TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Demonii vântului

Daniela Zeca-Buzura
Colecții/Serii: Ego. Proză
Demonii vintului – un bazar al gemelor rare, citeva episoade de dragoste si un alt episod, magic, al bijuteriilor care ar putea salva lumea,...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-1808-8
Dimensiuni: 13x20 cm
Tip copertă: Paperback brosat

MAI MULTE DESPRE CARTE

Demonii vintului – un bazar al gemelor rare, citeva episoade de dragoste si un alt episod, magic, al bijuteriilor care ar putea salva lumea, totul amalgamat intr-o scriitura tactila, vizuala si olfactiva, cu iz de poem oriental. 

In Dubai, la sfirsitul deceniului unu din mileniul al treilea, Burj Khalifa, cel mai inalt si mai luxos turn din lume, tocmai a fost inaugurat. Recesiunea mondiala se simte ca un vint rece sub usa, dar asta nu tulbura opulenta spectacolului: zece mii de artificii se urca pina sub talpile lui Allah.

In plin carnaval, „jurnalul arab” al unui bancher incepe sa spuna o poveste surprinzatoare a Bucurestiului de acum un veac. Brusc, ne aducem aminte ca, pina in 1923, cind a fost dezvelit mormintul lui Tutankhamon, Romania avea cel mai mare tezaur de aur si nestemate din lume. In Orient sau aiurea, povestea comorilor si a pietrelor pretioase are acelasi final: bogatiile se intorc la nisipul sub care statusera ingropate. 

Data apariției: 2010
Editura: Polirom
Pagini: 248
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
literatură română, dragoste, trilogie, pasiune, aur, putere, Dubai, Allah, Bucureşti
  • Daniela Zeca-Buzura Daniela Zeca-Buzura - Autor
    Daniela Zeca-Buzura este absolventă a Facultăţii de Litere din Bucureşti, a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi a unui masterat în ştiinţele comunicării. Din anul 2001 este doctor în filologie al Universităţii din Bucureşti...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

