TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Mireasa cu şosete roşii

Adela Greceanu
Colecții/Serii: Ego. Proză
ISBN: 978-973-46-1194-2
EAN-16: 978973461194
Dimensiuni: 13x20 cm
Tip copertă: Paperback brosat

MAI MULTE DESPRE CARTE

Data apariției: 2008
Editura: Polirom
Pagini: 224
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
literatură română, ziua nunţii, pregătirea miresei, monologuri interioare, femeie modernă, rememorări,
  • Adela Greceanu - Autor
    Adela Greceanu (pseudonimul literar al Adelei Maria Dutu) s-a nascut la Sibiu in 1975. Este licentiata in Jurnalism si, din 1998, lucreaza la Radio Romania Cultural. In prezent realizeaza o emisiune de literatura numita Noua revista vorbita. Colaboreaza la importante publicatii culturale din Romania, precum Dilema Veche, Dilemateca, Time Out. A debutat editorial in 1997 cu volumul de poezie Titlul volumului meu, care ma preocupa atit de...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

mai, 2010, psychologies.ro - Adela Greceanu
"De la voci am pornit. Cind am inceput sa scriu Mireasa cu sosete rosii, habar n-aveam ca am inceput sa scriu un roman. Imi placea la culme sa le fac (sa le las?) sa vorbeasca pe cele cinci femei, care au devenit personajele primei parti. Sa le dau drumul acestor voci. Sa le urmaresc cu ochii larg inchisi. Incet, incet am capatat incredere in limbajele lor. Care, am inteles, ar putea exprima moduri de viata. Moduri de adecvare sau de inadecvare la lumea din jur. Mi-a placut sa constat ca fiecare personaj – fiecare voce – are o lege a sa si ca eu, ca autoare, nu trebuie decit sa fiu atenta, sa ciulesc bine urechile si sa transcriu ce aud. De-atunci ma laud ca aud bine."
ianuarie 2009, Dilemateca - Alexandru Matei
"Cu darul ei de a asculta si inregistra cotidianul, poate insa mult mai mult. Cu conditia sa se lepede cu mai mult curaj de propriul ego, sa renunte le tentatia poeziei, la autoreferentialitate, la luarea in serios a limbajului. Si, mai ales, sa nu astepte cinci ani pina la un nou roman. Pina atunci insa, va recomand cu caldura acest foarte bun roman de poet."
decembrie 2008, Noua Literatură - Ana Chiriţoiu
"Am citit Mireasa cu sosete rosii mai ales ca pe un varieteu cu sine si cu propria singuratate si cel mai mult mi-a placut ca acest spectacol, expresiv mai ales prin lentoare si prin firesc, e complet lipsit de dramatism sau de spectaculos."
5 februarie 2009, Cultura - Irina Georgescu
"Un roman plin de poezie, in care fiecare personaj isi spune povestea. Adela propune o tema care ne devine indata familiara. Riscul este caderea in patetic. Dar salvarea vine din senzualitate, ironie, panica temporara si cautarea iubirii. Daca prima parte este disputata dialogal intre mai multe instante feminine, cea de-a doua sta sub semnul echivocului, iar scrisul introspectiv supune si farmeca. Imaginile succesive ale feminitatii si curajul de a aduce poezia in roman sint cele doua strategii functionale ale Adelei. Textul rezista fara alte atelaje. Un roman inteligent si aseptic."
5 decembrie 2008, România literară - Cosmin Ciotloş
"E o lume care-si pune la bataie, cu un curaj admirabil, pluralitatea. Iar prin aceasta, undeva dincolo de roman si de poem, cocheteaza in felul ei, prin ascutime, cu eseistica."
25 octombrie 2012, bookaholic.ro - Evelina Bidea
"Adela Greceanu este una dintre vocile poetice puternice ale postmodernismului romanesc. Asemanator unui cub rubik care da posibilitatea unor combinatii care par infinite, si romanul Adelei Greceanu este construit din replici fragmentare, din bucati de trecut si segmente de vis (...). Avem de-a face aici cu un roman postmodern care, in linia ideologiei optzeciste, deconstruieste cu o fina ironie o traditie din cele mai incarcate simbolic. Ceea ce face din acest roman o lectura placuta nu este neaparat stilul alambicat (...) ci tocmai multimea interpretarilor posibile. " Avem de-a face cu o carte care se cere recitita la nesfirsit, care aduce sensuri si interpretari noi de fiecare data.
Nora Iuga
"Adela Greceanu are forta prin neasemanare.” 
Octavian Soviany
"Adela Greceanu este, fara doar si poate, o personalitate artistica distincta, care, indiferenta la ultimele mode poetice, a ajuns de timpuriu la o formula personala, situata undeva la jumatatea drumului dintre poezie si proza, fictiune si viata, poem si pagina de jurnal.” 
Adela Greceanu
"Nu sint prozatoare, dar «poezia» mea are «poveste». Nu am imaginatie. Dar aud bine. Am inceput prin a transcrie vocile unor personaje feminine din copilarie. M-am distrat pe cinste lasindu-le sa-si spuna fiecare povestea. Daca in prima parte e multa galagie (cinci femei, chiar daca una dintre ele e moarta, pot face destul taraboi), in partea a doua e foarte multa tacere. I-am dat jos sosetele miresei si am lasat-o singura. Mult a fost pina i-am prins vocea diurna, cum imi place mie sa zic. Prin scris incerc sa tin pasul cu mine.”  

Opinia cititorilor

comments powered by Disqus