TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Copilăria. Adolescenţa. Tinereţea PO-LET-COPIAT-12-N-001
Copilăria. Adolescenţa. Tinereţea
Vezi
galerie

Copilăria. Adolescenţa. Tinereţea

de Lev Tolstoi

Titlu apărut în colecția Biblioteca Polirom la Polirom

Id: #207452

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Trilogia Copilăria. Adolescență. Tinerețea (1852-1857) reprezintă debutul în literatură al marelui clasic rus Lev Tolstoi. Este o lucrare de inspirație autobiografică șiîncă de la apariția primului volum, a constituit un succes editorial: a atras atenția publicului și pe cea a literaților consacrați ai epocii (printre care Ivan Turgheniev), care i-au recunoscut talentul și i-au prevăzut un viitor strălucit tînărului de numai 23 de ani.

Trilogia este de fapt un Bildungsroman, cel al copilului și apoi al tînărului Nikolenka, începînd cu anii copilărieipetrecuți la Iasnaia Poliana, și pînă în perioada studiilor universitare. După moartea mamei, Nikolenka și frații săi sînt crescuți și educați de bunica, aceea care avea -i insufle eroului dragostea pentru arte și mai ales pentru literatură. Pe parcursul trilogiei, autorul combină anecdotă nostalgică și considerațiile filozofice și morale, care în operele viitoare aveau  fie aduse la desăvîrșirea stilistică și conceptual bine-cunoscută.

Primele opere ale lui Tolstoi, Copilăria. Adolescența. Tinerețea reiau viață marelui autor din copilărie și pană în vremea studenției. Cele trei titluri nu acoperă realitatea precum ar face-o memoriile: autorul lor amestecă realul cu imaginarul, detaliul nostalgic și anecdotă cu judecățile pasionale și digresiunea filozofică. Volumul, frazat nepretențios și nu lipsit de nuanțe, un pretext ce pune altfel în lumina viață și opera lui Tolstoi, este și o dovadă a talentului de povestitor consacrat de capodoperele de mai târziu.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Lev Tolstoi

Traducător: Adriana Liciu

Data apariției: 2012

Titlu original: Detstvo, otrochestvo, junost

ISBN: 978-973-46-2799-8

EAN-16: 978973462799

Copertă: Hardcover

Număr pagini: 416

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 120g/m

Editura: Polirom

 

Opinii editoriale

"Trilogia Copilaria. Adolescenta. Tineretea este prima opera importanta a lui L. Tolstoi, publicata in intregime inainte ca autorul sa implineasca virsta de treizeci de ani. Este remarcabil, si chiar uimitor, sa constati ca punctul cel mai caracteristic al geniului tolstoian este deja atins in aceasta opera de tinerete. Fara sa aiba forta epica a unor romane ca Razboi si pace sau Anna Karenina, romanul de tinerete al lui Tolstoi exceleaza prin acuitatea realismului psihologic. Aceasta proprietate a scrisului tolstoian va ramine, probabil, insusirea cea mai remarcabila a scriitorului."

august 2012, Dilemateca, nr. 75 - Ion Vianu

"Cineva care vede atit de multe, caruia nu-i scapa nimic din ce i se intimpla, nu are nevoie sa mai inventeze; cineva care are o viziune atit de poetica asupra lucrurilor nu are nevoie sa mai compuna.” 

Stefan Zweig

"«Iluzia lui era ca poate schimba vietile altora doar prin cuvinte», a scris Tolstoi cindva despre el insusi, intr-una din duminicile petrecute alaturi de familie, cind se distrau compunind unul despre altul mici descrieri amu-zante. Tot astfel este si mica sa autobiografie: o fantezie ca o lectura de vara ce poate schimba viata celui ce se lasa atras in ea.” 

The New York Times
Lev Tolstoi
Lev Tolstoi
Autor

Lev Nikolaevici Tolstoi (1828-1910) este autorul unei opere în care individualul...

vezi autor