TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Urbancolia

Dan Sociu
Colecții/Serii: Ego. Proză
Urbancolia reprezinta debutul editorial in proza al lui Dan Sociu.
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-1062-4
Dimensiuni: 13x20 cm
Tip copertă: Hardcover

MAI MULTE DESPRE CARTE

Urbancolia reprezinta debutul editorial in proza al lui Dan Sociu.

Data apariției: 2008
Editura: Polirom
Pagini: 208
Limba: Română
Hârtie: 120g/m
Cuvinte cheie:
literatură română, scrisoare, Pascal Bruckner, confesiunea, pierderea virginităţii, poet virgin, provincie
  • Dan Sociu Dan Sociu - Autor
    Dan Sociu s-a nascut in Botosani, la 20 mai 1978. A publicat: borcane bine legate, bani pentru inca o saptamina (Junimea, 2002, Premiul National pentru Poezie „Mihai Eminescu” – debut); fratele paduche (Vinea, 2004); cintece eXcesive (Cartea...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

mai 2008, România literară - Cosmin Ciotloş
"O carte despre indeciziile care-i ramin, de demult, mostenire unui om sigur pe el. Cu toate divergentele de atitudine care se simt, cu toate conflictele care par sa mocneasca de ceva vreme, intre Dan Sociu cel din 2005 si cel de anul acesta nu exista, dupa standarde valorice, litigiu."
mai 2008, Cultura - Mihai Iovănel
"Ingineria e tocmai ceea ce Sociu face impecabil. (Sociu este remarcabil de cerebral pentru un poet – sau pentru cliseul de poet.) Urbancolia e un roman capitalist: satisface cererea. Toate marfurile care fac rating in proza curenta sunt convocate aici: autofictiune, teoria conspiratiei (acest must have al elitei fictiunii contemporane), plus comunism, inclusiv in varianta post-. Plus un citat pe coperta unu din Pascal Bruckner, cel caruia ii este „adresat” romanul. Apreciez mult la Sociu cum functioneaza dialectica detaliu-constructie. E oricum remarcabil (dat fiind detaliul ca e poet) cum lucreaza in regim de proza pe secvente scurte: economic, fara a scinda directia, alternind efectele fara a da in stridente. Dar e si mai remarcabil, dat fiind ca traim intr-o literatura de romancieri cu gindire si dotari pentru proza scurta, cum Sociu scrie pe secvente scurte cu ochii la the big picture."
iulie 2008, Dilemateca - Luminiţa Corneanu
"Avind ca substanta epica povestea cu spionii care controleaza planeta si ca substanta subiectiva marturiile catre Pascal, romanul lui Dan Sociu este o constructie singulara in literatura noastra actuala. O alcatuire atit de avangardista putea cu usurinta sa fie o gaselnita, in absenta unui talent care s-o tina in friu. Insa acest mare talent lui Dan Sociu nu-i lipseste."
30 mai 2008, Cotidianul - Andra Matzal
"Pascal Bruckner a primit de curind o scrisoare. Printre altele i se povesteste – in 200 de pagini in limba romana – despre cum stateau lucrurile acum citiva ani la Curierul de Botosani, la CoCoTV, postul de televiziune al aceluiasi oras, despre ofiterul american Derrin R. Smith, care, printre misiunile si operatiunile secrete din Moldova, isi facea timp pentru citeva exercitii de antreprenoriat local si reprize de sadomasochism, despre teorii ale conspiratiei si despre romanii care «nu se iubesc pe ei insisi, nu se iubesc intre ei si mai ales nu-si iubesc copiii». Si acestea sint doar citeva dintre episoadele pe care Dan Sociu, autorul scrisorii, i le povesteste scriitorului care a sucit atitea minti cu Luni de fiere. Oricit ar parea de neverosimil un context in care toate acestea sa mearga mina in mina, continutul scrisorii este, in cea mai mare parte, autobiografic, istoria reala fiind traversata de atita fictiune cit sa creeze ambiguitatea din care se nasc mitologiile contemporane."
28 iunie-4 iulie 200, Suplimentul de cultură - Bogdan Romaniuc
"Urbancolia este «o poveste cu fapte reale, dar si cu fantasme», un roman in cea mai mare parte autobiografic, o falsa scrisoare catre Pascal Bruckner in care realitatea si fictiunea se impletesc armonios. Poetul Dan Sociu pregateste o continuare a romanului Urbancolia, mutindu-si «autobiografiile fantasmatice» din poezie in proza."
24-30 iulie 2008, Observator cultural - Paul Cernat
"Scump la scris, flegmatic, dar cu pusee sarcastice, Sociu stie sa creioneze situatii expresive din citeva linii. Citeva flash-uri sint irezistibile: Diriga filmind, pentru promovarea postului TV, un clip publicitar cu mesaj erotic, consumul de alcool la trei ani, deplasarea copiilor in literele ce alcatuiau, pe stadion, numele lui Ceausescu… Stilul ramine mereu de un umor continut, pigmentat de licentiozitati, iar masochismul cinic abia mascheaza amaraciunea."
Pascal Bruckner
"Inainte de acest text, eu nu am existat. Nu sint decit produsul imaginatiei infierbintate a lui Dan Sociu, care m-a conceput, intr-o seara de betie, intr-un bar din Iasi. Daca el s-ar opri din baut si din scris, eu as disparea. Daca eu dispar, si el se evapora." 
Andrei Codrescu
"Dan Sociu este cel mai important purtator de cuvint al chestiilor de genul viermi, musculite si plosnite. Nu avem asemenea poeti in engleza. Limba noastra s-a oprit pe undeva pe la bestiarul lui Ted Hughes. Avem poeti buni pe pisici, ca Anselm Hollo, si cred ca si William Pitt Root a scris bine despre ciinii lui, dar cam asta e tot. Iubim versul visceral al lui Sociu "Un fel de vierme intestinal/ne imparte formulare". Stim cine e viermele: e Statul." 

Opinia cititorilor