TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Cămaşa în carouri şi alte 10 întâmplări din Bucureşti

Doina Ruști
Colecții/Serii: Ego. Proză
Doina Rusti este laureata premiului USR pentru proza in 2009.      
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-1656-5
Dimensiuni: 13x20 cm
Tip copertă: Paperback brosat

MAI MULTE DESPRE CARTE

Doina Rusti este laureata premiului USR pentru proza in 2009.

 

 

 

Data apariției: 2010
Editura: Polirom
Pagini: 232
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
antastic, dragoste, călătorie, mistere, literatură română
  • Doina Ruști Doina Ruști - Autor
    Doina Ruști este una dintre cele mai cunoscute scriitoare contemporane din România. Romanul Fantoma din moară (Polirom, 2008) a fost nominalizat la patru premii importante şi distins cu Premiul Uniunii Scriitorilor din România. A mai publicat...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

nr. 99, 2010, Bucureştiul cultural - Ovidiu Pecican
"Realismul bine structurat si incarnat de proza Doinei Rusti isi da intilnire la fiecare colt cu iesirea in largul lumii fictionale, intr-o maniera care aclimatizeaza teme si motive universale la contemporaneitatea rurala sau citadina romaneasca, permitindu-i autoarei sa puna bazele unui registru de creatie in care teritoriile proprii devin recognoscibile atit prin tipologia subiectelor, cit si prin tratarea lor stilistica."
nr. 6/2010, Ramuri - Daniela Firescu
"Recuperind o intreaga traditie livresca (de la Caragiale la Mircea Eliade), toposul acestor inexplicabile transgresiuni este Bucurestiul surprins in arsita verii, intr-o canicula fabulatorie ce deruleaza filmul unor iubiri juvenile amplificand senzatii si trairi. Barometrul ce inregistreaza oscilatiile acestui teritoriu emotiv alege sunetul ca instrument de masura, de captare a celor mai sensibile reverberatii ce influenteaza starea de spirit, mutatiile pe care le traverseaza personajele." Camasa in carouri si alte 10 intimplari din Bucuresti are o culoare locala, balcanic-fanariota ce se muleaza perfect caracterului magic, ezoteric si halucinant al povestirilor Doinei Rusti.
nr. 14/2010, revista Luceafărul - Horia Gârbea
"Doina Rusti poseda toate cheile prozei realiste plus spirit ludic si o imaginaţie puternica. Scrisul ei este seducator si de un desavirsit profesionalism in conducerea scenariului si innodarea finala a tuturor firelor epice. De aceea, acum mai mult chiar decit la volumele precedente, cititorii si superlativele criticii nu pot si nu trebuie sa o ocoleasca."
mai 2010, Dilemateca - Gabriela Gheorghişor
"Doina Rusti ne rasfata cu o proza dezbarata de orice inginerii metatextuale, cu multiple schimbari de perspectiva, fosnitoare de taine si de energii fantomatice, intr-o scriitura fluida ca matasea, deopotriva plutitoare, feerica, dar si senzuala, carnoasa, colorata de comparatii plastice. Autoarea schiteaza si o mitologie sui-generis a orasului (zona Universitatii si imprejurimile), inscriindu-se astfel in seria fascinatilor si a fascinatorilor de Bucuresti, de la Mircea Eliade la Mircea Cartarescu."
iulie 2010, Convorbiri literare - Emanuela Ilie
"Dupa citeva pariuri romanesti (fara exceptie, cistigatoare), Doina Rusti se intoarce, in ultima ei carte – Camasa in carouri si alte 10 intimplari din Bucuresti,Editura Polirom, 2010– la insesi izvoarele fictiunii prozastice, cu un volum de proza scurta in care isi pune la bataie bine cunoscutele atuuri ale scrisului. Recunoastem, si aici, incredibila pofta de a povesti, virtuozitatea stilistica, abilitatea de a inerva, in puncte bine gindite ale textului, aluzii intertextuale si metatextuale (a se vedea, bunaoara, „aluna de cerneala” ori „stropul smolos” care circula intre personajele din Amintirile unui ciine zapacit, pe care le percepe, desigur, doar reprezentanta regnului animalier), in fine, capacitatea de a trasa, din linii fluide, dar puternice, desenul unei lumi impartite, egal, intre umbrele unui realism in fond agresiv si luminile unui fantasmatic in mod evident taumaturgic. Pe intervalul dintre ele, imaginatia intr-adevar debordanta a scriitoarei naste istorii spectaculare, din care nu lipsesc ingredientele obisnuite ale genului. Camasa in carouri si alte 10 intimplari din Bucuresti este, pur si simplu, o noua dovada ca, in proza fantastica de azi, Doina Rusti nu are egal."
aprilie 2010, agentiadecarte.ro - Doina Rusti
"Din punctul meu de vedere, rolul romancierului este sa aduca in prim-plan partea convingator-omeneasca a unui personaj. Prin urmare, personajele mele fac ceea ce eu cred ca ar face respectivul tip uman. Nu stiu daca asa se intimpla cu adevarat, dar pot sa spun ca intotdeauna convingerea mea este sincera. Adica, as face exact ceea ce fac personajele mele, daca as avea caracterul lor."
6 arpilie 2010, Observator cultural - Cătălin Sturza
"Se poate vorbi si despre un stil Doina Rusti, fluid, intens senzorial, simplu la nivel lexical, dar cu o stilistica ornamentala, supraetajata, flexibil si adaptabil deopotriva episoadelor epice alerte si radiografierilor psihologice de mare precizie."
Bianca Burţa-Cernat
"Prozatoare de cursa lunga, Doina Rusti isi articuleaza tot mai vizibil, cu fiecare volum, proiectul unei proze integratoare, «totale», in care documentul de viata si proiectia fantasmatica, viziunea proaspat-«realista» si jocul meta-narativ se armonizeaza perfect. Camasa in carouri si alte 10 intimplari din Bucuresti imagineaza − intr-o alambicata naratiune construita modular − iesiri din timp, suprapuneri de planuri, intilniri revelatorii cu personaje din veacuri apuse (cum ar fi fabulosul Iane Farmacistu’), totul sub umbrela foarte incapatoare si in acelasi timp foarte subtil desenata a reflectiei asupra Istoriei.” 
Paul Cernat
"Mai multe povesti de dragoste ale unor tineri din zilele noastre migreaza, printr-un ingenios procedeu fantastic, intr-o alta poveste de dragoste, de demult; o camasa in carouri, un papagal ucigas, un ciine zapacit, melodia unui sambuc nevazut din cartierul Andronache, un film, un mecanism electronic introdus in ceasul de la Universitate s.a. devin pretexte pentru o serie de spectaculoase calatorii in timp… Legate intre ele prin diferite link-uri in jurul figurii lui Iane, un farmacist narcoman din Strada Batiste, cele 11 povestiri fac naveta intre misterele Bucurestiului contemporan si cele ale orasului din veacul al XVIII-lea. Personajele retraiesc astfel experiente si identitati uitate, intr-un soi de montagne russe narativ. O carte fermecatoare si captivanta, plina de mirodenii vechi si condimente noi. Doina Rusti are, indiscutabil, vocatie de «povestasa».”   

Opinia cititorilor

comments powered by Disqus