TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Maşina de iubit, cea sacră şi profană

Iris Murdoch
Colecții/Serii: Biblioteca Polirom
Roman distins cu premiul Whitbread 1974 Masina de iubit, cea sacra si profana este un roman construit in jurul unor per­so­naje aflate in...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-1733-3
EAN-16: 978973461733
Dimensiuni: 10,6x18 cm
Tip copertă: Paperback brosat

MAI MULTE DESPRE CARTE

Roman distins cu premiul Whitbread 1974

Masina de iubit, cea sacra si profana este un roman construit in jurul unor per­so­naje aflate in cautarea pacii interioare, iremedia­bil com­promisa de cite un eveniment brutal. Montague Small, un scriitor de romane politiste, este neconsolat dupa moartea sotiei sale, a carei fidelitate ramine sub semnul intrebarii. Small isi detesta cartile, iar orice incercare de a‑si gasi o ocupatie acaparanta esueaza, in afara unui interes tot mai viu fata de dificultatile cu care se con­frunta vecinul sau, Blaise Gavender, psiho­tera­peut ama­tor, si fata de sotia acestuia. Treptat, Gavender ajunge sa‑l obsedeze tot mai mult, caci pare sa duca o viata dubla, impartindu‑se intre familia sa „legitima” – sotia si fiul sau adolescent – si existenta alaturi de amanta si celalalt fiu. Incapabil sa decida la ce anume este dispus sa renunte, Blaise va permite acestei situatii ambigue sa afecteze iremediabil vietile tuturor celor implicati.

Autor: Iris Murdoch
Traducător: Virgil Stanciu
Data apariției: 2010
Editura: Polirom
Titlu original: The Sacred and Profane Love Machine
Pagini: 496
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
literatură britanică, literatură irlandeză, pace interioară, scriitor, romane poliţiste, moarte, renegare, obsesie, vecini, viaţă dublă, ambiguu
  • Iris Murdoch - Autor
    Iris Murdoch (1919‑1999) s‑a nascut la Dublin, dar si‑a petrecut copilaria la Londra. Studiaza limbile clasice, istoria antica si filosofia la Somerville College, Oxford. Intre anii 1948 si 1963 tine prelegeri de filosofie la St Anne’s College, Oxford, dupa care se dedica exclusiv scrisului. In 1956 se casatoreste cu scriitorul si criticul literar John Bayley, care ii va sta alaturi pina la moarte. Emotionanta biografie Elegie pentru Iris, in care...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

iulie 2010, Elle - Mihaela Frank
"...ca in toate cartile lui Iris Murdoch, personajele sint complexe, iar motivatiile lor sint strabatute de emotii puternice si contradictorii, de la exaltare la disperare. Autoarea exploreaza cu insistenta ideea de iubire si vinovatie, provocindu-ne cu intrebari despre aceste sentimente si raspunsuri de multe ori intunecoase, aproape sinistre."
ianuarie 2011, Dilemateca - Codrin Liviu Cuţitaru
"Editarea in limba romana in 2010, la Polirom – in traducerea profesorului clujean Virgil Stanciu –, a romanului The Sacred and Profane Love Machine / Masina de iubit, cea sacra si profana, publicat initial in Anglia, in 1974, de scriitoarea britanica (irlandeza) Iris Murdoch, reactualizeaza, in plina postmodernitate, o problema estetica a modernismului tirziu: epicul parabolic intelectual. In sistemul sau estetic, “conceptul” are prioritate fata de naratiune. De aceea, majoritatea romanelor sale tes povestea cu migala, in jurul unei teze simbolice, de taria granitului, pe care toate elementele compozitionale ale cartii sint asteptate sa o slujeasca."
Elaine Feinstein
"Masina de iubit, cea sacra si profana este un roman avind ca tema durerea pe care sint in stare sa si-o provoace unul altuia, dar si lor insisi, oameni cit se poate de obisnuiti si vulnerabilitatea a ceea ce ne-am obisnuit sa luam drept normalitate. Atit notele sumbre, cit si frumusetea acestei carti memorabile provin din constientizarea faptului ca lumea din jurul nostru nu functioneaza pe baza unor principii etice sau estetice, ca acesta este un lucru in care cred numai copiii, dar nici macar inocenta lor nu e o pavaza impotriva realitatii.” 
The Times
"Nu incape indoiala ca Iris Murdoch este una dintre cele mai stralucite romanciere contemporane. Forta imaginatiei sale, inteligenta si subtilitatea cu care dezvaluie adevaruri umane profunde o plaseaza printre marii scriitori ai ultimei jumatati de secol.” 

Opinia cititorilor

comments powered by Disqus