TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Zogru

Doina Ruști
Colecții/Serii: Ego. Proză
Nemuritorul Zogru, un personaj fabulos nascut in „Saptamina Mare a anului 1460” si folosind ca vehicule de inaintare prin istorie (pina...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 973-46-0218-7
EAN-16: 973460218
Dimensiuni: 13x20 cm
Tip copertă: Paperback brosat

MAI MULTE DESPRE CARTE

Nemuritorul Zogru, un personaj fabulos nascut in „Saptamina Mare a anului 1460” si folosind ca vehicule de inaintare prin istorie (pina in prezent) trupuri umane, este, la rindu-i, vehiculul prin care Doina Rusti ne atrage intr-o lume fascinanta a evenimentelor mici din istoria mare, a povestilor savuroase, a fantasmelor. Prin increngatura povestii insa, extrem de atragatoare, vie, se dezvolta mesajul. Cautarea de sine a celui venit in alte lumi ne poarta prin sentimente profund omenesti, sentimentul iubirii sau cel al unei singuratati acute, ba chiar, surprinzator poate, isi face loc in roman atasamentul fata de istoria si locurile romanesti – iar asta se intimpla printr-un moralism ascuns, inchis intre rinduri, subinteles. Ironia fina si umorul debordant, personajele fantastice, de la spiridusi la fantome, viata de dupa moarte a unor personalitati istorice, toate acestea vin sa contureze rama unui tablou in care regasim probleme si mize mereu actuale.

Premiul pentru Proza al Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti pe anul 2006

Autor: Doina Ruști
Prefaţator: Ioan Groşan
Data apariției: 2006
Editura: Polirom
Pagini: 272
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
literatură română, beletristică, nemuritor, fabulos, fantasme, 1460, iubire, singurătate, ironie fină, spiriduşi, viaaţă de după moarte
 • Ioan Groşan
  Prefaţator
  Doina Ruști Doina Ruști - Autor
  Doina Ruști este una dintre cele mai cunoscute scriitoare contemporane din România. Romanul Fantoma din moară (Polirom, 2008) a fost nominalizat la patru premii importante şi distins cu Premiul Uniunii Scriitorilor din România. A mai publicat...
  AFLĂ MAI MULTE
  Vezi toate cărţile
 • Doina Ruști
  Autor
  Ioan Groşan - Prefaţator
  Ioan Groşan, prozator, dramaturg şi publicist. Absolvent al Facultăţii de Filologie din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca (secţia română-spaniolă), a fost profesor, director artistic al studioului de creaţie cinematografică al Ministerului Culturii, redactor la Contrapunct şi Academia Caţavencu şi publicist-comentator la cotidianul Ziua. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România. De acelaşi autor:...
  AFLĂ MAI MULTE
  Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

***, sepembrie 2007, Didactic.ro
***, sepembrie 2007, Didactic.roRomanul poate fi citit ca o lectie despre viata si moarte, despre bucuria clipei si despre posibilitatea unei intilniri cu Moartea, care nu trebuie sa ne sperie, ci sa ne faca sa vedem cu alti ochi existenta noastra paminteana.
nr. 8-9/2006, Viaţa Românească - Andreea Răsuceanu
"Prozatoarea dovedeste un condei indelung exersat, eruditie, un simt al povestirii care lipseste autorilor contemporani si, mai presus de toate, un stil care ii poarta amprenta inconfundabila. Cazul sau este unul special pentru ca Doina Rusti are ceva ce lipseste celorlalti autori contemporani, dintre care unii chiar valorosi: autoarea are curaj. Romanul aminteste de la primele fraze de Marquez si initiaza o suma de saga complicate, adevarate labirinturi narative care fac deliciul lectorului erudit. Pe de alta parte, jocurile stilistice sofisticate tradeaza talentul prozatoarei, care nu cauta nici o clipa sa frapeze. Doina Rusti stie sa povesteasca. Lucru rar daca ne gindim la moartea povestii si la nenumaratele incercari de resuscitare a sa."
mai 2007, Mozaicul - Luminiţa Corneanu
"A urmari sirul intimplarilor si epocilor prin care trece Zogru, pina in actualitate, inseamna a asista la dezvrajirea lumii: in anii 2000 nimeni nu mai crede in spirite, singele locuitilor de Zogru este dus la analize si se ajunge la concluzia ca este vorba de un fel de virus, spre dezamagirea totala a eroului, care se vede redus la explicatii prozaice si litotizante. Pina a ajunge insa in prezent alaturi de el, cititorul are de trait aventuri si de incercat senzatii. Zogru este un roman scris de un om indragostit de lume, care stie sa-i etaleze acesteia frumusetile. Una dintre cele mai persistente impresii dupa lectura cartii este ceva din vitalismul si prospetimea Visului unei nopti de vara."
iunie 2006, Cuvântul - Ovidiu Verdeş
"Doina Rusti are tactul de a nu insista pe caracterul supranatural al personajului, sugerat indirect, prin legendele contradictorii care se tes in jurul sau. Procedeul coboririi miraculosului in cotidian aminteste, prin efectele sale umoristice, in primul rind de Bulgakov. Un alt «maestru», tematizat ca personaj episodic, este Ioan Grosan (care semneaza, de altfel, prefata cartii). Inventivitatea si verva povestirii, plonjonul dezinvolt in plin Ev Mediu romanesc amintesc de O suta de ani de zile la portile Orientului."
iunie 2006, Tabu - Jean-Lorin Sterian
"Un duh bintuie trupurile romanilor din vremea lui Tepes Voda si pina in zilele noastre, cind se amuza intrind in Ioan Grosan. Povestea lui Zogru, martor nu chiar pasiv al istoriei noastre, ne atrage intr-o lume plina de povesti savuroase."
Ioan Groşan
"Zogru este un roman care se citeste repede, cu placere si lasa in urma gustul complicat al meditatiei. Este o carte frumoasa, bine scrisa, care aduce in actualitate lectura voluptoasa, grija fata de poveste si o memorabila inventie stilistica.” 

Opinia cititorilor