TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Celebrul animal

Cătălin Lazurca
Colecții/Serii: Ego. Proză
ISBN: 973-46-0031-1
Dimensiuni: 13x20 cm
Tip copertă: Paperback brosat

MAI MULTE DESPRE CARTE

Autor: Cătălin Lazurca
Prefaţator: Mircea Mihăieş
Data apariției: 2005
Editura: Polirom
Pagini: 208
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
literatură română, beletristică, autoportert, paradoxuri, impotenţă, ruină, lesbianism, sexualitate
 • Mircea Mihăieş
  Prefaţator
  Cătălin Lazurca - Autor
  Cătălin Lazurca – nascut in Timisoara, la 22 octombrie 1973. A debutat publicistic in 1995, in revista Orizont, iar editorial, in 1998, cu volumul de poezie Remix (Editura Marineasa). A publicat in diverse reviste, printre care: Orizont, Avancronica, Academia Catavencu, A Treia Europa, Conexiuni, Ca si cum, Revue d’etudes interculturelles etc. Numeroase traduceri din limbile franceza si engleza, printre care: Jean Meyendorff, Biserica Ortodoxa ieri si...
  AFLĂ MAI MULTE
  Vezi toate cărţile
 • Cătălin Lazurca
  Autor
  Mircea Mihăieş Mircea Mihăieş - Prefaţator
  Mircea Mihăieş (n. 1 ianuarie 1954) este profesor de studii americane şi britanice la Universitatea de Vest din Timişoara, redactor-şef al revistei Orizont şi viceşpreşedinte al Institutului Cultural Român. Volume publicate: De veghe în...
  AFLĂ MAI MULTE
  Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

octombrie 2005, Timpul - Şerban Axinte
"Foarte rar am intilnit romane ale caror intimplari sa fie plasate chiar in anul aparitiei cartii. Multe dintre paginile Celebrului animal contin asadar, comentarii asupra unor aparitii editoriale ultrarecente; devin literatura evenimente in plina desfasurare. Esential, Catalin Lazurca este cistigatorul unui pariu important. Se foloseste de indiscretiile biografiei pentru a capta repede atentia cititorilor, dar nu se limiteaza doar la asta. El nu face greseala protagonistilor sai. Construieste cu mare atentie un discurs unitar si gaseste in minimalism punctul de plecare al programului sau estetic. Si acum, recomandarea de final: Nu va feriti de Celebrul animal!"
29 septembrie 2005, Ziua - Paul Cernat
"Daca romanul s-ar fi marginit sa fie o aventura autobiografica prin subteranele Aradului postcomunist, interesul sau ar fi fost cvasi-nul. Insa Catalin Lazurca reuseste sa compuna o utopie fabuloasa (sublim-ridicola) si o poveste captivanta din cele mai «cotidiene», mai anodine si mai penibile materiale, ridicindu-le la puterea a treia cu o verva (auto)ironica de zile mari. Scriitura eficienta, umorul englezesc si dinamismul scenic grefat pe o idee memorabila confera identitate unui roman captivant. O carte care merita toata atentia."
21 octombrie 2005, Dilema Veche - Cristina Foarfă
"Dintr-o poveste autofictionala ce parea sa spuna cum un grup din Arad «se ambitioneaza» sa intre in literatura, textul ajunge o utopie scrisa in liniile umorului negru, cu putine fire de legatura in realitate. Cartea, desi vorbeste despre actiuni de parazitare a literaturii, este ajunsa de blestemul avangardistilor: lupta impotriva sistemului pentru a ajunge sa fie asimilata in interiorul sau. Diferenta consta in faptul ca membrii Celebrului animal isi asuma cu umor si ironie acest lucru si, mai mult decit atit, il pregatesc. Subminarea literaturii se face cu propriile ei arme, din interior si in deplina cunostinta de cauza. Textele acestui personaj colectiv au o expresivitate care demonstreaza ca Celebrul animal este intr-adevar, asa cum declara, muiat in literatura."
Mircea Mihăieş
„Catalin Lazurca poseda indiscutabilul atu de a cuceri de la primele rinduri. Cartea debuteaza cu un autoportret al personajului narator: un ins oarecare, minat de marunte contradictii si puerile paradoxuri, aflat intr-un moment de cumpana al vietii. La treizeci si unu de ani, lovit de impotenta, parasit de amanta, cu proiectele existentiale si intelectuale ruinate, Adrian Viorescu incearca sa-si regaseasca identitatea povestind fabuloasa istorie a unui grup de artisti dezabuzati, autointitulat Celebrul animal. Povestasul reface istoria gruparii anarhico-literare alcatuita dintr-o suma de autori din Arad si prietenii lor apropiati. Treptat, miza culturala este inlocuita de miza existentiala: naratorul se indragosteste de sotia lui Catalin Lazurca, aceasta, la rindu-i, dupa o excursie in Europa, se inamoreaza mortal de lesbiana Andreea care, fireste, era de mai multa vreme curtata de poetul Vasile Leac, membru proeminent al grupului Celebrul animal... In acest punct al naratiunii, romanul devine o radiografie a unui oras straniu din tranzitia romaneasca, in care drogurile, alcoolul, sexul, vulgaritatea, violenta si nebunia par sa fi pus stapinire pe lume.” 

Opinia cititorilor

comments powered by Disqus