TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Al zecelea om

Graham Greene
Colecții/Serii: Biblioteca Polirom
Al zecelea om a fost initial o povestire scrisa in 1944, pentru compania Metro Goldwyn Mayer, dar abia in 1983, cind i s a amintit de existenta ei,...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-1027-3
Dimensiuni: 10,6x18 cm
Tip copertă: Paperback brosat
Alte volume:
Al zecelea om Al zecelea om Graham Greene

MAI MULTE DESPRE CARTE

Al zecelea om a fost initial o povestire scrisa in 1944, pentru compania Metro Goldwyn Mayer, dar abia in 1983, cind i s a amintit de existenta ei, autorul a reluat o si a publicat o doi ani mai tirziu sub forma de roman. Volumul de fata contine inca doua schite de scenariu, scrise in aceeasi perioada si redescoperite mai tirziu de scriitor in jurnalele sale. Intriga romanului Al zecelea om este urmatoarea: intr-o inchisoare din Franta, aflata sub ocupatie germana, unul din zece prizonieri trebuie sa moara. Prizonierii trag la sorti care dintre ei va fi urmatorul si balanta inclina in defavoarea avocatului Jean Louis Chavel, un om cu o stare sociala dintre cele mai prospere. Disperat, Chavel este gata sa dea tot ce are ca sa scape de moarte, iar unul dintre ceilalti prizonieri accepta oferta. Primeste toata averea avocatului, banii, cartile si casa de la tara si lasa totul prin testament mamei si surorii sale. si abia de aici incolo, in stilul inconfundabil al lui Greene, incepe povestea.

Autor: Graham Greene
Traducător: Anca Gabriela Sîrbu
Data apariției: 2008
Editura: Polirom
Titlu original: The Tenth Man
Pagini: 264
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
literatură engleză, schiţe de scenariu, inchisoare, Franţa, ocupaţie germană, avocat, laşitate, moştenire
  • Graham Greene Graham Greene - Autor
    Graham Greene (1904-1991) a studiat la Balliol College, Oxford. Dupa absolvire a fost, timp de patru ani, redactor la prestigiosul ziar The Times din Londra. Primul sau roman, Omul dinauntru, apare in 1929, dar, desi cartea este bine primita, succesul si prestigiul vin...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

octombrie 2008, in Idei în Dialog - Ioan Stanomir
"Ipoteza narativa este una care maximizeaza efectul dramatic. Schema de pornire valorifica o tehnica filmica, intentionind sa aseze omenescul intr-un spatiu al incercarilor limita."
august 2008, Dilemateca - Alexandru Budac
"Al zecelea om nu se abate de la reteta crime story si respecta arhetipurile filmului noir, dar suspansul persista de la prima la ultima pagina. Atmosfera rau-prevestitoare datoreaza enorm abilitatii autorului de a descrie insinuarea suspiciunii, a gindului veninos si a spaimei lasate in urma de ocupatia nazista."
8 octombrie 2008, Time Out - Chris Tănăsescu
"Textul isi pastreaza lejeritatea si profunzimea dialogurilor tipice unui scenariu, cu inserturi descriptive si de analiza psihologica evident ulterioare, mai asezate, pe care traducatoarea Anca-Gabriela Sirbu le reda inteligent si adecvat."
6 ianuarie 2010, Cultura - Rodica Grigore
"Greene porneste mereu de la premisa raului ce exista in fiinta umana si care determina si convingerea sa – reflectata si la nivelul multor personaje – ca viata nu are un sens bine definit, ci ca tocmai ea este aceea care poate induce in eroare protagonistul sau, daca nu, il poate pune in fata unor dificile probleme de constiinta, imposibil de rezolvat in termenii simpli ai unui adevar religios consacrat. De aici permanenta lupta dintre credinta si constiinta, dar tot de aici si tentatia ce l-a animat mereu pe autor de a-si pune personajele sa dea piept tocmai cu o serie de probleme pastrate, in general, in zonele cele mai ascunse ale sufletului, intr-un dificil proces de autocunoastere si de testare a adevaratelor lor abilitati ori capacitati de supravietuire. Iar acest fapt este evident nu doar in creatiile consacrate ale lui Graham Greene, cum ar fi Puterea si gloria sau Brighton Rock, ci si in mult mai putin cunoscutul text intitulat Al zecelea om – preferat, insa, de autor chiar si unei creatii oarecum similare precum Al treilea om."
Sunday Times
"Al zecelea om este o capodopera, scrisa in stilul concis, dar plin de detalii surprinzatoare in care Greene, datorita legaturii sale cu lumea filmului, pur si simplu exceleaza.” 

Opinia cititorilor