TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Nevoi speciale

Dan Sociu
Colecții/Serii: Ego. Proză
Parintii nostri nu au carti despre ei si generatia lor, scrise frust si onest, in cuvinte putine si nespectaculoase. Nevoi speciale are ambitia de a...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-1294-9
EAN-16: 978973461294
Dimensiuni: 13x20 cm
Tip copertă: Hardcover

MAI MULTE DESPRE CARTE

Parintii nostri nu au carti despre ei si generatia lor, scrise frust si onest, in cuvinte putine si nespectaculoase. Nevoi speciale are ambitia de a fi o asemenea carte pentru generatia noastra,  a celor nascuti dupa 80, dar e o carte care nu propune nici o lozinca, nu si propune sa faca "generatia x", ci sa relateze si sa obiectiveze citeva intimplari considerate "experiente-cheie sau punct-de-reper" in viata unui om care se percepe ca fiind terminat si care nu se scuza pt alegerile proaste, pt "accidente". E un om care se uita la el insusi cu mila patetica, dar poate sa scoata si foloase de pe urma celor intimplate. In loc sa claseze cazul, se dedubleaza in "autorul" care da sens scriind, terapeutic.

Data apariției: 2008
Editura: Polirom
Pagini: 256
Limba: Română
Hârtie: 120g/m
Cuvinte cheie:
literatură română, generaţia 80, experienţe-cheie, om terminat, alegeri proaste, accidente, patetism, dedublare
  • Dan Sociu Dan Sociu - Autor
    Dan Sociu s-a nascut in Botosani, la 20 mai 1978. A publicat: borcane bine legate, bani pentru inca o saptamina (Junimea, 2002, Premiul National pentru Poezie „Mihai Eminescu” – debut); fratele paduche (Vinea, 2004); cintece eXcesive (Cartea...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

