TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Reportajul interbelic românesc. Senzaţionalism, aventură şi extremism politic

Radu Ciobotea
Colecții/Serii: Media. studii si eseuri
Popularitatea pe care a cunoscut-o reportajul interbelic este rodul curiozitatii si al freneziei epocii, al unei tendinte de inlocuire a fictivului...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 973-683-973-7
Dimensiuni: 13,5x20 cm
Tip copertă: Paperback

MAI MULTE DESPRE CARTE

Popularitatea pe care a cunoscut-o reportajul interbelic este rodul curiozitatii si al freneziei epocii, al unei tendinte de inlocuire a fictivului cu „povestea adevarata”. Setea de aventura, de risc si de explorare specifica perioadei interbelice isi pune amprenta vizibil asupra subiectelor abordate: calatoriile lui Mircea Eliade sau Albert Londres, pasiunea descoperirii marilor orase in scrierile lui Victor Eftimiu sau Paul Morand, aventura zborului la Geo Bogza sau Antoine de Saint-Exupery, precum si portretizarea lui Hitler sau Mussolini la Emil Cioran sau Liviu Rebreanu. Informatiile furnizate de reportajul acestei epoci se remarca prin actualitate, proximitate spatiala, intensitate, dar si prin caracterul negativ al evenimentelor prezentate. Aventura si intimplarile senzationale sint extrase atit din realitatile vietii anonime, cit si din spatiul de dincolo de usile cancelariilor ce vor hotari viitorul omenirii. Sint relatate in profunzime aspecte ale celor doua extremisme politice si sociale europene – nazismul german si bolsevismul sovietic –, amenintari (sau, in unele cazuri, tentatii) investigate dupa acelasi principiu, al senzationalului.

Cuprins extins:
Teme si interferente
Tentatia senzationalulu
Aventura si reportaj
Reportajul politic francez si romanesc
Data apariției: 2006
Editura: Polirom
Pagini: 256
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
mass+media, presă scrisă, presă română, jurnalism interbelic, istorie recentă
  • Radu Ciobotea - Autor
    Radu Ciobotea, absolvent al Facultatii de Litere, Universitatea din Timisoara (1984), a fost redactor la publicatiile Flacara, Expres Magazin si Evenimentul zilei. Ca redactor-sef, a condus postul de televiziune TvT ’89, saptaminalul Banateanul si cotidianul Evenimentul zilei – Editia de Vest. In perioada 1991-1999 a fost corespondent de razboi pe fronturile din Slovenia, Croatia, Bosnia si Kosovo. In 2004, si-a luat doctoratul in literatura comparata, cu titlul...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

august 2007, in Dilemateca - Mircea Vasilescu
"Cartea este scrisa excelent, se citeste cu pasiune si folos. Studentii al jurnalism si jurnalistii nu trebuie s-o rateze in nici un caz; dar nici profesorii de romana, pentru ca din ea pot intelege relatia complexa dintre presa si literatura si pot redescoperi citiva importanti scriitori - pietrificati pe soclul istoriei literare - ca autori vii si frenetici de reportaje scrise pentru marele public. Si, in general, oricine doreste sa inteleaga esenta presei de calitate - reportajul - si sa ia nota, in plina dominanta a modelului de presa anglo-saxon, de o mare traditie a presei latine nu va regreta ca poposeste asupra cartii lui Radu Ciobotea."
16 iunie 2006, România literară - Tudorel Urian
"Dincolo de reflectiile privind teoria si practica reportajului, studiile de caz si comparatiile cu literatura, cartea lui Radu Ciobotea poate fi citita si ca un excelent studiu de istorie. Autorul descrie din perspectiva reportajelor aparute in presa, momente cheie ale istoriei secolului XX. In felul acesta ele dobindesc relevanta unor marturii directe, ale unor contemporani. Nu in ultimul rind autorul ofera o analiza a motivatiilor si dimensiunii controversatelor implicari ale unor intelectuali de mare prestigiu in disputele ideologice din preajma celui de-al doilea razboi mondial. Extrem de nuantata este, in acest sens, explicatia pe care Radu Ciobotea o da fascinatiei pe care a avut-o Cioran pentru ideile fasciste si chiar pentru persoana lui Hitler. Chiar daca este scrisa dupa rigorile unei teze de doctorat, cartea lui Radu Ciobotea are farmec si poate stirni revelatii unui public mai larg decit principalul ei targel, studentii de la facultatile de jurnalism."

Opinia cititorilor