TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Coliba unchiului Tom

Harriet Beecher-Stowe
Coliba unchiului Tom (sau Coliba lui Moș Toma în edițiile mai vechi, în engleză Uncle Tom's Cabin or, Life...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-1973-22-7
Dimensiuni: 14x20 cm
Tip copertă: Paperback
Alte volume:
Coliba unchiului Tom Coliba unchiului Tom Harriet Beecher-Stowe

Coliba unchiului Tom

MAI MULTE DESPRE CARTE

Coliba unchiului Tom (sau Coliba lui Moș Toma în edițiile mai vechi, în engleză Uncle Tom's Cabin or, Life Among the Lowly) este un roman anti-sclavie scris de autoarea americană Harriet Beecher Stowe. Publicat în 1852, romanul a avut un profund efect asupra atitudinilor față de afroamericani și față de sclavie în SUA, intensificând și conflictele sociale care au condus la declanșarea războiului civil american.

Stowe, o predicatoare de la Hartford Female Academy, născută în Connecticut și activistă aboliționistă, a concentrat romanul pe personajul Unchiul Tom, un sclav negru în jurul căruia se dezvoltă poveștile celorlaltor personaje — sclavi și stăpâni de sclavi. Romanul sentimental descrie realitatea sclaviei, enunțând că iubirea creștinească poate depăși ceva atât de distructiv ca înrobirea oamenilor.

Coliba unchiului Tom a fost cel mai bine vândut roman al secolului al XIX-lea  și a doua cea mai bine vândută carte a secolului, după Biblie. Cartea a ajutat la alimentarea cauzei aboliționiste în anii 1850. În primul an după publicare, s-au vândut 300.000 de copii doar în Statele Unite. Impactul său a fost atât de mare, încât atunci când Abraham Lincoln s-a întâlnit cu Stowe la începutul războiului civil, Lincoln ar fi declarat: „Deci aceasta este mica doamnă care a pornit acest mare război.”

Cartea, împreună cu piesele de teatru pe care le-a inspirat, au ajutat la crearea mai multor stereotipuri despre negri, dintre care multe mai dăinuie și astăzi. Printre acestea se numără cel al mamei negre iubitoare („mammy”), stereotipul „pickaninny” pentru copiii negri  și unchiul Tom, servitorul conștiincios, stoic, credincios stăpânilor săi albi.

Spre sfârșitul secolului al XX-lea, asocierile negative cu Coliba unchiului Tom au umbrit într-o oarecare măsură impactul istoric al cărții ca „unealtă vitală anti-sclavie”.

Autor: Harriet Beecher-Stowe
Traducător: Andreea Şeler
Data apariției: decembrie 2010
Editura: Gramar
Titlu original: Uncle Tom's Cabin
Pagini: 456
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
Harriet Beecher Stowe, roman anti-sclavie, afroamericani, sclavia din SUA, sclav negru, Tom, Arthur Shelby, literatură universală, literatură americană, literatură clasică

Opinia cititorilor

comments powered by Disqus