TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Perfectul acrobat HU-VTC-PALRMR-08-P-001
Vezi
galerie

Perfectul acrobat

de Vladimir Tismăneanu, Cristian Vasile

Titlu apărut în colecția Istorie contemporană la Humanitas

Id: #202322

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
Leonte Răutu, măştile răului
 

Descriere produs

Punctele nodale ale biografiei politice a lui Leonte Răutu (n. Lev Oigenstein, 1910-1993) au coincis cu momentele cele mai dramatice din istoria comunismului românesc. Răutu a fost exponentul unei tradiţii intolerant-dogmatice care şi-a pus pecetea asupra evoluţiei, ori mai precis spus, involuţiei culturii române, în cele peste patru decenii de dictatură comunistă.
Într-un interviu acordat unui politolog elveţian (unicul de acest gen pe care a acceptat să-l dea), Răutu a declarat: „România comunistă a fost în întregime construită după modelul sovietic." A uitat să adauge că el a fost arhitectul acestei construcţii diabolice. Prin intensitatea obsesivă a acţiunilor sale devastatoare, Răutu poate fi asemuit lui Andrei Jdanov, şeful absolut al aparatului ideologic sovietic după 1945, un adevărat dictator cultural.

 

Răutu a fost principalul arhitect al ideologiei de partid şi al unei construcţii diabolice puse în slujba îndoctrinării şi înregimentării - e vorba de Secţia de Propagandă şi Agitaţie, denumită ulterior Direcţia de Propagandă şi Cultură. Având aceste prerogative, a patronat numeroase campanii de linşaj mediatic. În 1949, când rememora atacurile contra lui Arghezi, Leonte Răutu conchidea cu cinismul binecunoscut că intelectualii şi artiştii „care sunt şi astăzi duşmani trebuie bătuţi fără milă. Pe Tudor Arghezi, care nici acum nu s-a schimbat, l-am desfiinţat". Leonte Răutu şi a sa Direcţie de Propagandă, sub diversele sale înfăţişări şi indiferent de etapele comunismului românesc, s-au ocupat cu combaterea activităţii intelectuale spontane, nedirijate, cu condamnarea formulei „artă pentru artă", vădind dispreţul pentru libertatea intelectuală, libertate suprimată tocmai în numele unei noi libertăţi promise poporului.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Vladimir Tismăneanu, Cristian Vasile

Data apariției: 2008

ISBN: 978-973-50-2238-9

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 464

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Humanitas

Teme: comunism, dictatură, libertate, societate

 

Opinii editoriale

„Divizată în trei secţiuni importante (prima, alcătuită din două magistrale eseuri dedicate lui Leonte Răutu de către Vladimir Tismăneanu, a doua, formată dintr-un dialog între Vladimir Tismăneanu şi Cristian Vasile ce-şi propune să adauge noi tuşe la portretul celui care a girat, între 1945 şi 1981, politica de exterminare intelectuală şi deşertificare culturală a României, şi un altul, între cei doi autori şi Mihai Şora, despre felul în care s-a constituit aparatul ideologic comunist din România în prima decadă a ocupaţiei sovietice.”

România Literară, nr. 48, 5 decembrie 2008 - Mircea Mihăieş

„Perfectul acrobat: Leonte Răutu, măştile răului, volumul pe care Vladimir Tismăneanu îl semnează alături de istoricul Cristian Vasile, poate fi privit, fără a exagera, ca unul inovator şi exemplar din unghiul de vedere al metodei intelectuale. Desprinzându-se din trunchiul Raportului Final, reconstituirea itinerariului intelectual şi politic al celui care a fost ideologul cultural al stalinismului romanesc deschide un şantier ştiinţific şi indică o cale de evoluţie pentru anii viitori.”

Revista 22, 17 decembrie 2008 - Ioan Stanomir

„Graţie aceluiaşi Vladimir Tismăneanu avem acum, la o jumătate de veac după procesele din 1958-1959, prima carte despre Leonte Răutu şi măştile răului, Jdanov-ul nostru, omul care, între alte dotări malefice, avea două fixaţii teribile: eliminarea românismului şi sovietizarea României ( Perfectul acrobat, în colaborare cu Cristian Vasile, Editura Humanitas).”

