TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Teză de doctorat

Caius Dobrescu
Colecții/Serii: Fiction LTD
Romanul lui Caius Dobrescu este o constructie monumentala, aiuritoare si amuzanta la culme, ridicata pe scheletul unei false teze de doctorat, scrisa...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-0611-5
EAN-16: 978973460611
Dimensiuni: 13x20 cm
Tip copertă: Hardcover

MAI MULTE DESPRE CARTE

Romanul lui Caius Dobrescu este o constructie monumentala, aiuritoare si amuzanta la culme, ridicata pe scheletul unei false teze de doctorat, scrisa de un oarecare Gica Ludu, fost consilier prezidential, fost redactor al unei televiziuni private, personaj emblematic pentru tranzitia Romaniei postdecembriste. Presarat, pentru a adormi vigilenta unei Onorate Comisii doctorale, cu fragmente pseudostiintifice si cu referinte bibliografice de un haz nebun (Persill, 1994, Touraine & Tourette, 1970, Blowjob & Blowjob, 1993, Maamaje & Taataje, 1969), textul - care e de fapt istoria vietii „doctorandului” - devine o cavalcada printre mineriade, aventuri cu yoghini si afaceri in care se amesteca Imparatul tiganilor, profesori universitari si politicieni (pe care, din nebagare de seama, i-am putea confunda cu persoane reale). Nu lipsesc nici basmele, pentru ca Gica Ludu este, in momentul povestirii, administratorul unei fundatii care se ocupa de un numeros grup de copii, iar pentru ei eroul reconverteste tot acest amalgam de afaceri veroase, santaj si politica murdara in cheie feerica. Teza de doctorat are tot ce ii trebuie pentru a atrage cititorul cel mai pretentios: o poveste care te tine cu sufletul la gura, umor de calitate si o panorama inedita si plina de sarcasm a societatii romanesti de dupa 1989.

Data apariției: 2007
Editura: Polirom
Pagini: 864
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
literatura română, beletristică, falsitate, consilier prezidenţial, tranziţie, contemporan, şantaj, afaceri veroase
  • Caius Dobrescu - Autor
    Poet, prozator, eseist. Caius Dobrescu s-a nascut la 22 ianuarie 1966 in Brasov. A absolvit in 1988 Facultatea de Filologie a Universitatii din Bucuresti (sectia romana - engleza). In 1999 si-a sustinut teza de doctorat cu tema Postmodernismul - o privire teoretica din perspectiva unei definitii plurale si deschise a conceptului de "cultura burgheza". In prezent este lector doctor de literatura comparata la Catedra de limba si literatura romana a Facultatii de...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

28 mai 2009, Cultura - Ileana Receanu
"Romanul lui Caius Dobrescu imprumuta forma exterioara a unei teze de doctorat veritabile (insa intentionat-ironic expandata la dimensiuni „epice” de autor – cu precizarea necesara ca acest lucru nu poate fi deloc intimplator intr-o Romanie etern populata cu o cantitate apreciabila de „autentice false teze de doctorat”, cum spunea, de altfel, autorul intr-un interviu). Teza de doctorat e, asadar, un roman structurat formal pe cinci parti, fiecare din acestea cuprinzind mai multe capitole, care la rindul lor contin necesare subcapitole, purtind, toate, nume generice impecabil formulate in sonul pur al jargonului stiintific, veritabil limbaj de lemn arrière la lettre, si care, odata depasita starea initiala de perplexitate, trimit gindul cititorului fixat in mirajul umanioarelor la Lewis Carroll, Alfred Jarry, ori, la noi, intr-o oarecare masura, la Cugler sau Urmuz."
26 iunie 2007, Cotidianul - Andra Matzal
"O lectura deloc simpla, ba dimpotriva, un text care il propulseaza pe cel aflat in fata cartii printr-o instalatie de tuneluri, ca in Alice in tara minunilor. Numai ca de aceasta data nu avem de-a face cu otravuri cu gust de zmeura si regine care joaca cricket cu flamingo. Publicat in colectia «Fiction Ltd», romanul lui Caius Dobrescu intimideaza: cele 900 de pagini, la care autorul a lucrat timp de zece ani, se incapatineaza sa furnizeze un text deloc comod, deloc domestic. Structurat ca o falsa teza de doctorat, presarat cu fraze-cheie ale limbajului de lemn practicat in multe medii academice, cu statistici imaginare, diagrame si procente inventate, romanul este, de fapt, o poveste de viata."
24-30 iulie 2008, Observator Cultural - Antonio Patras
"In acest registru marcat ironic se si incheie romanul, lasind cititorului senzatia apasatoare de a fi participat la o comedie amara (desi locvace) despre resemnare ca solutie acceptabila numai temporar, cu doza profilactica de umor si de obligatorie veselie. Fara sa fie o carte mare (nici nu a fost scrisa cu asemenea pretentii exorbitante), Teza de doctorat consacra un prozator cu multiple posibilitati expresive si cu o vina etica foarte puternica, capabila sa tina in friu infernala masinarie textuala."
17-23 noiembrie 2007, Suplimentul de cultură - Bogdan Romaniuc
"Romanul experimental al scriitorului Caius Dobrescu, publicat sub forma unei uriase teze de doctorat, se vrea a fi o descriere a societatii romanesti postdecembriste. Falsa teza de doctorat a lui Caius Dobrescu imbina limbajul stiintific, insotit de statistici si diagrame, cu limbajul artistic. Romanul este de fapt o poveste de viata, povestea lui Gica Ludu, fost consilier al primului-ministru Afloroaie, fost consilier al presedintelui Cristescu-Plapumaru, fost redactor al unei televiziuni sau director al Teleuniversitatii „Barbu Paris Mumuleanu”. Caius Dobrescu a lucrat la acest roman timp de un deceniu. Romanul ca o teza de doctorat a fost inceput in Romania, dar cea mai mare parte a fost scrisa in Germania, la castelul Wippersdorf, intr-o colonie de artisti de linga Berlin."

Opinia cititorilor

comments powered by Disqus