TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Băieţi de gaşcă

Dan Lungu
Colecții/Serii: Ego. Proză
O carte de povestiri in care personajele sint liceeni zgomotosi si guralivi, un copil care deseneaza un sopron, o femeie fara miini care are drept...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 973-46-0005-2
Dimensiuni: 13x20 cm
Tip copertă: Paperback brosat

MAI MULTE DESPRE CARTE

O carte de povestiri in care personajele sint liceeni zgomotosi si guralivi, un copil care deseneaza un sopron, o femeie fara miini care are drept hobby pictura, o prietena flusturatica, un sot inocent, indivizi proaspat imbogatiti… O lume pestrita care (re)constituie, cel mai adesea, lumea noua romaneasca in care traim. Uneori intimplarile parasesc Romania, pentru a ne transporta la Lille sau Viena. Oricum, indiferent unde se petrec, ele sint pline de haz si de neprevazut, dar si impregnate de o gravitate ascunsa.

Cuprins extins:
De vorba cu Sopron
Parul conteaza enorm
Daca legea gravitatiei s-ar vota in parlament
Un sfat prietenesc
Nevasta de la ora sapte
Da-mi pace. is transpirata!
Oare astea sa fie renumitele prezervative?
Baieti de gasca
Gradina lui Jurgen
A doua jumatate a zilei
O englezoaica la Pascani (sau despre distanta iluzorie dintre fictiune si realitate)
Autor: Dan Lungu
Prefaţator: Luminiţa Marcu
Data apariției: 2005
Editura: Polirom
Pagini: 240
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
literatură română, beletristică, comunism, post-comunism, adolescenţă, femeie, pictură, prietenie, umor
 • Luminiţa Marcu
  Prefaţator
  Dan Lungu Dan Lungu - Autor
  Dan Lungu (n. 1969, Botosani), director al Muzeului Literatu­rii Romane din Iasi, este unul dintre cei mai apreciati si mai tradusi scriitori din noua generatie, carti ale sale fiind publicate in zece limbi: franceza, germana, italiana, spaniola, poloneza, slovena,...
  AFLĂ MAI MULTE
  Vezi toate cărţile
 • Dan Lungu
  Autor
  Luminiţa Marcu - Prefaţator
  Luminiţa Marcu (n. 1977) este asistent la Facultatea de Litere, Universitatea Bucuresti, unde preda literatura romana contemporana. Este doctorand in acelasi domeniu, cu o teza despre romanul romanesc in perioada comunista. Analist cultural, critic literar si colaborator permanent la diverse publicatii culturale.
  AFLĂ MAI MULTE
  Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

octombrie 2005, Realitatea românească - Andreea Vlad
"Prozele sale scurte traiesc inainte de toate prin limba vie, maleabila si cuceritoare a personajelor sale, fie ca e vorba de fetita care i se adreseaza celui mai bun prieten al sau, sopronul, tinarul intelectual pretios care descopera ca si-a petrecut o noapte cu un personaj de o sexualitate incerta sau de baietii de gasca, cei care dau si titlul volumului, adevarati plonjori intr-o limba orala de un umor nebun si in acelasi timp foarte expresiv stilistic. Martor neincrincenat, dar fin al hatisurilor tranzitiei, scriitorul creeaza personaje si caractere din simple detalii ale vietii cotidiene."
iunie 2008, Scrisul românesc - Silviu Gongonea
"Promiscuitate, instinct si elementar, priza imediata la cotidian, gratuitate, ar putea fi citeva dintre etichetarile de suprafata ce ar putea fi aduse la volumul lui Dan Lungu. Cum discursul este atent supravegheat, prozelor li s-ar putea imputa cel mult aparenta neglijenta in constructia unor personaje. Dar ea se potriveste destul de bine cu atmosfera intregii carti, cu imperfectiunea pe care personajele o simbolizeaza."
februarie 2006, Timpul - Andreea Grinea
"Baieti de gasca este un volum suplu, aerisit, care adaposteste in copertile in spirit national(ist) momente de proza scurta memorabile, a caror piesa de rezistenta o reprezinta povestirea omonima. Celelalte «partituri» gliseaza pe variatiunile unei lumi surprinse in tunelul tranzitiei, decupind din existenta unor personaje instatanee… Marca Dan Lungu ramine cea mai potrivita eticheta de lipit pe fruntea acestui volum."
8 noiembrie 2005, Averea - Elena Vlădăreanu
"Dan Lungu pare sa scrie o singura carte. Toate prozele sale de pina acum – includ aici si romanul Raiul gainilor, gindindu-ma totodata si la viitoarele sale carti – alcatuiesc monografia unei lumi autentice, surprinsa in sute de nuante si ipostaze: mizerie si inocenta, injuratura si bucurie, tinerete, comunism, democratie, abjectie, betie. Desigur, fiecare zona cu limbajul propriu. Acolo unde este loc pentru un argou savuros (vezi chiar proza care da titlu volumului), este loc si pentru candoarea copilariei («De vorba cu Sopron»). Totul sub acoperisul aceleiasi lumi scrise."
24 august 2007, România literară, nr. 33 - Daniel Cristea-Enache
"Meritele volumului de fata reconfirma calitatile scrisului «scurt» al lui Dan Lungu: respiratie naturala a paginii, fie ea linistita ori accelerata, mobilitate stilistica, dexteritate in schimbarea registrelor si totodata acel sens penetrant al desfasurarii de forte pe care comentatorii de fotbal il denumesc cu termenul, simpatic, de «perpendicularitate pe poarta»."
Luminiţa Marcu
"Proiectul lui Dan Lungu de readucere a realitatii in literatura are inaintasi celebri si in loc sa stam si sa ne gindim daca ar trebui sa fim avertizati ca este vorba de non-fictiune, mai bine sa ne bucuram pur si simplu de aceste mici bijuterii, de aceste felii de viata taiate cu cel mai fin bisturiu, decupaje dintr-o lume cit se poate de bogata in pitoresc existential.” 

Opinia cititorilor

comments powered by Disqus