Evenimentul Zilei, 23 ianuarie 2009 - Dan C. Mihăilescu

„Odată cu publicarea Perfectului Acrobat, Vladimir Tismăneanu si Cristian Vasile ne oferă prima analiză a rolului şi personalităţii celui mai important "sacerdot" al comunismului romănesc, Leonte Răutu. Aşa cum precizează cei doi autori pe parcursul volumului, începând cu 1989, timp de douăzeci de ani, istoriografia din România a fost bântuită de figura şefului Direcţiei de Propagandă si Cultură, fără însă a reuşi să o exorcizeze într-o analiză monografică.”

Revista 22, 27 ianuarie 2009 - Bogdan Cristian Iacob

„Niciun mijloc nu era considerat inacceptabil câtă vreme servea scopul apocalipticmilenarist. La lansarea de la Târgul Gaudeamus a cărţii Perfectul acrobat. Leonte Răutu, măştile răului (autori - subsemnatul şi Cristian Vasile), apărută la Editura Humanitas, dl Theodor Paleologu propunea analogia între ideologul şef al comunismului românesc şi personajul dostoievskian al Marelui Inchizitor.”

Evenimentul Zilei, 11 februarie 2009 - Vladimir Tismăneanu

„Perfectul acrobat. Leonte Răutu, măştile răului,de Vladimir Tismăneanu şi Cristian Vasile este o carte esenţială pentru înţelegerea politicii culturale din anii de început (epoca marii terori) ai comunismului românesc.”

România literară nr. 6 / 13 februarie 2009 - Tudorel Urian

„Rîvna cu care un politolog ca Vladimir Tismăneanu reconstituie istoria comunismului românesc într-o abordare multiplană este însemnul unei concepţii pornite dintr-o viziune şi un interes iniţial politologic şi filozofic faţă de lumea născută de marxism-leninism în aplicaţiile sale staliniste din România.”

Observatorul Cultural - Ovidiu Pecican

„Pentru Vladimir Tismăneanu, un expert al culiselor comunismului românesc, dar nu numai, Leonte Răutu a fost un «Jdanov al culturii naţionale». Cum de la căderea regimului naţional-comunist au trecut 19 ani, problema care survine este aceea a «notorietăţii» printre ultimele generaţii a unor «dinozauri» de factura lui Jdanov sau Răutu. Ce le pot spune aceste nume generaţiilor mai tinere care nu au trăit în comunism sau au prins doar epoca de sfârşit a regimurilor afiliate doctrinei pseudomarxiste?”

Gazeta de Sud - Nicolae Coande

„Ultima carte a profesorul Tismăneanu, în colaborare cu tânărul istoric Cristian Vasile, se ocupă de fostul responsabil al Secţiei de Propagandă şi Agitaţie între 1945-1969, Leonte Răutu. Cartea are un titlu sugestiv pentru cariera longevivă a fostului politruc de vreme ce marile seisme ale comunismului românesc nu l-au atins în nici o formă, ba mai mult, cu fiecare, Răutu a căpătat mai multă putere pe care a folosit-o discreţionar.Lucrarea este structurată în patru părţi.”

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului în România - Clara Mareş

„Vladimir Tismăneanu, pe lângă faptul că a cunoscut din interiorul unei ţări comuniste ce înseamnă comunismul în diferite feluri, de la diferite paliere, a avut apoi experienţa ideală pe care a luat-o în mediul academic american pentru a putea privi acest fenomen, simultan, cu familiaritate şi distanţă. Este, pesemne, cel mai calificat intelectual din lume în clipa de faţă pentru a vorbi despre comunismul românesc.”

Gabriel Liiceanu
Vladimir Tismăneanu
Vladimir Tismăneanu
Autor

Vladimir Tismăneanu (n. 4 iulie 1951, Braşov), este profesor de ştiinţe politice...

vezi autor
Cristian Vasile
Cristian Vasile
Autor

Cristian Vasile (n. 1976, în București). A absolvit Facultatea de Istorie (1998)...

vezi autor