARTE

Ce-ai face daca te-ai trezi dintr-o moarte clinica, in miez de noapte, intr-o capela cu usa ferecata, incorsetat in dantela, singurul viu, intre alte catafalcuri, inspaimintat mai mult de propria inviere decit de starea pasagera in care te-ai aflat, in timp ce pe toti ai tai, parinti si frati, veri, unchi si matusi, cunoscuti si colegi, ti-i inchipui dormind linistiti, obisnuiti deja cu gindul si incepind sa se replieze din mers, sa-si ordoneze altfel viata, fara tine, impovarati pe moment doar de obligatia de-a te ajuta sa treci dincolo, pe de-a-ntregul si decent, asa cum se cuvine, cu tot trusoul mortuar, cu tot ceremonialul statornicit de cind lumea pentru un eveniment ca asta?

E doar una dintre interogatiile bulversante la care noul roman al Dorei Pavel raspunde prin odiseea intoarcerii in lume a lui Carasiniu, tinarul restaurator de arta care afla acum ca viata, ca si moartea, poate surveni oricind. O naratiune densa, a carei miza depaseste sugestiile titlului. Dincolo de orice parabola a fardului si macinarii, a falsului si desertaciunii, romanul Pudra atinge zone incontrolabile ale umanului.

Romanul a obtinut Premiul „Pavel Dan” pentru Proza al editiei 2011 a Premiilor USR - Filiala Cluj

Data apariției: 2010
Editura: Polirom
Pagini: 248
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
literatură română, beletristică, înviere, moarte, înmormântare, parabolă, deşertăciune
  • Dora Pavel - Autor
    Poetă, de asemenea, prozatoare și publicistă, Dora Pavel s-a născut la 29 iunie 1949 în Santandrei-Deva (Hunedoara). A absolvit Facultatea de Litere a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj (1969). A fost cercetătoare la Institutul de Lingvistică și Istorie Literară din Cluj. În prezent este redactor la Studioul Teritorial de Radio Cluj și la revista "Apostrof". A debutat în volumul colectiv "Alpha `84" (1984). A publicat volumele de...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

nr. 4, aprilie 2010, Apostrof - Mihaela Ursa
"Spre deosebire de Agata murind, cu care, dupa cum spuneam, Pudra este comparabil la nivelul problematicii, noul roman al Dorei Pavel afirma o altfel de reusita scriitoriceasca. Avind o tema inca si mai tare in ordinea puterii de sugestie, Pudra mizeaza pe doua piese cistigatoare: prima este chiar tratarea tabuului existential si religios in cheie derizorie, ca impostura, in maniera in care apare in proza universala contemporana, si nu incrincenat negator, cum apare in romanul modern (de analiza, cu concluzie existentialista, mai ales), cu care autoarei i s-au atribuit afinitati la primele romane. A doua este formularea unei sfidari a verosimilitatii chiar din interiorul conventiei realiste, strict dependente de verosimilitate. Aceste mize de o importanta cruciala, alaturate stupefiantei intrari in subiect, fac din Pudra un roman excelent, care realizeaza atit un set de performante estetice, cit si o oferta pasionanta de lectura, concurind pentru esalonul intii al prozei romanesti contemporane."
nr. 262, Suplimentul de cultură - Bogdan Romaniuc
"Cititorul are placerea de a descoperi o altfel de prozatoare. Intre atitea romane concurente in a epuiza tema comunismului, cartea Dorei Pavel vine ca un suflu nou, proaspat si deschizator de drumuri. Dora Pavel are forta marilor romancieri contemporani."
iulie-august 2010, Steaua, nr. 7-8 - Doru Pop
"Dupa ce a scris unele dintre cele mai bune pagini de literatura «morbida» din romanul romanesc contemporan (orice alt autor s-ar fi «descompus» dupa un asemenea efort), autoarea reuseste sa genereze o noua viziune asupra mortii si ingroparii. Acest lucru nu ar fi fost posibil fara schimbarea vocii auctoriale si fara o modificare la nivel discursiv. Daca Agata este deshumata numai pentru a fi re-fictionalizata din amintiri si rememorari, Carasiniu, eroul din Pudra, este re-inviat la modul cel mai concret (mai obiectiv). Asa cum in Agata murind vocea personala si subiectiva ne ajuta (ca cititori) sa plonjam intr-un subiect halucinant, in Pudra vocea aparent obiectiva face demersul invers, ne scoate din halucinatie si ne introduce intr-o realitate nu mai putin fantasta. (…) Acest roman confirma faptul ca Dora Pavel este un autor thanatic, un scriitor de roman «gotic», cum numai in secolul XIX mai erau. Pulsiunea mortii, despre care vorbea Freud, a devenit o arta poetica la Dora Pavel, al carei scris este cuprins de seductia mortii, in paginile sale co-prezenta vietii si a mortii este construita si reconstruita continuu. In Pudra angoasa mortii este principalul stimulent pentru manifestarea eului, Carasiniu isi cauta identitatea, asa cum in Agata murind identitatea personajului principal se contureaza din reminiscentele celor din jur. Pulsiunea mortii este cea care impinge, in mod nevazut, eul spre autoformulare."

Opinia cititorilor

comments powered by Disqus