TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Bătrînul şi marea

Ernest Hemingway
O nouă serie de autor în cadrul colecției „Biblioteca Polirom”, dedicată lui Ernest Hemingway, unul dintre marii prozatori...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-0825-6
Dimensiuni: 13x20 cm
Tip copertă: Paperback brosat

MAI MULTE DESPRE CARTE

O nouă serie de autor în cadrul colecției „Biblioteca Polirom”, dedicată lui Ernest Hemingway, unul dintre marii prozatori americani ai secolului XX și un clasic al lite­­raturii universale.

Ernest Hemingway este laureat al Premiului Pulitzer (1953) și al Premiului Nobel pentru Literatură (1954).

Microromanul Batrînul și marea i-a adus lui Hemingway premiul Pulitzer în Statele Unite și a contribuit în mod hotărîtor la acordarea premiului Nobel în anul imediat următor. Succesul copleșitor al cărții se datorează atît stilului direct și concis, ce reprezintă marca stilistică definitorie a lui Hemingway, cît și poveștii în sine – profundă, emoționantă și încărcată de semnificații.

Batrînul și marea relatează trei zile din viața unui pescar cubanez pe nume Santiago, care timp de aproape trei luni nu prinde nici un pește. Urmărit de ghinion, el iese departe în larg, iar de data aceasta momeala aruncată de el atrage cel mai mare pește care a fost văzut vreodată, care însă nu se va lăsa prins fără luptă. Felul în care Hemingway descrie confruntarea, dar și relația dintre Santiago și ucenicul său fidel, singurul care nu-și pierde încrederea în el, fac din Batrînul și marea o capodoperă perenă a literaturii universale, a cărei bogație de sensuri se ascunde sub o poveste limpede, simplă și cuceritoare.

Premiul „Andrei Bantaș”, pentru traducere din limba engleză, oferit de Uniunea Scriitorilor din Romania pe 2007.

Traducere din limba engleză și note de Radu Pavel Gheo.

Autor: Ernest Hemingway
Traducător: Radu Pavel Gheo
Data apariției: 2007
Editura: Polirom
Titlu original: The Old Man and the Sea
Pagini: 176
Limba: Română
Hârtie: 120g/m
Cuvinte cheie:
literatură americană, premiul Pulitzer, premiul Nobel, pescar, Cuba, peşte uriaş, sens, rechini
 • Radu Pavel Gheo
  Traducător
  Ernest Hemingway Ernest Hemingway - Autor
  Ernest Miller Hemingway (1899-1961) este unul dintre marii prozatori americani ai secolului XX şi un clasic al literaturii universale. Scrierile lui s-au bucurat de un succes imediat încă din timpul vieţii. Hemingway a primit în 1953 Premiul Pulitzer,...
  AFLĂ MAI MULTE
  Vezi toate cărţile
 • Ernest Hemingway
  Autor
  Radu Pavel Gheo Radu Pavel Gheo - Traducător
  Radu Pavel Gheo a primit in 2011 premiul national de proza „Ziarul de Iasi”, premiul Uniunii Scriitorilor din Romania, filiala Timisoara, si titlul „Romanul anului”, acordat de revista Tiuk!, pentru romanul Noapte buna, copii!, aparut in 2010 la...
  AFLĂ MAI MULTE
  Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

februarie 2008, Timpul - Adrian Acatrinei
"Nu sint numerosi scriitorii care au picurat mai multa maiestrie in simplitate. Hemingway ofera o mostra de lux in acest sens prin prezentul roman: «Era un om batrin, care pescuia singur intr-o barca pe ocean, in Gulf Stream si trecusera de acum optzeci si patru de zile de cind nu prinsese nici un peste.» (p. 5). Povestea nu se complica defel in detalii aiuritoare, dialogurile reprezinta consecvent personajele, fara dedesupturi (psih)analitice. Monologul batrinului in singuratatea marii are ceva din amplitudinea paradisiaca a primului om. Viata lui e ancorata in amintiri pline de lupte, insa prezentul este cel care atirna greu de capatul nadei."
Bogdan ROMANIUC, 5-11 iulie 2008, in Suplimentul de cultura
"Marea este cea care creeaza legatura dintre om si animal, este locul in care fiecare gest conteaza si unde timpul capata sensuri noi."
30 ianuarie 2008, 24 Fun - Ştefan Agopian
"Hemingway n-a murit chiar tinar. S-a sinucis in 1941, la 62 de ani. Era alcoolic, credea ca nu mai poate scrie si ca e sarac. Scrisese totusi si publicase in 1952 Batranul si marea, o povestire care amintea de forta cu care scrisese in tinerete. Chestia asta a impresionat juriul Nobel, si in 1954 s-a trezit incoronat."

Opinia cititorilor

comments powered by Disqus