TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Marele Gatsby

Francis Scott Fitzgerald
Nick Carraway, un tinar fascinat de visul american, proaspat venit la New York si doritor de succes, impartaseste povestea transformarii lui James...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-3556-6
Dimensiuni: 13x20 cm
Tip copertă: Paperback brosat

MAI MULTE DESPRE CARTE

Nick Carraway, un tinar fascinat de visul american, proaspat venit la New York si doritor de succes, impartaseste povestea transformarii lui James Gatz in Jay Gatsby.

Pe fundalul unei Americi prospere dar haotice, Gatz, minat de mirajul iubirii fata de Daisy Buchanan, isi schimba viata, devenind din student la Oxford gangster, traficant de alcool si apoi milionar. Iubirea sa pentru Daisy nu se implineste insa; ramine povestea donquijotesca a Marelui Gatsby, desfasurata odata cu un iluzoriu, nesfirsit  American dream.

Romanul Marele Gatsby se bucura de o noua ecranizare in anul 2013, avindu-i in rolurile principale pe Leonardo DiCaprio, Tobey Maguire, Carey Mulligan si Joel Edgerton, in regia lui Baz Luhrmann.

Autor: Francis Scott Fitzgerald
Traducător: George Volceanov
Data apariției: 2013
Editura: Polirom
Titlu original: The Great Gatsby
Pagini: 216
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
literatură americană, generaţia pierdută, dragoste, visul american, milionar, gangster, prohibiţie, anii 20, jazz, ratare, glamour

Opinii Editoriale

iunie 2013, Orizont, nr. 6 - Cristina Chevereşan
"Daca povestea de dragoste se reduce, tragic, la minusuri si absente, fundalul si distributia secundara stralucesc la propriu si la figurat. Echivalentele de epoca ale localurilor cu pretentii de azi, kitsch-ul ridicat la rang de nou rafinament, surplusul de adrenalina si energizante dintre cele mai diverse, conversatia spumoasa si fara obiect, moda atotstapinitoare ce marcheaza schimbarea vremurilor si mentalitatilor, fluxul continuu al luxului sint de nestavilit. De partea cealalta, locuitorii umili ai Vaii Cenusii de-abia se tirasc prin colbul din care se inalta, morganatic, inconfundabil, New York-ul iluziilor desarte, al inimilor frinte, al sufletelor impietrite. Impecabil scrisa, istoria Marelui Gatsby rezista in timp cu infinita tristete din spatele milionarilor si fericirii de carton. Dupa 88 de ani, „tot asa, trecem de la o zi la alta, barci impinse de curent, impinse fara incetare, tot mai inapoi, in trecut”, Gatsby e aparatorul unui vis, al unei proiectii mentale pe cit de puternice, pe atit de usor de destramat."
25 mai 2013, Suplimentul de cultură, nr. 400 - Bogdan-Alexandru Stănescu
"Spunea Fitzgerald: „I have been only a mediocre caretaker... of my talent“. Insa, ceea ce foarte putini au curajul de a spune este ca, desi conationalii sai cauta de trei secole Marele Roman American, el l-a scris. Marele Gatsby e un roman perfect. Ca viziunea sa a fost una care a imbracat haina judecatii morale, nu pot nega: ce mare scriitor nu judeca mediul in care traieste? Vocea lui Daisy e un nod stilistic in Marele Gatsby. E asemenea sepcii lui Bovary, asemenea trasurii lui Cicikov. Vocea lui Daisy poarta in ea dezlegarea tuturor legaturilor aparent indestructibile, vocea ei contine dezlegarea propriului mister, e o lectie [...] de/despre interpretare."
10 iunie 2013, bookblog.ro - Elena Potocean
"Incercind sa ne demonstreze cit de adinca este prapastia dintre realitate si vise printr-un roman cinematografic, infuzat cu variate nuante de ironie, F. Scott Fitzgerald realizeaza portretul unei Americi care si-a pierdut compasul moral. Dar asta nu inseamna ca avem de-a face cu o lectura despre visul american. […] Celebrind lipsa de masura si in acelasi timp condamnind efectele ei devastatoare, surprinzind posibilitati si dezamagiri sau natura trecatoare a bucuriilor, romanul imbina frumusetea lirica si realismul brutal."
1 iunie 2013, Suplimentul de cultură, nr. 401 - Florin Irimia
"Povestea se stie. Este povestea maririi si decaderii, a aparentelor stralucitoare dedesubtul carora se ascund aceleasi vechi nesigurante, este povestea unei iubiri intrerupte, dar niciodata abandonate, povestea unui delir al amagirii din care nu-ti mai revii niciodata. Este povestea indolentei, a vietii usoare, superficiale, incompatibila cu empatia. Este povestea sacrificiului care iti aduce, inutil, moartea. Este o poveste care ar trebui sa ne impresioneze, dar care, din cauza felului de a fi al personajelor, precum si al modului in care este narata, nu reuseste sa ne smulga nici macar o lacrima. [...] Jay Gatsby e unul dintre cele mai tragice personaje din literatura americana, dar si unul dintre personajele cel mai greu de compatimit."
The New York Times Books of the Century
"Romanul lui Fitzgerald ilustreaza un episod anume din spectacolul civilizatiei americane si o face cu ironie, cu patos si cu farmec. Marele Gatsby este povestea captivanta si stralucitoare a epocii jazzului.” 
T.S. Eliot
"Din punctul meu de vedere, Marele Gatsby este primul pas inainte pe care l-a facut proza americana dupa romanele lui Henry James.” 

Opinia cititorilor

comments powered by Disqus