TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Eseu despre luciditate

José Saramago
Colecții/Serii: Biblioteca Polirom
Romanul Eseu despre luciditate debuteaza cu un scrutin general in capitala unei tari imaginare, dar perfect obisnuite. La sfirsitul zilei, se numara...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-1005-1
Dimensiuni: 10,6x18 cm
Tip copertă: Paperback brosat

MAI MULTE DESPRE CARTE

Romanul Eseu despre luciditate debuteaza cu un scrutin general in capitala unei tari imaginare, dar perfect obisnuite. La sfirsitul zilei, se numara voturile si reiese ca aproximativ saptezeci la suta dintre electori votasera in alb. Duminica urmatoare oamenii sint din nou chemati sa voteze si, de data aceasta, numarul de voturi in alb depaseste optzeci la suta. Membrii guvernului intra in panica, o molima contagioasa pare sa le submineze demersurile politice si, daca este asa, atunci aceasta trebuie anihilata. Incercind sa afle care ar putea fi explicatia unui asemenea fenomen, incep o vasta operatiune politieneasca, culminind, in lipsa de rezultate, cu instaurarea starii de asediu si retragerea guvernului din capitala - provizoriu, sustin mai-marii, pina cind populatia capitalei va reveni la sentimente mai bune in ceea ce priveste puterea politica, cea despre care se presupune ca ar trebui sa-i reprezinte. Izolati si lipsiti de "indrumare", cetatenii capitalei au reactii dintre cele mai imprevizibile.

Autor: José Saramago
Traducător: Georgiana Bărbulescu
Data apariției: 2008
Editura: Polirom
Titlu original: Ensaio sobre a lucidez
Pagini: 400
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
literatură portugheză, scrutin, fantastic, politică, poliţie, stare de asediu
  • José Saramago José Saramago - Autor
    José Saramago s‑a născut la 16 noiembrie 1922 în Azinhaga (Ribatejo), într‑o familie modestă. Destinul său scriitoricesc a avut o traiectorie uluitoare, culminînd cu decernarea Premiului Nobel pentru Literatură (1998). După...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

octombrie 2008, Dilemateca - Răzvan Petrescu
"Saramago transmite cu fiecare cuvint bucuria scrisului, inducindu-ti astfel bucuria cititului, parfumul si farmecul pe care le simteai cind erai un adolescent cu cartea-n mina. Asa am parcurs Eseu despre luciditate, extrem de incet, savurind fiecare pagina si simtind tot mai acut regretul ca ma apropii de final."
mai 2011, ALECART - Georgiana Felea
"Eseu despre luciditate este un roman profund, alegoric, realizare demna de cel care a cistigat cea mai inalta distinctie literara. Un roman care chestioneaza, ironic, tandru, dar care pretinde o credinta mai mare decit a ucenicului evocat de Borges in Roza lui Paracelsus."
27 iulie 2012, BookMag.ro - Costi Rogozanu
"Eseu despre luciditate e o (contra)-utopie destul de des citata de comentatori. Un text superb al lui Saramago despre un blocaj strict democratic, strict legal generat de o decizie ciudata a cetatenilor capitalei Portugaliei de a vota alb. Saramago a atacat dur de cite ori a putut ipocrizile democratiei asa cum arata ea astazi. Criticile democratiei vestice, exprimata atit de plastic literar, au luat si forma unor discursuri extrem de clare impotriva unei etichete care isi pierde sensul de cele mai multe ori. Unul dintre discursurile memorabile cuprinde cel mai simplu repros al scriitorului: ce tot ne vorbiti despre democratie cind toate forurile importante care ne conduc nu sint alese democratic!"
21-27 iunie 2008, Suplimentul de cultură - Bogdan Romaniuc
"Eseu despre luciditate vorbeste despre democratie sau mai degraba despre non-democratie; un text alegoric si destul de complicat, mult mai dificil decit Eseu despre orbire, dar la fel de interesant. Democratia, spune Saramago, inseamna dreptul de a vota. Dar mai exista si votul in alb, care este o modalitate de a spune nu. Acesta este punctul de plecare al romanului politic Eseu despre luciditate."

Opinia cititorilor