TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Povestiri cu Pat Hobby

Francis Scott Fitzgerald
Colecții/Serii: Biblioteca Polirom
Volumul Povestiri cu Pat Hobby recompune inceputurile cinematografului american, inainte sa devina o industrie. Cele saptesprezece Povestiri cu Pat...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-2202-3
Dimensiuni: 10,6x18 cm
Tip copertă: Paperback brosat

MAI MULTE DESPRE CARTE

Volumul Povestiri cu Pat Hobby recompune inceputurile cinematografului american, inainte sa devina o industrie.

Cele saptesprezece Povestiri cu Pat Hobby sint inspirate din propriile experiente ale F. Scott Fitzgerald, de pe vremea cind lucra pentru Universal Studios. Pat Hobby, scenarist la Hollywood, traieste intr-o saracie lucie, in ciuda succesului pe care l-a avut in epoca filmului mut. Viata i se reduce la alcool, cinism si o continua preumblare in preajma studiourilor. Majoritatea povestilor il descopera falit, mai tot timpul implicat marunte intrigi financiare sau avind legatura cu mult dorita aparitie pe genericele filmelor. Ineditele intimplari descrise in acest volum sint pline de umor si de nostalgie fata de inceputurile cinematografului american, inainte sa devina o industrie, cum sustine, cu amaraciune, protagonistul.

F. Scott Fitzgerald este cunoscut pretutindeni in lume datorita romanului-cult Marele Gatsby.

Autor: Francis Scott Fitzgerald
Traducător: Alexandra Coliban-Petre
Data apariției: 2011
Editura: Polirom
Titlu original: Pat Hobby Stories
Pagini: 192
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
literatură americană, literatură modernă, povestiri, scenarist, film, sărăcie, cinema, Hollywood, umor, nostalgie

Opinii Editoriale

3 februarie 2012, Ziarul de duminică - Stelian Ţurlea
"Volumul recompune inceputurile cinematografului american, inainte sa devina o industrie. Cuprinde saptesprezece povestiri inspirate din propria experienta a autorului, pe vremea cind lucra pentru Universal Studios. Pat Hobby, scenarist la Hollywood, traieste intr-o saracie lucie, in ciuda succesului pe care l-a avut in epoca filmului mut. Viata i se reduce la alcool, cinism si o continua preumblare in preajma studiourilor. Majoritatea textelor il arata falit, mai tot timpul implicat in marunte intrigi financiare."
26 noiembrie 2011, Caţavencii - Cristian Teodorescu
"Chiar daca protagonistul celor 17 povestiri din volumul asta seamana pina la un punct cu autorul insusi, nu-l luati ca pe un alter ego al lui Scott. Prozatorul avea o parere mult mai buna despre sine decit despre Pat. Dar ca unul caruia nu i-a mers bine la Hollywood si care avea o relatie dezastruos de apropiata cu bautura si o relatie din ce in ce mai proasta cu banii, Scott n-a avut nevoie sa inventeze prea mult pentru a scrie aceste povestiri despre un scenarist caruia producatorii vor sa-i faca vint."
14 ianuarie 2012, Suplimentul de cultură, nr. 339 - Codrin Liviu Cuţitaru
"The Pat Hobby Stories/Povestiri cu Pat Hobby (editata in volum abia in 1962!), constituie, poate, argumentul cel mai solid al apartenentei autorului la atmosfera mentalitara din interiorul „generatiei pierdute”, desi contextul general de desfasurare a episoadelor narative difera oarecum de cel al majoritatii textelor scrise de F. Scott Fitzgerald. Aceste „povestiri” (in fond, „secvente” disparate dintr-un segment de viata a aceluiasi personaj, Pat Hobby) se aseamana numai cu romanul ramas neterminat, The Love of the Last Tycoon/Dragostea ultimului magnat (aparut, in 1941, postum, cu titlul The Last Tycoon/Ultimul magnat), unde este investigata lumea hollywoodiana a anilor ’30 (cunoscuta nemijlocit de catre Fitzgerald, in postura de scenarist, pentru un timp, la MGM, in Los Angeles). Cred ca, prin Povestirile cu Pat Hobby, F. Scott Fitzgerald ilustreaza – mai elocvent ca in alte parti – empatia lui cu membrii parizienei generation perdue."
10 februarie 2012, Observator cultural, nr. 611 - Cristina Manole
"O carte-surpriza, chiar daca autorul este cunoscut si prizat si in Romania: Povestirile cu Pat Habby (Editura Polirom, 2011, traducere si note de Alexandra Coliban), apartinind celui ce a scris nemuritorul Marele Gatsby, Francis Scott Fitzgerald. (...) Sint povestiri mai mult triste decit vesele, in care simtul observatiei si al conciziei contureaza bine personajul principal si dau savoare unor peripetii dintre cele mai neasteptate. Pentru admiratorii lui Scott Fitzgerald este o lectura mai mult decit agreabila."
Sunday Book Review
"Pat Hobby, personajul principal din ciclul de saptesprezece povestiri scrise de F. Scott Fitzgerald, este mai mult sau mai putin un antierou. El este un omulet nascut intr-un mediu exploziv, in care starea naturala de spirit este iritabilitatea si cecurile neonorate sint o realitate fara sfirsit.” 
Publishers Weekly
"Povestirile cu Pat Hobby reprezinta o contributie unica la literatura scrisa despre Hollywood, prin incercarea de a descrie relatia dintre scenarii si realizarea propriu-zisa a unui film. Pat Hobby nu este expresia felului in care se vedea pe sine F. Scott Fitzgerald, asa cum au sugerat unii critici, ci oglindeste lumea salbatica a Hollywoodului, in care personajul se straduia sa supravietuiasca.” 

Opinia cititorilor