TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Iluzia utilizatorului. Despre limitele conştiinţei PU-TON-ILUDLC-10-N-001
Iluzia utilizatorului. Despre limitele conştiinţei
Vezi
galerie

Iluzia utilizatorului. Despre limitele conştiinţei

de Tor Nørretranders

Id: #227604

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Expresia din titlul acestei cărţi, „iluzia utilizatorului”, provine din informatică şi se referă la felul simplist în care ne raportăm mai toţi la modul cum funcţionează un calculator. Din informatică, sintagma a migrat, cu ajutorul lui Tor Nørretranders, în ştiinţele cognitive, unde mintea umană ia locul calculatorului.

Conştiinţa noastră, spune Nørretranders, este doar o interfaţă iluzorie. În orice secundă, informaţia procesată în mod conştient reprezintă doar 16 biţi din cele 11 milioane care ajung la creier, prin simţuri. Cu alte cuvinte, partea conştientă din noi primeşte mult mai puţină informaţie decât cea inconştientă, pe care o ignorăm cu totul.

Trăim în plină eră informaţională, dar realitatea e că nu ne prea pricepem să „procesăm” informaţiile, în lungul lor drum dinspre exterior spre interior. De aici vine, poate, şi criza societăţii contemporane, bântuită cum e de sentimentul sâcâitor că viaţa ar trebui să însemne mult mai mult. Şi înseamnă, într-adevăr, mai mult – dar ca să aflăm asta e nevoie să renunţăm la interfaţa iluzorie a conştiinţei.

Iluzia utilizatorului susţine că oamenii sunt capabili să aibă o existenţă mult mai bogată, în care nu doar realitatea conştiinţei primează. Inspirându-se din fizică, matematică, psihologie, neurofiziologie şi istoria ideilor, Tor Nørretranders argumentează convingător în sprijinul unei perspective mai largi asupra conştiinţei şi pentru cuprinderea tuturor datelor pe care lumea le are de oferit.



Alte titluri pentru LaurenţiuStaicu (traducator):
Emoţiile distructive (2014) ,
extinde
 

Detalii produs

Autor: Tor Nørretranders

Traducător: Laurenţiu Staicu

Data apariției: ianuarie 2010

Titlu original: The User Illusion: Cutting Consciousness Down to Size

ISBN: 978-973-19-3109-8

EAN-13: 9789731931098

Copertă: Paperback

Număr pagini: 440

Limbă: Română

Dimensiuni: 16,5x23,5 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Publica

 

Opinii editoriale

În sfârşit, o carte care chiar explică ce este conştiinţa. O perspectivă extraordinară, prezentată cu stil, graţie, umor şi inteligenţă. Vă veţi schimba definitiv viziunea despre conştiinţă după ce veţi parcurge această carte, un veritabil tur de forţă al inteligenţei şi al spiritului. Dacă aveţi de gând să citiţi o singură carte despre conştiinţă, citiţi-o pe aceasta.

John L. Casti

O descriere captivantă a felului în care creierul nostru ne păcăleşte, făcându-ne să credem că suntem conştienţi, şi a motivelor pentru care până şi sentimentul că există un eu care este păcălit e o iluzie. Adio „eului” lăuntric şi bun venit unui lucru mult mai măreţ.

Ian Stewart

Entropie, informaţie, comunicare, calcul, complexitate, evoluţie, haos, conştiinţă. Cartea aceasta ne prezintă teorii ştiinţifice de ultimă oră, într-un amestec de surprize istorice. Anticiparea unei mari descoperiri m-a făcut să nu o las din mână.

Hans Moravec

Cartea lui Tor Nørretranders este un ghid fermecător şi îndrăzneţ pentru această explorare a ultimei frontiere a ştiinţei: mintea omenească.

John Horgan
Laurenţiu Staicu
Laurenţiu Staicu
Traducător

Laurențiu Staicu este consilier filosofic și profesor la Facultatea de Filosofie...

vezi autor