TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Pe plaja Chesil

Ian McEwan
Colecții/Serii: Biblioteca Polirom
În vara anului 1962, cu putin inainte ca The Beatles sa devina faimosi, Edward si Florence se casatoresc in orasul universitar Oxford....
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-0804-4
Dimensiuni: 10,6x18 cm
Tip copertă: Paperback
Alte volume:

MAI MULTE DESPRE CARTE

În vara anului 1962, cu putin inainte ca The Beatles sa devina faimosi, Edward si Florence se casatoresc in orasul universitar Oxford. Ceremonia decurge bine, serviciile sint satisfacatoare, petrecerea, vesela si, in sfirsit, cei doi ramin singuri. Sint fericiti, poate un pic prea emotionati. Iau cina intr-un loc numit plaja Chesil, asteptindu-si noaptea nuntii. Cu o acuratete innebunitoare, vom afla povestea acestei nopti, care, incalcind orice simt al firescului, nu se mai consuma. Cei doi tineri traiesc drama unei crize sexuale intr-o epoca in care conversatiile despre asemenea dificultati sint imposibil de purtat. „Ce i-a oprit?”, noteaza autorul, „personalitatile lor, trecutul, inocenta si temerile, timiditatea, o sensibilitate excesiva, lipsa experientei sau a unor maniere ceva mai dezinvolte, sa fi fost poate reversul unei prohibitii religioase, englezismul din ei si clasa sociala? Nimic atit de important?”. Edward si Florence sint cu adevarat un cuplu ciudat. Amindoi inteligenti si educati, dar diferiti – poate nu neaparat in mod ireconciliabil, daca ar fi reusit sa vorbeasca sincer unul cu altul.

Autor: Ian McEwan
Traducător: Ana-Maria Lişman
Data apariției: 2007
Editura: Polirom
Titlu original: On Chesil Beach
Pagini: 272
Limba: Română
Hârtie: 120g/m
Cuvinte cheie:
literatură engleză, căsătorie, noaptea nunţii, criză sexuală, temeri, timiditate, cuplu ciudat
  • Ian McEwan Ian McEwan - Autor
    Ian McEwan, fiul unui sergent‑major, s-a nascut in 1948 la Aldershot, Hampshire si si-a petrecut copilaria la Singapore si Tripoli. Intre 1967 si 1970 a studiat literatura engleza la Sussex University, si si‑a luat masteratul in 1971 la University of East Anglia....
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

ianuarie 2008, Dilemateca - Florin Irimia
"Forta prozei lui Ian McEwan nu rezida insa doar in surprinderea – magistrala, de altfel – a felului in care personajele sale isi fac cunoscute gindurile si starile sufletesti cele mai intime dintr-o situatie sau alta. Dincolo de acestea se afla capacitatea lui McEwan de a reda in cuvinte acel sentiment, fatalmente retrospectiv, de regret – surd, difuz, dar nu mai putin dureros – tinind de o constientizare ce vine mereu prea tirziu, atunci cind nu se mai poate face nimic pentru a indrepta lucrurile."
februarie 2008, Noua literatură - Cristina Chevereşan
"Pe plaja Chesil se vorbeste despre drama cu zimbetul inghetat pe buze. Mai mult, se vorbeste in structuri construite cu grija. Nimic de prisos, nimic derizoriu. Exprimarile lui McEwan ating prin claritate, adecvare, usurinta, scopul fiind «de a crea detasare si ironie fara a exagera cu nici una»."
9 decembrie 2010, Echinox - Lavinia Rogojină
"Cind vine vorba de scriitura lui McEwan nu poti avea certitudini decit la sfirsitul romanului sau poate nici atunci. Daca ar trebuie sa vorbesc totusi despre o posibila reteta scriitoriceasca in romanele sale as alege-o pe cea a devoalarii treptate sau neasteptate a unui secret sau a unor elemente care ramin necunoscute in naratiune. In ultimul roman publicat la noi, Pe plaja Chesil, McEwan continua cumva povestea si au trait fericiti pina la adinci batrineti, prezentind noaptea nuntii si stingacia mirilor care ajung sa rateze actul sexual. Punct in care incep dinamitarea relatiei si reprosurile interminabile dintre cei doi. Romanul Pe plaja Chesil este plasat intr-o perioada istorica in care tabuurile ii impiedicau pe cei mai multi sa comunice deschis cu partenerul, de unde si reactia amuzata a cititorului atunci cind vine vorba despre naivitatea personajelor."
28 noiembrie-5 decembrie, Academia Caţavencu - Ioan T. Morar
"Ian McEwan e un scriitor profesionist care, si-n aceasta carte, demonstreaza ca, de la un anumit nivel in sus, nu ai cum sa dai rateuri. Bine articulata, povestea se intinde, de fapt, pe citeva ore, de la plecarea mirilor pina la despartirea lor furtunoasa si irevocabila. Mica bijuterie stilistica a lui Ian McEwan confirma, inca o data, un scriitor care nu insala asteptarile."
The Guardian
"Putini romancieri sint capabili sa surprinda cu o asemenea intensitate adevarata natura a relatiilor dintre oameni. Plaja Chesil, acea fisie de pietris de pe tarmul Canalului Minecii, este o metafora subtila pentru un moment de certitudine coplesitoare din viata unor oameni care nu sint siguri de nimic, pentru calea pe care au pornit impreuna, crezind, ca orice tineri indragostiti, ca ei sint primii care o descopera si pentru o poveste de dragoste strivita, pe de o parte, de moralitatea ingusta a clasei de mijloc britanice si, pe de alta parte, de noul val al revolutiei sexuale.” 

Opinia cititorilor

comments powered by Disqus