TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Apărarea Lujin

Vladimir Nabokov
Colecții/Serii: Biblioteca Polirom
Cel de-al treilea roman al lui Nabokov, Apararea Lujin, este povestea unei nebunii infioratoare. Singuratic si recluziv in copilarie, Lujin este o...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-1179-9
Dimensiuni: 13x20 cm
Tip copertă: Hardcover

MAI MULTE DESPRE CARTE

Cel de-al treilea roman al lui Nabokov, Apararea Lujin, este povestea unei nebunii infioratoare. Singuratic si recluziv in copilarie, Lujin este o enigma pentru parinti si o victima a semenilor. Ca sa scape de angoasa cotidiana, ajunge sa se refugieze in jocul de sah, pe care-l stapineste cu virtuozitate; sahul devine insa o obsesie care inlocuieste incet-incet o realitate si asa fragmentata.

 „Apararea... nu e o reprezentare a unui conflict intre arta si viata. Sahul este un joc ce-si exploreaza la infinit doar propriile posibilitati, pe cind o adevarata opera de arta isi exploreaza mediul pentru a-i gasi limitele in reprezentarea realitatii. Apararea Lujin este un astfel de exemplu de opera implinita.” (Leona Toker)

Autor: Vladimir Nabokov
Traducător: Adriana Liciu
Data apariției: 2011
Editura: Polirom
Titlu original: Zaşcita Lujina
Pagini: 256
Limba: Română
Hârtie: 120g/m
Cuvinte cheie:
literatură rusă, beletristică, nebunie, şah, enigmă, victimă, angoasă, virtuoz, obsesie, fragmentarea realităţii
  • Vladimir Nabokov Vladimir Nabokov - Autor
    Vladimir Vladimirovici Nabokov s‑a nascut pe 23 aprilie 1899, la Sankt Petersburg, intr‑o familie foarte cultivata, astfel incit stapinea impecabil franceza si engleza inca din copilarie. In 1919, Nabokovii sint nevoiti sa emigreze, iar in 1922 tatal scriitorului...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

30 aprilie 2011, Suplimentul de cultură nr. 312 - Bogdan Romaniuc
"Apararea Lujin este cel de-l treilea roman al lui Vladimir Nabokov, inceput in Franta in 1929 si finalizat in acelasi an, in Germania. Asa cum Dostoievski are un jucator, in romanul cu acelasi nume, si Nabokov il are pe Lujin din Apararea..., un personaj genial, pierdut in propria-i nebunie. Sahul ii invadeaza viata si il inchide pe Lujin intr-un spatiu dificil, greu accesibil pentru cei din jurul sau. Comportamentul sau in societate devine treptat unul patologic. Jucatorul ajunge sa se izoleze complet de lumea exterioara si traieste doar in propriile-i mutari de sah. De aici si pina la nebunie nu mai este decit un pas, mutarea finala, de sah mat."
12 august 2011, Observator cultural, nr. 587 - Liviu Ornea
"Apararea Lujin e un roman tulburator despre un om pentru care sahul reprezinta unica pasiune si ratiune de a trai. Mai mult, mintea sa pare construita in asa fel incit nu reactioneaza decit la probleme de sah si nu percepe realitatea decit in termeni sahistici. In afara de acest joc, pe care il stapineste la perfectie, ajungind un mare campion, Lujin nu stie nimic: se exprima greu, nu stie bine nici limba materna, cultura sa se margineste la citeva firave amintiri din scoala (nu a terminat liceul, pornit fiind deja pe calea turneelor), e complet nepriceput in chestiuni practice, nu intelege nimic din lumea din jur (revolutia sovietica trece pe linga el fara sa-l atinga, despre exilul rusesc, a carui parte e, nu stie nimic), nu are si pare ca nu poate sa aiba relatii normale cu oamenii. Inteligenta sa pare modelata numai pe calapodul sahului."
Newsweek
"Iata un roman uluitor, cu un personaj de o genialitate inspaimintatoare si cu o poveste cum numai Nabokov poate scoate din mineca: diabolic, scinteietor, mai original nici ca se poate…” 
John Updike
"Nabokov scrie proza chiar asa cum ar trebui scrisa: ea trebuie sa aduca extaz.” 

Opinia cititorilor

comments powered by Disqus