nr. 3, 2009, Vatra - Alexandru Matei
"Poate ca primul poet post2000ist care stie precis ce inseamna astazi literatura este Dan Sociu, in calitate de romancier."
iunie 2010, psychologies.ro - Dan Sociu
"Dupa o luna – timp in care am scris, ca posedat, cite 15 ore pe zi si uneori chiar mai mult – am terminat „Nevoi speciale”. N-am redactat-o aproape deloc, am taiat doar unele fragmente, pentru ca imi vedeam textul mai mult ca pe un testament si mai putin ca pe o carte literara si voiam sa pastrez acel aer de document ultim, cu toate stingaciile sale. M-am privit cu toata luciditatea si onestitatea de care am fost capabil, desi uneori cred ca am fost prea dur cu mine insumi, iar alteori ca nu destul de dur. Cartea e totusi una literara, pentru ca nu se poate altfel, asta sunt eu, pentru asta m-am antrenat ani de zile. Neputinta iesirii din estetic e si una din temele cartii."
9 ianuarie 2013, BookMag.ro - Dan Sociu
"In timp ce ma lupt sa o scot la capat, o parte din mine ma priveste de la distanta. Nu cred ca descopar nimic special cind spun ca adevarul literaturii sta in aceasta privire, in aceasta distanta [...]. Daca reglezi corect cele doua perspective, te apropii de adevar. De aceea, daca vreau sa stiu ceva despre o carte, sa zicem ca ma gindesc sa citesc un autor nou si fac un pic de research pe internet, nu-mi ajunge sa stiu despre ce e vorba. Am nevoie si sa citesc citeva fraze ca sa vad cum regleaza autorul distanta. Daca e prea mare, daca e izolat afectiv de ceea ce povesteste, mi se pare ca minte. Daca e prea mica, daca e bagat pina in git in istoria lui, ma poate emotiona, dar ma simt pacalit. Exista o privire adevarata, si nu mi-e frica sa vorbesc despre adevarat si fals, corect si gresit, in ciuda tuturor relativismelor contemporane. Exista o distanta perfecta, asa cum distanta de la pamint la soare e perfecta pentru intretinerea vietii si un singur centimetru mai mult sau mai putin ar fi facut viata imposibila. Din pacate, nu pot sa spun mai multe despre acea distanta de aur, pentru ca nu am cap de teoretician, am cap de scriitor. Cel mult pot sa sper ca am obtinut-o uneori sau ca o voi obtine vreodata. In romanul meu Nevoi speciale mi se pare ca am atins-o de citeva ori [...]."
29 octombrie 2009, Cultura - Rita Chirian
"Dan Sociu nu este un fabulator de anvergura. Posedind o imaginatie minimala si un gust al detaliului violent, Sociu schiteaza fugar, cotrobaie cu infrigurare prin cotloanele unei memorii pervertite, mai putin atent la economia intregului decit la coerenta launtrica. De aceea, poate lasa impresia prozatorului minimalist, descriptor al mereu acelorasi turgescente interioare, maniacal emfatic si obsesiv pina la dezgust; reiteratia e, in aceeasi masura, autolegitimare si autoflagelare. Reflexiv (si citi ar fi fost aceia care ar fi mizat pe aceasta dimensiune a lui Dan Sociu?) si consistent, romanul se citeste cu placere, fiindca evenimentul exterior nu e decit un prilej de accelerare a turbionului interior, cel care acumuleaza datele reconfigurarii personale."
23 ianuarie 2009, Liternet - Iulia Popovici
"De ce m-oi fi apucat eu de scris asa text? Numai ca sa zic ca e cea mai buna carte a lui Sociu si as vrea sa n-o fi citit niciodata? Am si eu probleme cu maturizarea."
Dan Sociu în interviu cu Adrian Şciop, 22 ianuarie 2009, România liberă - Dan Sociu
"Cartea am purtat-o cumva in cap inca de cind am stat in spital si am renuntat la alcool, pentru ca mi se parea bizar ce se intimpla in mintea mea si trebuia sa comunic asta. Rezidenta si despartirea de prietena mea au fost triggerul (resortul – n. red.) care a declansat povestea. Am scris cartea cam intr-o luna si ceva (prima versiune), cite 10-15 ore pe zi si mi-a placut mult."
19 octombrie 2012, Observator cultural, nr. 646 - Bogdan Coşa
"O proza care nu-si propune sa teasa o poveste, care nu-si propune sa incite sau sa explice, in care nu gasesti, printre rinduri, acea ambitie a romancierului de a scrie totul, de a construi o lume perfect valida, ci, mai degraba, o proza scrisa intr-o forma utilitara, sanitara chiar, de jurnal-partener-de-viata cu raspundere limitata sau de martor-al-unor-notite-catre-sine, notite acute, precise, de o cruzime ucigatoare, notite in care amintirile si reflectiile iau forma viscoasa a unor idei-larve, care, odata vazute, nu contenesc sa-ti provoace acel gen de repulsie sau de indignare ce te face sa revii mereu la ele, in singuratatea mintii, ca la o scena socanta."
18 februarie 2009, Cotidianul - Costi Rogozanu
"A venit cu idei interesante editorial. A inceput sa faca proza sacadata, buna de trimis in foileton prin SMS. In noua Nevoi speciale, literatura capata o binevenita nota angoasanta pentru ca apare un nou ingredient pe cit de tadiţional, pe atit de autentic: boala, frica de moarte. E marea diferenţa dintre Urbancolia si Nevoi speciale si e si motivul pentru care aceasta a doua carte mi s-a parut buna. In rest, principalele delicii vin din micile formulari, din micile povestioare de revista re-spuse, re-conotate. Amorurile, scenele de sex si-au pierdut mult dintr-un machoism aproape brebanian si au devenit sumbre, prinse intr-o aura abia acum urbancolica”. Credinţa in pseudo-biografism nu este decit o noua nota in manifestul amplu al construirii autorului in detrimentul textului. Faurirea imaginii e o obsesie placuta la Sociu, asa ca il salut in sfirsit cu respect."
România literară - Cosmin Ciotloş
"Daca Urbancolia imi placea - cum scriam, acum citeva luni, in cronica dedicata romanului - pina la urma, adica la a doua parcurgere, Nevoile speciale imi plac, ca sa pastrez formula, numai la urma, adica pe masura ce se apropie de final. Ca si scrisul, lectura isi contine inevitabil suma de determinari cronologice. Sub raport compozitional, volumul ramine un splendid joc al mintii."

Opinia cititorilor