septembrie 2010, psychologies.ro - Daniela Zeca Buzura
"Toate cartile sint oglinzi ale mele. Asa, de pilda, in Demonii vintului e sublimata nu doar o alta calatorie, in Emiratele arabe, ci si intilnirea neasteptata cu un bijutier persan, un artist «cu suflet de fluture», dupa cum l-am descris si care nu a facut decit sa dea putin cortina la o parte catre un univers si o profesie despre care eu nu stiam mare lucru. Dar, sa ne intelegem: foarte multe din trasaturile care alcatuiesc portretul acestui personaj sint intuitii, asteptari posibile, previziuni. Literatura ar fi atit de previzibila si de la indemana daca s-ar naste doar din transcrierea propriilor intimplari!"
octombrie 2010, Contemporanul - Alex. Ştefănescu
"Romanul Danielei Zeca te incinta si te face sa visezi. Ceea ce dovedeste ca tii in palma un diamant, nu o bucata de sticla."
nr. 43, 2010, Ziarul de duminică - Elisabeta Lasconi
"... merita sa cititi Demonii vintului, cartea Danielei Zeca, mai degraba poem decit roman, fie si numai pentru a va scalda in atmosfera cind densa si lichida ca apele unui opal, cind plina de fulguratii ca scinteierile unui diamant sau rubin. (...) ... romanul Danielei Zeca seamana cu un cufar adapostind odoare scumpe, iar faldurile povestilor iti iau ochii, te ametesc, invaluie istoria tezaurului de la Pietroasa. Povestea Clostii cu puii de aur este asadar bijuteria narativa, pusa bine in valoare de montura fastuoasa a povestii din orasul de aur. Cu ea, Daniela Zeca si-a implinit datoria de ucenic fata de mentorul bijutier care a initiat-o in arta gemelor rare printr-o orfevrarie literara de invidiat."
nr 1/2011, Vatra - Evelina Oprea
"Cartea Danielei Zeca exprima, dincolo de ingeniozitatea imagistica, dincolo de abilitatea poetica a autoarei, de acordurile suave ale lirismului ei, o modalitate privilegiata, revelatorie de intelegere a dialogului dintre nestemate si oameni. Ceea ce este interesant si semnificativ ramine insa transformarea / descrierea acestor experiente esentiale, de profunzime cu pietrele pretioase ca acte de participare si descoperire a subiectivitatii, asadar ca acte initiatice. Este exact aspectul prin care Demonii vintului se implineste si se impune printre ultimele aparitii editoriale, nu doar ca roman exotic, bine scris, ci mai ales ca o suprastructura simbolica originala."
decembrie 2011, Steaua - Ovidiu Pecican
"Nu este deloc frecvent sa lucrezi in proza romaneasca pornind de la vreunul dintre cele patru elemente din care – spuneau unii presocratici – a fost facuta lumea. Dar cind acest lucru se intimpla, ca in romanul Demonii vintului al Danielei Zeca, stii deja dintru inceput ca fictiunea pe care o ai inainte are ambitii traduse printr-un design filosofic si narativ de o anumita anvergura. Metafora vintului demonizat (ori insufletit de un daimon, un spirit propriu) traverseaza geografiile si timpurile. (…) Dincolo de asta, semnul lui Eol, care amesteca reperele, le duce departe – precum vrajitorul cel rau castelul lui Aladin – si le readuce intr-un spatiu familiar, amestecind, credibil si plauzibil, livrescul si traitul sau desertul si muntii Carpati pare mai degraba elementul dinamic ce subintinde o pasiune si o expertiza pentru pietrele pretioase care aminteste, ca motiv recurent (devenit fir rosu al intregului) olfactia uluitoare din Parfumul lui Suskind. Sa stii pietrele si pe dinauntru si pe dinafara, dincolo de mistica obisnuita a lor, pe care o gasesti pe siturile internet de prezentare ale unor bijuterii sau magicieni drapati in anonimatul unei afaceri virtuale, poate deveni – si chiar devine, la Daniela Zeca – o aventura borgesiana ce deschide, nu inchide, biografia eroului."
Daniela Zeca în interviu cu Virginia Costeschi, 9 octombrie 2012, BookMag - Daniela Zeca Buzura
"Ceea ce am numit Trilogia Orientala este de fapt o trilogie atipica, pentru ca in ea coerenta si omogenitatea vin din tematica si din spatiul geografic si nu se creeaza acele aliante obligatorii intre personaje, nu ramin acele finaluri deschise care asteapta rezolvari ulterioare. De fapt, romanele duc de la unul la celalalt – in maniera distincta, cred eu – niste obsesii auctoriale, precum diferentele dintre sexe, cum il toleram pe celalalt – diferit si necunoscut, alteritatea – care cred ca este miza si tema a tot ceea ce scriu. Am incheiat un ciclu oriental pe aceasta chestiune a alteritatii si a felului sexelor de a se raporta unele la celelalte."
Daniela Zeca Buzura
"Istoria romantata a unui safari si Demonii vintului alcatuiesc un dublet oriental, in fapt, un pretext exotic pentru ca eu sa ajung la teme sensibile, care m-au obsedat: fuga, destramarea ideii de sine intr-o civilizatie a excesului, singuratatea si finalul dezastruos al acestor nefericiri: nu raminem niciodata fideli promisiunilor noastre. Altfel spus, am scris doua carti ale initierilor esuate.” 
Simona Sora
"Dupa Istoria romantata a unui safari — o frumoasa poveste de dragoste maghrebiana, dar mai ales o istorie a ipostazelor oriental-occidentale ale feminitatii —, Daniela Zeca scrie in Demonii vintului un uimitor roman despre neintrerupta legatura subterana a lumii europene cu cea orientala sub semnul gemelor, al pietrelor pretioase, depozite energetice ale iubirii si urii, ale istoriei mari si istoriilor personale, ale destinului si esecului. Saiyed, «stapinul pietrelor», Bijutierul din Dubai, nu e doar personajul central al acestei reintilniri alchimice, in destinul caruia se implinesc profetiile unui misterios astrolab antic si blestemele comorilor valahe, ci si victima ei, un artist cu «suflet de fluture» si insusiri de clarvazator.” 
Horia-Roman Patapievici
"Daniela Zeca este un maestru in arta imaginilor care rastoarna sensibilitatea, o tin la pinda, o obliga sa se predea. Este in proza ei o mobilizare solara a senzorialitatii, care intriga simturile amortite si le ademeneste spre o lume despre care odinioara se credea ca este exotica, dar despre care noi stim ca apartine singurei forme de absolut accesibila omului: vis in trezie, trezvie in vis, fericirea ca nazuinta a sufletului spre o realitate coplesitoare. Toate acestea sint resuscitate de vitalitatea senzoriala a metaforelor Danielei Zeca cu o forta uimitoare. Proza ei reuseste sa ne atraga in surprizele acestor nelinisti ale sufletului in acelasi fel in care erau atrasi spre caravanseraiul providential calatorii rataciti in desert din O mie si una de nopti — intr-un regim regal, de eternitate.” 

Opinia cititorilor

comments powered by Disqus