TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Captivul

Dora Pavel
Colecții/Serii: Fiction LTD
Dupa ce a fost distinsa, in 2003, pentru primul sau roman, Agata murind (Polirom, 2004), cu Premiul Uniunii Scriitorilor, Dora Pavel revine cu un...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 973-46-0191-1
Dimensiuni: 13x20 cm
Tip copertă: Paperback brosat

MAI MULTE DESPRE CARTE

Dupa ce a fost distinsa, in 2003, pentru primul sau roman, Agata murind (Polirom, 2004), cu Premiul Uniunii Scriitorilor, Dora Pavel revine cu un thriller tensionat.
Captivul este un roman al erotismului maladiv si al incestului, al crimei si al vinovatiei. Concentrat asupra atractiei vicioase dintre doi gemeni, frate si sora, epicul evolueaza spectaculos inspre zone emotionale nebanuite. In penumbrele si la adapostul unui teatru vechi, renovat, obsesia lui Zigu pentru sora sa, Zedra, se confrunta cu capcanele unui climat artistic mai putin obisnuit. Pe cit de claustrant, pe atit de hipnotic prin prestatia charismatica a regizorului sau, teatrul aduce si celelalte personaje ale cartii in vecinatatea magiei creatoare, dar si a instinctelor dezlantuite. Protagonistii evolueaza mocnit, in cerc inchis, ca niste animale ghidate perfect in arena. Totusi, ei scapa uneori de sub bagheta imblinzitorilor, descarcerind forte primare, distructive.

Data apariției: 2006
Editura: Polirom
Pagini: 248
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
literatură română, beletristică, incest, gemeni, viciu
  • Dora Pavel - Autor
    Poetă, de asemenea, prozatoare și publicistă, Dora Pavel s-a născut la 29 iunie 1949 în Santandrei-Deva (Hunedoara). A absolvit Facultatea de Litere a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj (1969). A fost cercetătoare la Institutul de Lingvistică și Istorie Literară din Cluj. În prezent este redactor la Studioul Teritorial de Radio Cluj și la revista "Apostrof". A debutat în volumul colectiv "Alpha `84" (1984). A publicat volumele de...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

25 august 2006, Dilema veche - Marta Petreu
"Captivul este un roman foarte bine lucrat, nelinistitor si incitant. Dora Pavel scrie exceptional, frazele ei avind o densitate senzuala si o acuitate psihologica neobisnuite. Romanul are, pe detalii, o consistenta de apa grea, lenesa, mlastinoasa. O pinza freatica adinca, din care psihologia personajelor se hraneste in mod plauzibil. In literatura romana extrem-contemporana, Agopian mai are o asemenea fraza senzoriala, de bijutier. Captivul a intrat, prin perfectiunea cu care este lucrat fiecare detaliu si apoi intregul, in raftul bibliotecii mele selective. El confirma faptul ca Dora Pavel nu a luat premiul pentru proza in mod accidental si norocos, ci ca ne aflam in fata unui romancier puternic, ale carui romane viitoare le astept cu mare curiozitate."
2 iunie 2006, Dilema Veche - Luminiţa Corneanu
"Dora Pavel imbina remarcabil psihologismul cu elementele de thriller, stie sa-si tina in sah cititorul, oferindu-i informatii cu pipeta, reuseste sa schimbe perspectiva la 180 de grade, pastrind totusi fluenta naratiunii. Roman pe paliere, pentru cititori cu gusturi diverse, Captivul aminteste de arta unui John Fowles."
Apostrof, ianuarie, 2007 - Irina Petras
"In Captivul, Dora Pavel construieste migalos, sub lupa. Romanul urmeaza un plan cintarit pina la detalii farmaceutice si urmareste o tinta, care isi pastreaza, insa, misterul/farmecul si dupa ce ultima fila a fost intoarsa. In plus, nu viseaza nici o clipa sa devina teza, ci se pastreaza in stadiul unei bogate ambiguitati. Al unei pline de intelesuri nesigurante, as zice, desi prozatoarea tine povestea in friu cu o siguranta aproape sufocanta, contracarata impecabil de frazarea melodica, amplu cadentata, atit de proprie deja autoarei. Lucreaza cu constringeri alternate cu libertati, fiecarui gest ii raspunde un contra-gest. Incertitudinea e prinsa in lanturi de mici certitudini, nimic nu are un singur inteles si o singura istorie. Cuvintele se asaza unul dupa celalalt ascultind ca de o stranie predestinare. Se afla imediat la locul lor si au valente, cum ar zice Camil Petrescu, cu toate celelalte. Ne aflam in fata unui dens, subtil, insinuant thriller abisal. Un chestionar al fiintei: «sunt multe lucruri despre care le-as putea vorbi, e limpede ca, in masura in care vor sti sa puna intrebari, le voi raspunde». Prozatoarea se dovedeste intrebatoarea ideala."

Opinia cititorilor