TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Racovski. Dosar secret

Stelian Tănase
Colecții/Serii: Istorii subterane
Lucrarea cu care debuteaza colectia Istorii subterane, coordonata de bine cunoscutul scriitor si publicist Stelian Tanase. Rakovski. Dosar secret...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-0789-1
Dimensiuni: 13x20 cm
Tip copertă: Paperback brosat

MAI MULTE DESPRE CARTE

Lucrarea cu care debuteaza colectia Istorii subterane, coordonata de bine cunoscutul scriitor si publicist Stelian Tanase.

Rakovski. Dosar secret cuprinde documente inedite legate de activitatea unuia dintre cele mai controversate personaje din prima parte a secolului XX. Nascut in 1873, in Bulgaria, Cristian Racovski l-a cunoscut pe Friedrich Engels si a avut legaturi cu lideri ai miscarii socialiste internationale precum Nikolai Plehanov, Vera Zasulici, Jean Jaurès sau Rosa Luxemburg. Adeptul ideii ca proletarii nu au patrie, a planuit, impreuna cu Lev Trotki, „sa arunce burghezia la groapa de gunoi a istoriei”. A reinfiintat Partidul Social Democrat din Romania si si-a dorit sa infaptuiasca o federatie a statelor balcanice. Dupa puciul bolsevic din 1917, se alatura lui Lenin si devine unul dintre liderii Kominternului. Detine functii importante in Rusia Sovietica. Dar, in 1938, in timpul Marii Terori, este judecat intr-un showtrial. Este ucis la ordinul lui Stalin in septembrie 1941.

Coordonator: Stelian Tănase
Prefaţator: Stelian Tănase
Data apariției: 2008
Editura: Polirom
Titlu original: Racovski. Dosar secret
Pagini: 272
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
socialism, investigaţii, biografie, totalitarism, internaţionala, marea teroare, Stalin, Trotki, Lenin, documente

Opinii Editoriale

3 martie 2008, in Cotidianul - Cristian Pătrăsconoiu
"Cristian Racovski a fost, vreme de citeva decenii, unul dintre decidentii importanti ai miscarii socialiste internationale. De asemenea, posesorul unei biografii impresionante. «Daca ar fi sa trasam un portret al lui Racovski, ar trebui sa spunem ca este un european. Sau, mai curind, un om fara tara. NU are radacini puternice nicaieri» – scrie, in studiul pe care i-l dedica, Stelian Tanase, ingrijitorul noii colectii. «Proletarii nu au patrie» – crede, de altfel, cetateanul roman Cristian Racovski (a devenit cetatean roman la virsta de 5 ani cind, alaturi de familia sa, s-a stabilit in Dobrogea)."
21 martie 2008, Evenimentul Zilei - Dan C. Mihăilescu
"Cine este cit de cit familiarizat cu corespondenţa Caragiale-Gherea-Zarifopol isi va aduce poate aminte de dulcea, suav... anarhica prezenta a «doctorului» Cristian Racovski intre doua glume si trei aluzii parsive privind «Costicuţia», socialismul gherist, rascoala de la 1907, takismul cu gura de aur si dorul berlinez de icrele moi de la Sinaia si Bucuresti."

Opinia cititorilor

comments powered by Disqus