TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Interior

Constantin Fântâneru
Colecții/Serii: Fiction canon
Romanul este unul al angoasei existentiale, al psihologiilor nebuloase, cu o usoara alunecare spre absurd, inscriindu-se astfel in linia moderna,...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 973-46-0122-9
Dimensiuni: 13x20 cm
Tip copertă: Paperback brosat

MAI MULTE DESPRE CARTE

Romanul este unul al angoasei existentiale, al psihologiilor nebuloase, cu o usoara alunecare spre absurd, inscriindu-se astfel in linia moderna, avangardista a romanului interbelic. Insa nu e un roman al introspectiei, al cautarii interioare, ci unul in care atmosfera este creata prin dialoguri, printr-un ritm alert, prin redarea surprinzatoare a unui tip de „dementa lucida” a protagonistului, Calin Adam, alter ego al autorului. Halucinatie si realitate, nebunie si candoare, inadaptare si esec – toate acestea sint caracteristici ale unui roman foarte bine primit in epoca (au scris despre el, printre altii, Anton Holban, Mircea Eliade, Pompiliu Constantinescu, Serban Cioculescu sau George Calinescu), dar fata de care istoria literara a ramas datoare.

Autor: Constantin Fântâneru
Ediţie îngrijită de: Simona Popescu
Data apariției: 2006
Editura: Polirom
Titlu original: Interior
Pagini: 208
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
literatură română, scriitori interbelici, angoasă, adolescenţă, absurd, halucinaţie, candoare, inadaptare, anii 30
 • Simona Popescu
  Ediţie îngrijită de
  Constantin Fântâneru - Autor
  Constantin Fântâneru (1907-1975), prozator, poet si critic literar. Activitate publicistica la Prezentul, apoi la Universul si la Universul literar. In 1940 ii apar volumul de versuri Risul mortilor de aur si lucrarea critica Poezia lui Lucian Blaga si gindirea mistica. Interior, romanul sau de debut, publicat initial in 1932 si reeditat mai tirziu atit separat (1983), cit si in volumul Carti si o alta carte (1999 – editie critica, prefata, ingrijirea...
  AFLĂ MAI MULTE
  Vezi toate cărţile
 • Constantin Fântâneru
  Autor
  Simona Popescu Simona Popescu - Ediţie îngrijită de
  Simona Popescu (n. 10 martie 1965, Codlea, judetul Brasov) este poeta, prozatoare si eseista. A absolvit Facultatea de Litere a Universitatii Bucuresti in 1987. In prezent este lector la aceeasi facultate. Volume de poezie: Xilofonul si alte poeme (1990;...
  AFLĂ MAI MULTE
  Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

31 octombrie 2012, bookaholic.ro - Silvia Dumitrache
"Interior, roman scris in 1932, este o carte a hipersensibilitatii, care incearca sa se protejeze proiectindu-se intr-un spatiu al negarii si al asumarii derizoriului. Personajul lui Fintineru, Calin, este construit prin pendularea permanenta intre o negare a vitalismului si o dorinta inabusita de a se bucura de cele mai marunte si concrete manifestari ale vietii. Eroul – sau antieroul – lui Fintineru are o sensibilitate ranita de viata insasi, asa cum mai intilnim in rindul personajelor lui Sebastian, si o descurajare si o tendinta de scufundare in sine, in pielea sa, ce amintesc de chinurile personajelor lui Blecher. In Interior, veti descoperi atit citeva dintre obsesiile si temele interbelicilor, precum boala, moartea sau reflectiile despre Dumnezeu, dar si o atmosfera de o stranietate ce nu se regaseste la nici unul dintre scriitorii la care ne gindim imediat ce auzim „interbelic”."
30 noiembrie 2006, Cultura - Andrei Terian
"Interior e un roman onorabil, situat undeva in media epocii sale. Dar si a epocii noastre. Caci, la trei sferturi de veac de la aparitie, cartea lui Constantin Fantaneru si-a pastrat intacte calitatile."
30 iunie 2006, România literară - Ion Simuţ
"Simona Popescu are dreptate sa puna romanul Interior intr-o noua lumina, prin raportarea in plan intern la M. Blecher, iar in plan universal la Salinger. C. Fantaneru este autorul «primului roman al tinerii generatii a anilor 30», iar aceasta situatie de precursorat risca sa fie uitata astazi: Interior este, la noi, «cap de serie al literaturii bizarei aventuri de a fi om», cum avea sa formuleze, memorabil, Blecher peste numai citiva ani– literatura emotiilor metafizice (legate de corporalitate), a existentei incorporate scrisului, a zonei crepusculare, a marginalitatii si a marginalilor."
11 ianuarie 2007, Observator cultural - Igor Mocanu
"Se pare ca romanul lui C. Fantaneru a renegociat, de curind, cu brio, creantele criticii literare, reusind sa fie recuperat. Dar nu cumva, plasate in acest nou context literar, romane avangardiste precum Interior, Bagaj... sau despre dubla existenta a unui om in patru labe, Vizuina luminata s.a. propun o noua si inedita privire de ansamblu asupra avangardelor? Nu cumva periodizarile trebuie recitite, revizuite? Nu cumva avem de a face cu o noua schimbare de canon? Oare cele citeva antologii ale literaturii de avangarda mai pot ramine cu una si aceeasi lista de autori lasata mostenire de Sasa Pana in 1967? Iata alte citeva intrebari care ar trebui sa preocupe «jurisprudenta» critica macar ceva timp de acum incolo."
Simona Popescu
"Interior este, la noi, cap de serie al literaturii «bizarei aventuri de a fi om», cum avea sa formuleze, memorabil, Blecher peste numai citiva ani – literatura emotiilor metafizice (legate de corporalitate), a existentei incorporate scrisului, «zonei crepusculare» a marginalitatii si marginilor. Dar faptul ca despre toate aceste lucruri scrisese, inaintea tuturor, Fintineru va fi, din pacate, uitat. Cartea lui e cu mult mai ambitioasa decit au vrut sa vada contemporanii (ca sa nu mai vorbim de orbirea uitucei posteritati) si, spre deosebire de proza celorlalti colegi de generatie, este profund poetica.” 

Opinia cititorilor

comments powered by Disqus