TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Lolita PO-VLN-LOLIT1-11-N-001
Vezi
galerie

Lolita

de Vladimir Nabokov

Titlu apărut în colecția Top 10+ la Polirom

Id: #207270

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
Ediție de buzunar
 

Descriere produs

Din cauza subiectului său extrem de șocant - pasiunea morbidă a unui bărbat matur pentru o fetiță de doispre­zece ani - romanul Lolita a fost respins de editori, fiind publicat în Statele Unite abia după apariția sa în Franța. Construită pe schema mitologică a povestirilor cu fauni și nimfe, Lolita este însă, înainte de toate, un poem de dragoste închinat limbii engleze și posibilităților sale expresive.



Poveste a iubirii obsesive și blestemate a lui Humbert Humbert pentru nimfeta Dolores Haze, capodopera lui Vladimir Nabokov a fost, pe rând, carte interzisă, roman scandalos, obiect de cult, pentru a deveni apoi un roman clasic al secolului XX.



Cartea a stat la baza a două celebre ecranizări, prima în regia lui Stanley Kubrik, cu James Mason în rolul principal, a doua sub bagheta regizorală a lui Adrian Lyne, cu Jeremy Irons în rolul lui Humbert Humbert.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Vladimir Nabokov

Traducător: Horia Florian Popescu

Data apariției: 2011

Titlu original: Lolita

ISBN: 9789734619009

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 324

Limbă: Română

Dimensiuni: 10,6x18 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Polirom

Teme: iubire, pasiune, sexualitate

 

Din blogul Cartepedia

Cartepedia Cartepedia

,,Una din cele mai cunoscute povești de dragoste ale secolului al XX-lea, Lolita a stârnit foarte multe controverse la apariția sa. Citind, am putut înțelege cu ușurință de ce. Prins undeva între afecți......“

citește mai mult
Roxana Covaliu Roxana Covaliu

,,Că dragostea nu ţine cont de normele sociale şi că limbajul nu le cunoaşte, am aflat-o de la alţii dinaintea lui Nabokov. Ceea ce Nabokov ne-a învăţat în acest roman, probabil unul dintre cele mai cun......“

citește mai mult
Smaranda - Elena Nicolau Smaranda - Elena Nicolau

,,Am reluat lectura romanului după aproape cinci ani de pauză, iar de data aceasta m-am convins că romanul Lolita presupune un cer al gurii de dat cu mirodenii. Scrierea este destinată, mai cu seamă c......“

citește mai mult
Sebastian Ionescu Sebastian Ionescu

,,Unul dintre cele mai bune romane ale secolului trecut, Lolita și-a impresionat cititorii prin sistemul de conexiuni asemenea unui puzzle și a tehnicii punerii în abis a persoanjului masculin Humbert......“

citește mai mult
 

Opinii editoriale

"În Humbertland toată suflarea este anapoda, asta susține proaspăt reeditata carte la Polirom, Lolita de Vladimir Nabokov, făcîndu-ne  vibrăm la coloristica unui univers la poarta căruia suntem rugați  ne dezbrăcăm de pudoare, consternare și orice înțelegere a firescului. Jonglările lui Nabokov cu obscurul, cu încordarea psihică, cu accesele de sexualitate și cu oprimarea în spațiul societății se împletesc în mișcări atât de naturale, încât cititorul ajunge în final  fie descumpănit când cercetează în tabăra cui se află, autorul afectând practic nu doar morala propriilor personaje, ci și pe cea a cititorului."

Anca Roman

"În opera vastă a lui Vladimir Nabokov există o parte „întunecată”, cum ar numi-o Georges Bataille, o latura obscură, cu porniri subliminale greu de descifrat. Pe cuprinsul acestei „părți” – așa-zicând – s-au articulat câteva dintre romanele cele mai complexe ale autorului, printre care și capodopera Lolita ( 1955). Tot aici trebuie căutatîn termeni psihanalitici, un impuls sublimat fundamental al lui Nabokov, devenit artă purăDacă ar fi  conceptualizăm emoția în cauzăemoție, desigur, estetizată, ar trebui probabil  vorbim despre tensiunea erosului interzis, despre presiunea ireductibilă a sexualității nepermise. Literatura i-a oferit lui Nabokov sensuri mai valabile decât istoria imediatăÎn plus, i-a asigurat, se vede bine, și debușeul „părților întunecate”."

Codrin Liviu Cuţitaru
Vladimir Nabokov
Vladimir Nabokov
Autor

Vladimir Vladimirovici Nabokov (1899-1977) s-a născut la Sankt-Petersburg. În 19...

vezi autor