TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Omagiu Cataloniei

George Orwell
Colecții/Serii: Biblioteca Polirom
George Orwell este autorul celei mai cunoscute viziuni distopice asupra lumii viitorului: O mie noua sute optzeci si patru (Polirom, 2002).Omagiu...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-1375-5
EAN-16: 978973461375
Dimensiuni: 10,6x18 cm
Tip copertă: Paperback brosat

MAI MULTE DESPRE CARTE

George Orwell este autorul celei mai cunoscute viziuni distopice asupra lumii viitorului: O mie noua sute optzeci si patru (Polirom, 2002).

Omagiu Cataloniei ni-l arata pe George Orwell in ipostaza de reporter talentat, prezentindu-si cu profunzime si acuratete a detaliului propria experienta in Razboiul Civil din Spania, din decembrie 1936 pina in iunie 1937. Cu o intensitate amara, descrie sperantele si tradarile cinice ale unei perioade istorice haotice, de la viziunea entuziasta a unui regim complet egalitarist, la inceputul cartii, prin chinurile si absurdul unui razboi purtat cu arme vechi si defecte minuite de adolescenti si pina la prigoana declansata de stalinisti impotriva trotkistilor, avind ca rezultat azvirlirea in inchisoare a sute de oameni nevinovati. Omagiu Cataloniei si-a cistigat un caracter independent fata de marile opere care i-au urmat, reprezentind un tablou intru totul sincer si personal al unui conflict care a exemplificat unele dintre cele mai acute probleme morale ale secolului XX.   

Autor: George Orwell
Traducător: Radu Lupan
Prefaţator: Vladimir Tismăneanu
Data apariției: 2009
Editura: Polirom
Titlu original: Homage to Catalonia
Pagini: 320
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
literatură engleză, nonficţiune, scriere autobiografică, jurnalist, front, idealuri, Războiul Civil din Spania, Troţki, Stalin, Spania, probleme morale
 • Vladimir Tismăneanu
  Prefaţator
  George Orwell George Orwell - Autor
  George Orwell (pseudonimul literar si jurnalistic al lui Eric Arthur Blair) s-a nascut in 1903 in India si a murit de tuberculoza, la Londra, in 1950. Orwell a studiat la Eton intre 1917 si 1921, publicind in diferitele reviste ale colegiului, iar intre 1922 si 1927...
  AFLĂ MAI MULTE
  Vezi toate cărţile
 • George Orwell
  Autor
  Vladimir Tismăneanu Vladimir Tismăneanu - Prefaţator
  Vladimir Tismăneanu (n. 4 iulie 1951, Braşov), este profesor de ştiinţe politice la University of Maryland (College Park), directorul Centrului pentru Studierea Societăţilor Postcomuniste al acestei universităţi, editorul revistei trimestriale East...
  AFLĂ MAI MULTE
  Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

august 2009, Noua literatură - Gruia Dragomir
"Pentru fanii lui Orwell, Omagiul Cataloniei este un must, atit pentru a intelege optiunile sale politice, cit si pentru a-l intelege pe el mai bine, nemaivorbind de a intelege cum arata indeaproape razboiul, vazut de un scriitor care avea sa conceapa apoi una dintre cele mai cutremuratoare distopii literare."
21 mai 2010, revista 22 - Ioan Stanomir
"George Orwell ocupa o pozitie centrala in acest canon definibil in termenii cautarii unui echilibru interior, dincolo de tentatiile tiranofile. Traiectoria sa intelectuala, traiectorie ce are la capatul ei singuratatea inconjurata de ostilitatea stingii occidentale, este paradigmatica pentru confruntarea etica si ideologica care isi are radacinile in eliberarea, graduala, de iluzii. 1984, cu intregul sau pesimism antropologic, este testamentul pe care Orwell il lasa unei lumi seduse de himera tiraniei. Mai mult decit o distopie, capodopera lui Orwell imagineaza un posibil tipar al umanitatii insesi. Simplitatea liniilor, desenul perfect al contururilor da intregului peisaj un aer cinematografic. In contrast cu o anume incremenire a utopiei negative, Omagiu Cataloniei detine forta de atractie a unei naratiuni ce mizeaza pe vitalitatea biografemelor si pe patetismul depozitiei personale. Textul autobiografic participa la un efort de introspectie din care se va alimenta insusi 1984. Cele doua carti sint legate prin firul rosu al emanciparii de sub tutela utopica. Dintr-o anume perspectiva, volumul din 1938 ramine gestul cel mai puternic iconoclast pe care un intelectual apartinind cercurilor de stinga radicala il putea imagina, in preajma marelui razboi care urma sa vina. Caci deconstructia lui Owell trimite catre inima insasi a bataliei in jurul careia se organizeaza un imaginar comunizant, imaginar a carui functiune este de a legitima o pasiune revolutionara si de a canaliza energiile individuale in marele fluviu al stalinismului. Razboiul civil din Spania este laboratorul in care se cristalizeaza identitatea unei Europe postbelice, este universul in care se poate intrevedea conturul spatiului pustiit al ucronicului an 1984. Winston Smith insusi iese din pintecul unei infruntari cataclismice."
12 iulie 2011, bookiseala.ro - Anastasia Tuturilov
"George Orwell trebuie citit azi, mai ales de catre romani. Intr-o societate fanatizata si despartita in tabere politice, intr-o tara in care fenomenul „Big Brother” se vede la ore de virf si de maxima audienta, un moment de reflectie nu strica. George Orwell este in Omagiul Cataloniei un reporter talentat, care isi prezinta propria viziune despre Razboiul Civil din Spania, din decembrie 1936 pina in iunie 1937. Nu e impartial, cum nu poate fi un om implicat. Are propriile trairi si opinii. Descrie, la inceputul cartii, viziunea entuziasta a egalitarismului social, pentru ca mai apoi sa critice derapajul la care s-a ajuns si epoca de prigoana."
Vladimir Tismăneanu
"Impreuna cu Arthur Koestler, George Orwell a personificat exemplar eroismul clarviziunii, curajul de a refuza si a repudia fanatismele mitologice, narcoza ideologica.” 
Daily Telegraph
"O superba poveste de razboi, de o onestitate brutala.” 
George Orwell
"Fiecare rind temeinic pe care l-am asternut din 1936 incoace a fost scris, direct sau indirect, impotriva totalitarismului si in favoarea socialismului democratic, asa cum il inteleg eu.” 

Opinia cititorilor

comments powered by Disqus