TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Maşenka

Vladimir Nabokov
Colecții/Serii: Biblioteca Polirom
In Masenka, romanul de debut semnat cu pseudonimul V. Sirin, Vladimir Nabokov spune povestea lui Lev Glebovici Ganin, un emigrant rus ce-si duce...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-1495-0
Dimensiuni: 13x20 cm
Tip copertă: Hardcover

MAI MULTE DESPRE CARTE

In Masenka, romanul de debut semnat cu pseudonimul V. Sirin, Vladimir Nabokov spune povestea lui Lev Glebovici Ganin, un emigrant rus ce-si duce traiul intr-o pensiune berlineza, unde descopera ca Masenka, prima sa iubita de mult pierduta, este de fapt sotia plicticosului sau vecin, Alexei Ivanovici Alfiorov, si ca aceasta urmeaza sa soseasca in curind la Berlin. Ganin nascoceste un intreg scenariu in asteptarea Masenkai, despre care e convins ca inca il iubeste cu inflacarare. Romanul sta la baza unei celebre adaptari cinematografice, regizata in 1987 de John Goldschmidt, cu Cary Elwes si Irina Brook in rolurile principale.

Autor: Vladimir Nabokov
Traducător: Adriana Liciu
Data apariției: 2010
Editura: Polirom
Titlu original: Maşenka
Pagini: 232
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
literatură rusă, roman debut, pseudonim, emigrant, Berlin, rus, iubire, fascinaţie, plan, ecranizare
  • Vladimir Nabokov Vladimir Nabokov - Autor
    Vladimir Vladimirovici Nabokov s‑a nascut pe 23 aprilie 1899, la Sankt Petersburg, intr‑o familie foarte cultivata, astfel incit stapinea impecabil franceza si engleza inca din copilarie. In 1919, Nabokovii sint nevoiti sa emigreze, iar in 1922 tatal scriitorului...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

aprilie 2010, Dilemateca - Elena Crasovan
"Nabokov se dovedeste, inca de la primul roman, un maestru in dozarea duiosiei, a nostalgiei, a senzualului si sarcasmului. Dupa cum avea sa marturiseasca in Vorbeste, memorie, autorul exhibase, sub pseudonimul V. Sirin, propriul trecut, cu obsesile tipice emigrantului, intr-o carte a contrastelor, ce repovesteste, in registre varii, dragostea si furia fata de Rusia, tandretea si lehamitea fata de iubirea inchipuita, fuga de o eroina fictiva. Exista, asadar, o legatura sentimentala cu primul roman, asa cum va fi existind si cu tara lasata in urma. Insa, in locul traditionalei identificari cu protagonistul (Ganin), naratiunea se contruieste pe dedublare si ironie, cum se va intimpla ulterior si in Lolita, Pnin, Ada sau ardoarea. […] Roman de dragoste fara dragoste, cu o eroina in titlu, insa fara vreun corp feminin intre coperte, Masenka ofera o scriitura senzuala."
24 octombrie 2011, BookMag - Aurora Liiceanu
"Acest roman (...) poate fi privit ca izvorind din nostalgia exilatului, din dorul de Rusia, de care Nabokov isi amintea „cind vedea nori repezi”, cind „imensitatea calda a patriei” era departe de el. Dar, romanul acesta poate fi privit si ca izvorind din dorul de Rusia ca dor de prima lui iubire, petrecuta acolo, in Rusia, de „torentul de fericire” trait iubind-o pe Masenka. Romanul este, psihologic vorbind, o minunata si stranie trecere de la amintire la vis, de la perceptia trecutului cind trecutul este dus, la realitate. Toate petrecindu-se sub fusta timpului, as putea zice (…)"
Suplimentul de cultură - Bogdan Romaniuc
"Masenka este primul personaj feminin din opera lui Vladimir Nabokov, care deschide o galerie de acum celebra din care mai fac parte Lolita, Ada si, mai tirziu, Laura, personajul din ultmiul roman, Originalul Laurei. Masenka nu este un roman autobiografic, cit mai ales unul al exilului."
Vladimir Nabokov, Maşenka
"Reinvia treptat aceasta lume de dragul unei femei, careia nu indraznea inca sa-i faca loc acolo, pina ce nu avea sa fie gata cu totul. Dar chipul ei, prezenta ei, umbra amintirii ei cereau ca, in sfirsit, sa o reinvie si pe ea – si inadins ii indeparta chipul, fiindca dorea sa se apropie de el treptat, pas cu pas, exact ca atunci, cu noua ani in urma...“ 
Vladimir Nabokov
"Tendinta bine cunoscuta a debutantului de a-si exhiba viata intima, instalindu-se in primul sau roman sau introducind in el un loctiitor al sau, tine mai putin de atractia pentru o tema deja gasita decit de usurarea pe care o produce desprinderea de sine, inainte de a trece la un subiect ceva mai ambitios. Aceasta este una dintre acele foarte rare reguli generale la care m-am supus.” 
Vladimir Nabokov
"Din cauza departarii Rusiei si pentru ca nostalgia ramine intreaga viata o companie innebunitoare careia invatam sa-i suportam extravagantele consternante in public, nu ma simt deloc stinjenit sa marturisesc caracterul sentimental al legaturii cu primul meu roman.” 
Martin Amis
"Cartile lui Vladimir Nabokov ocupa pe rafturile bibliotecii mele cam un metru si jumatate din spatiu, singurul care il intrece fiind Shakespeare... Pentru mine, Nabokov este cel mai important romancier al secolului XX.” 

Opinia cititorilor