TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Sînt o babă comunistă! (Ediţia 2007)

Dan Lungu
Colecții/Serii: Ego. Proză
Romanul continua „experimentul de mentalitate” inceput de Dan Lungu cu Raiul gainilor - coborirea intr-un comunism remanent nu la nivel...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-0581-1
Dimensiuni: 13x20 cm
Tip copertă: Hardcover

MAI MULTE DESPRE CARTE

Romanul continua „experimentul de mentalitate” inceput de Dan Lungu cu Raiul gainilor - coborirea intr-un comunism remanent nu la nivel politic sau social, ci la nivelul omului obisnuit trecut prin acel sistem si profund marcat de el. Sint o baba comunista! te provoaca sa zimbesti, sa rizi in hohote, sa te intristezi, dar mai ales sa-ti intrerupi, pentru citeva clipe, lectura si sa iesi afara spre a te convinge ca realitatea e altfel, ca oamenii sint altfel. Insa, chiar si dupa acest exercitiu, nu-ti ramine decit sansa sa constati ca scriitorul ti-a cunoscut vecina de bloc, pe fiica acesteia plecata in Canada, l-a cunoscut pe fostul tau coleg de serviciu care spunea bancuri politice, fiind in acelasi timp informator, te-a cunoscut pe tine. Si apoi a scris aceasta carte tocmai pentru a ne oferi tuturor o noua oglinda, in care sa ne vedem asa cum sintem si cum, de multe ori, n-am vrea sa fim. 

Data apariției: 2007
Editura: Polirom
Pagini: 240
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
literatură română, beletristică, roman, post-comunism, criză identitară, rememorare, conflictul dintre generaţii, umor, ironie, nostalgie, cotidian
  • Dan Lungu Dan Lungu - Autor
    Dan Lungu (n. 1969, Botosani), director al Muzeului Literatu­rii Romane din Iasi, este unul dintre cei mai apreciati si mai tradusi scriitori din noua generatie, carti ale sale fiind publicate in zece limbi: franceza, germana, italiana, spaniola, poloneza, slovena,...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

nr. 6, 2007, Apostrof - Mihaela Ursu
"Sub pretextul confesiv se ascunde un roman foarte bun, de un umor copios, scris la persoana I, pe una dintre temele de cea mai mare actualitate: (im)posibilitatea de a impaca amintirile fericitei copilarii si tinereti cu recunoasterea abjectiei comuniste. Pus in pagina ca o marturisire declansata de mersul «lumii noi», textul exploateaza doua filoane extrem de productive in literatura moderna: literatura despre copilarie(intretinuta in fiorul paseist) si literatura «inocentului» (de extractie picaresca)."
mai 2007, Dilematica - Sanda Cordoş
"Mai decis decit in romanul precedent (din care pastreaza un ton si un personaj, nea Mitu, Fraierul Tranzitiei), prozatorul investigheaza acum (lucru rar in proza noastra, exceptie facind putini autori, printre care Petre Barbu) lumea proletara de dupa 1990. Cu un foarte bun instinct de prozator (de tipul celui care il indemna pe Marin Preda sa se opreasca la "ultimul taran din istorie"), Dan Lungu alege un personaj banal, reactionar, nostalgic, un infrint al istoriei. Problematica morala da adincime acestui roman facut cu profesionalism, cu umor (al Emiliei, dar si al lui nea Mitu care povestea despre Ceausescu "de parca era acolo, in dormitor cu ei") cu o remarcabila intelegere a umanului. Speranta mea este ca Dan Lungu se va decide sa faca pasul (spre care-l recomanda neobisnuitul sau talent) de la aceste biografii contemporane (tot atitea tulburatoare felii de viata) la constructia unui univers."
februarie 2007, Noua literatură - Ana Chiriţoiu
"Ce merita semnalat din capul locului in legatura cu ultimul roman al lui Dan Lungu, Sint o baba comunista!, este felul in care, asumindu-si «observatia sociala» (nu stiu cit timp trebuie sa treaca pina sa citim aceasta sintagma fara resentimente exaltate livresc), reuseste sa transforme in literatura de cea mai buna calitate o problema actuala si acuta a Romaniei de azi. Dan Lungu exploateaza o intreaga memorie orala a generatiei care «a construit socialismul» (fara ca macar sa-si dea seama) si o aduce in roman sub forma unei naratiuni emotionante fie prin deruta cu care pensionara incearca sa impace politica si amintirile personale, fie prin ingenuitatea cu care e rememorata viata sub comunism."
Luminiţa Marcu
"Originalitatea lui Dan Lungu este de gasit aici: literatura sa este atit de aproape de realitate, incit devine realitatea insasi, surprinsa, desprinsa din magma cotidianului cu niste instrumente de o finete remarcabila. Se simte acribia sociologului, desigur, dar abilitatea auzului sociologic e doar un ingredient printre altele.” 

Opinia cititorilor