TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Plimbarea

Attila Bartis
Colecții/Serii: Biblioteca Polirom
Aceasta carte a aparut cu sprijinul Hungarian Book Foundation.Plimbarea este povestea unui copil abandonat al revolutiei, un orfan al Estului la...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-1008-2
EAN-16: 978973461008
Dimensiuni: 13x20 cm
Tip copertă: Hardcover

MAI MULTE DESPRE CARTE

Aceasta carte a aparut cu sprijinul Hungarian Book Foundation.

Plimbarea este povestea unui copil abandonat al revolutiei, un orfan al Estului la intersectia marilor conflicte ideologice. Este relatarea maturizarii sale intr-o lume framintata de insurectii impodobite cu pene de paun, marcata in egala masura de ostilitatea celor din jur si de dragostea putinilor apropiati, ce vor cadea pe rind in bratele mortii. Copilul care incarunteste in somn, blestemat parca sa-i piarda pe toti cei de care se ataseaza, deapana firul unei vieti de-o stranietate care sfirseste prin a deveni dureros de familiara. Concizia fermecator controlata a stilului contribuie in mod semnificativ la construirea unei atmosfere de un cenusiu apasator, sfisiat pe alocuri de explozii bine dozate de culori stridente.

Autor: Attila Bartis
Traducător: Marius Tabacu
Data apariției: 2008
Editura: Polirom
Titlu original: A séta
Pagini: 248
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
liteartură maghiară, copilărie, revoluţie, maturizare, insurecţii, ostilitate, dragoste, moarte, straniu, cenuşiu
  • Attila Bartis - Autor
     Attila Bartis s-a nascut in 1968 la Tirgu-Mures. In 1984 s-a mutat, impreuna cu familia sa, in Ungaria, iar in prezent traieste la Budapesta. Este un fotograf reputat si, totodata, unul dintre cei mai cunoscuti si mai apreciati scriitori maghiari ai momentului, cartile sale fiind traduse in numeroase limbi. A debutat in 1995 cu romanul A seta (Plimbarea), urmat de volumul de povestiri A keklo para (Ceata albastruie, 1998) si de...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

iunie 2009, Dilemateca - Adina Diniţoiu
"Plimbarea lui Attila Bartis este un mic-mare roman, subtire, insa tulburator. O voce narativa misterioasa (pare un baiat orfan, dar la final, printr-o subtila lovitura de teatru, devine o tinara femeie) si o perspectiva de copil vorbesc despre luarea in posesie (dureroasa) a lumii, despre descoperirea (in concret) a mortii, depre iubire (indelung tinjita). Despre ce inseamna viata, cu dramele hazardate ale constiintei individului, supus absurdului istoriei, cruzimii umane."
28 august –-3 septembrie, Observator cultural - Bianca Burţa-Cernat
"Marturisesc ca acest roman m-a bucurat cum nu m-a mai bucurat de mult o carte de proza contemporana (mai cu seama, de proza autohtona!), pentru ca Plimbarea imi lasa speranta ca se va mai putea scrie si de acum inainte literatura (cu miza) „mare” […]. Attila Bartis ar putea fi un model. Un model de deontologie a scrisului."
26 iunie-2 iulie 2008, Dilema veche - Simona Sora
"Plimbarea e una dintre rarele carti ale carei intimplari, trasee mitice, ritualuri crude de initiere trec – printr-un proces de transmutatie intima – direct in viata cititorilor sai. E ca un scenariu inconstient care se activeaza la simpla lectura si care incepe brusc sa modifice realitatea noastra de cititori hirsiti si blazati. Cititi-o numai daca aveti destul curaj!"
Istvan Kemeny
"Cititorule! Ai pus deja mina pe aceasta carte. Te rog sa o rasfoiesti si sa citesti trei fraze. Plimbarile au efect curativ. Chiar farmec. O plimbare temeinica poate prelungi cu ani buni viata plimbaretilor, a locurilor de pelerinaj. In acest sens, Plimbarea nu este doar un roman, ci si o plimbare. O forta tamaduitoare. Iar boala nu este decit decadenta. Plimbarea descrie decadenta si se ridica impotriva ei. A existat odinioara un imperiu printre ale carui ruine traim noi. Epoca lui de aur a fost una de argint, iar cea de argint a fost de fier. Si doar in aparenta etern: obiectele ni s-au pastrat, insa oamenii lui au murit aproape intotdeauna... Dar sint suficiente doar citeva nume de statiuni balneare si vedem aievea un imperiu intreg, de la Marienbad pina la Tusnad si de la Abbazia pina la Baile Tatra. Una dintre locatiile Plimbarii este o statiune balneara, dar nu in epoca ei de aur, ci mult mai tirziu, undeva intre 1968 si 1992. Majoritatea celor care au apucat sa-i vada epoca de argint au murit inca de cind cei din generatia lui Attila Bartis erau copii. Acum, scriitorul epocii de plastic tirzii le cinta respectuos prohodul. Se pare ca Plimbarea e primul roman care o face."
Filip Florian
"Dupa parerea mea, Editura Polirom a intrat in posesia unei rare bijuterii literare. O lucratura miniaturala demna de vechii maestri orientali aduce laolalta desertaciunea, revolutia, pustiirea, iubirea, framintarea, fuga si neputinta. Mai cred ca Plimbarea reuseste unul din marile paradoxuri posibile: splendoarea iese deasupra, ca o spuma, dintr-o tristete sfisietoare."

Opinia cititorilor