TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Fantoma din moară

Doina Ruști
Colecții/Serii: Ego. Proză
Romanul a obtinut Premiul pentru Proza al USR pe anul 2008
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-1099-0
Dimensiuni: 13x20 cm
Tip copertă: Paperback brosat
Alte volume:

MAI MULTE DESPRE CARTE

Romanul a obtinut Premiul pentru Proza al USR pe anul 2008

Data apariției: 2008
Editura: Polirom
Pagini: 432
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
literatură română, realism magic, realism cotidian, fantastic, vatra satului, autobiografie ficţională
  • Doina Ruști Doina Ruști - Autor
    Doina Ruști este una dintre cele mai cunoscute scriitoare contemporane din România. Romanul Fantoma din moară (Polirom, 2008) a fost nominalizat la patru premii importante şi distins cu Premiul Uniunii Scriitorilor din România. A mai publicat...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

octombrie 2008, Ramuri, nr.10 - Gabriel Coşoveanu
"Fantoma din moara se numara cu siguranta, intre reperele prozei romanesti din ultimii ani, prin claritatea tehnica a scriiturii ce simuleaza inocenta, imaginatia morbid-debordanta si, nu in ultimul rind, prin maniera convingatoare de revizitare a perioadei totalitare, cu o detasare duioasa, nemiloasa in detalii, intelegatoare."
octombrie 2008, Convorbiri literare - Constantin Dram
"Rezulta, din nou, un roman realmente seducator, desi cumva altfel fata de ceea ce scrie Doina Rusti, prin aceasta obstinata devoalare a unui real social greu de anulat, de sters din memoria unui creier / computer, prin cresterea viziunii satirico-demistificatoare si ridicarea ei la un nivel general, chiar daca se vorbeste, din nou, de un spatiu romanesc mitizat. O carte foarte bine articulata narativ, cu solutii incitante pentru cititorul modern si cu o stiintă a povestirii, a dozarii informationale care tine in priza orice categorie de cititori. Iar cartile cu adevarat bune sunt acelea care se pot citi de catre cit mai felurite categorii de lectori."
nov-dec 2008, Diagonale - Octavian Mihalcea
"Parabola a timpului nesigur si lipsit de regulile umanitatii, roman cu scriitura sigura si cu buna tehnica, Fantoma din moara evoca destinul colectiv propriu poporului roman supus terorii istoriei, in interiorul unei mori abandonate, cu pereti rosii."
noiembrie 2008, Apostrof - Mihaela Ursa
"Nu as vorbi, precum Horea Garbea, despre realism magic in cazul Doinei Rusti, ci despre metafictiune istoriografica. Mai degraba decat modelul Marquez, romanul de fata activeaza modelul unui Salman Rushdie din Rusinea..."
ianuarie 2009, România literară - Daniel Cristea-Enache
"... o materie epica, deopotriva densa si fluida, diversificata tipologic si rearticulata simbolic: un ritm adaptabil, alert sau lent, al naratiunii; un montaj inteligent si un bun dozaj, in prima si in ultima instanta,  o vizibila maturitate artistica.      Cu al treilea sau roman, pe cat de ambitios, pe atat de reusit, Doina Rusti intra in elita prozei noastre inca tinere."
decembrie 2008, Dilemateca - Gabriela Gheorghişor
"Doina Rusti scrie un roman puternic, in care vigoarea epicului, acuitatea observatiei realiste, minutiozitatea descrierilor si discretele efluvii lirice sustin o poveste captivanta despre atrocitatile istoriei comuniste si despre bizareria supravietuirilor fantomatice."
aprilie 2009, Noua literatură - Radu Nedelcuţ
"Am admirat subiectivismul necrutator al textului si curajul asumat al autoarei de a nu prezenta deloc vreo parte pozitiva a intregii perioade. Unele texte sau filme de astazi au tendinta de-a nuanta viata sub comunism, transformind-o intr-o experienta personala, cu bune, cu rele, in care oamenii s-au format si si-au trait vietile intr-un fel sau altul. Fantoma din moara evita ostentativ aceasta abordare, ignorind intentionat orice aspect pozitiv si reuseste sa faca asta intr-un mod foarte convingator. Eu am citit intregul roman cu dintii involuntar inclestati si cu pumnii strinsi. Cred ca este aproape imposibil pentru orice om, oricit de sceptic in ce priveste regimul dinainte de 1989, sa nu ramina revoltat si incrincenat rememorind fapte despre care stim cu totii ca au fost adevarate. Din punctul acesta de vedere, cartea isi indeplineste scopul de-a provoca cititorul, chiar daca nu o face cu mijloace stilistice spectaculoase sau cu constructii literare originale. Adevarul simplu, prezentat foarte subiectiv, este in sine o arma emotionala foarte puternica, lucru care pentru mine este o lectie si literara, dar in primul rind politica."
9-15 mai 2009, Suplimentul de cultură - Doris Mironescu
"O scriitoare matura, formata este Doina Rusti, unul dintre cei mai profesionisti scriitori romani de astazi, cu teme de lucru precise si cu o viziune calificata asupra felului in care literatura trebuie scrisa. [...] Dezastrele personale si abjectia morala creeaza sau, dimpotriva, distrug caractere, iar pentru aceste caractere romanciera este bine echipata."
Doina Rusti în interviu cu Bogdan Romaniuc, 4-10 octombrie 2008, Suplimentul de cultură - Doina Rusti
"Fata rosie a adevaratei mori m-a obsedat multa vreme. Era o cladire trista si misterioasa, in care eu am intrat la un moment dat, pe cind aveam 15 ani. Era o zi de iunie, la-nceput de vacanta, iar prin crapaturile vechii cladiri intra soarele ca un praf de aur. Linga tufele de boz si lipan am intilnit un baiat ceva mai mare decit mine, imbracat cu uniforma de liceu. Intilnirea noastra a fost scurta si decisiva. Fiinta aceasta, aureolata de lumina morii, mi-a spus, in gluma, ca in curind aveam sa-mi visez viitorul. Multe dintre lucrurile plasmuite sub luna calda de iunie s-au implinit intocmai. Pina la un anumit timp, teribil si revelator, in care mi-am dat seama ca ma lasasem manipulata de forta magica a unei clipe varoase. Si ca acea emotie de la 15 ani era nucleul unei experiente complexe, la care au luat parte o suma de oameni, purtati ca si mine de curentii fantomatici ai unei Istorii plamadite intre peretii rosii ai unei mori parasite. Atunci am inceput sa scriu Fantoma din moara."

Opinia cititorilor