TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Zidul moale

Adrian Buz
Colecții/Serii: Ego. Proză
Un volum construit din sase povestiri, care poate fi privit insa si ca un roman secvential al urbanitatii. Cartea este incarcata de paradoxuri,...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 973-681-981-7
Dimensiuni: 13x20 cm
Tip copertă: Paperback brosat

MAI MULTE DESPRE CARTE

Un volum construit din sase povestiri, care poate fi privit insa si ca un roman secvential al urbanitatii. Cartea este incarcata de paradoxuri, obsesii si rani sociale, de idiosincrasii si de nedumeriri, pe marginea carora creeaza povesti si inventeaza personaje trasind tuse caricaturale sau satirice, in orice caz, ingrosate. O poveste a societatii noastre, „spusa” pe sase voci de acelasi personaj – naratorul ei. 

Autor: Adrian Buz
Prefaţator: Daniel Cristea-Enache
Data apariției: 2005
Editura: Polirom
Pagini: 200
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
literatură românaă, beletristică, roman secvenţial, urbanitate, răni sociale, idiosincrasii, satiră
 • Daniel Cristea-Enache
  Prefaţator
  Adrian Buz - Autor
  Adrian Buz – nascut in 1971. Este absolvent al Facultatii de Litere din Craiova. Din 1999, publica proze, traduceri si eseuri in „Flacara”, „Mozaicul”, „Ramuri”, „Romania literara”, „Scrisul romanesc”, „Ziarul de duminica”, „Timpul”, „Paradigma”, „LAMA”, „Respiro”, „Liternet”, „Norii”. In 2001, debuteaza in volum cu...
  AFLĂ MAI MULTE
  Vezi toate cărţile
 • Adrian Buz
  Autor
  Daniel Cristea-Enache Daniel Cristea-Enache - Prefaţator
  Daniel Cristea-Enache, conferentiar universitar la Facultatea de Litere, Universitatea din Bucuresti, consilier la Editura Polirom (pentru care coordoneaza colectia „Opere”) si cronicar literar la revista Observator Cultural. Volume...
  AFLĂ MAI MULTE
  Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

iunie 2005, Mozaic - Nicolae Coande
"Cele sase proze ale cartii (Zidul moale, Be Cool Honey-Bunny, Iugoslavia mon amour, X, Lumina pe sub usa, Sapte zile, ultimele [ale Dosarelor X) sint tot atitea galerii sapate de un Om-Cirtita intr-o lume cuprinsa de staza, animata grotesc de un fuior al matului gros devenit obiect estetic, pe care prozatorul se straduie s-o descrie cu umor, procedind la autopsieri in care se intimpla adesea sa se raneasca pe sine. Deloc masochist, nici pe departe sadic, Buz este un participativ chirurg care nu-si abandoneaza pacientii/personajele, nici macar pe cele mai putin «indragite», intr-un efort de a intelege «prostia» vietii de zi cu zi, dincolo de afectarea inteligentei de a se situa pe o alta creaca a umanitatii."
august 2005, Terra Nova - Florin Oncescu
"Proza lui Adrian Buz mizeaza cu succes pe autenticitatea dialogurilor, pe fluiditatea frazei, pe acea mica muzica a ei, care da nota de starea de spirit a naratorului, pe umor, un umor topit in aceleasi lungi fraze, ori in conversatii. O proza inrudita, ca stil, cu proza americana a generatiei beat (Burroughs, Kerouac), fapt nu fara legatura cu activitatea de traducator a autorului. Acest stil, aplicat realitatii gri din Romania postcomunista, face din Buz unul din cei mai interesanti tineri prozatori ai momentului."
8 septembrie 2005, Observator cultural - Mihaela Iacobescu
"Metafora a eliberarii de constringeri (de orice tip ar fi ele), radiografie a societatii postcomuniste – asimilabila unei amoebe –, cartea lui Adrian Buz este relevanta pentru un nou tip de proza ale carei caracteristici «ameninta» anihilarea canoanelor. Eroii nu sint nicidecum exemplari, ci incarcati parca de o vina, de un sentiment acut care le scapa, pe care nu vor sa si-l asume in contextul unei libertati totale, care ar trebui sa-i invaluie si pe ei. Asadar, o existenta interioara macinata de nelinisti, asemanatoare pe alocuri uneia de tip underground, este apanajul personajelor lui Adrian Buz. Greata sartriana este cu mult depasita de angoasa ontologica – tradusa prin scirba, betie fara limite, lipsa de planuri pentru viitor – a unui personaj-prototip care recidiveaza cu si mai multa forta in fiecare dintre secventele narative."
8 iunie 2005, România literară - Marius Chivu
"Volumul lui Adrian Buz merita citit tocmai pentru ca reprezinta un alt mod de a face literatura, diferit de al colegilor sai de generatie, printr-o ambitie de a evita facilul demna de apreciat in sine, dar care se afla inca in cautarea unei proze cu ceva mai mult impact."
Adrian Buz
"Protagonistul meu se inscrie in mult hulita spita a «ipostazierilor eului» si apare ca un om fara solutii. Ipostazieri ale eului? Sintagma ridica o problematica falsa, intotdeauna autorul se afla in textul sau, altfel ar fi doar executantul neinsufletit si debil al unei configuratii mecanice. In prima proza am deschis o usa prin care am intrat in propria mea lume fictiva; in ultima, as fi vrut sa ies. Dar am ramas acolo, anticipindu-mi urmatoarea calatorie.” 

Opinia cititorilor

comments powered by Disqus