TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Cioran şi Securitatea

Stelian Tănase
Colecții/Serii: Istorii subterane
Cu o lunga cariera de „suspect”, ce a inceput la scurt timp dupa instalarea regimului comunist (dosarul a fost deschis, formal cel putin,...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-1429-5
EAN-16: 978973461429
Dimensiuni: 13x20 cm
Tip copertă: Paperback

MAI MULTE DESPRE CARTE

Cu o lunga cariera de „suspect”, ce a inceput la scurt timp dupa instalarea regimului comunist (dosarul a fost deschis, formal cel putin, in ianuarie 1954) si a continuat pina la caderea acestuia din urma (exista chiar un document strict secret din 5 mai 1990, cu care pare sa se fi inchis urmarirea informativa), Emil Cioran a fost acuzat nu atit de simpatiile legionare din anii ’30, cit pentru faptul ca a pastrat legaturile cu rude si cunoscuti din Romania si a desfasurat „activitati dusmanoase prin scrierile lui «filosofice» (ghilimelele apartin dosarului) cu caracter idealist”. Documentele de arhiva incluse in volum reprezinta o mica parte a fondurilor existente in arhivele romanesti – o intreaga serie de dosare sub trei nume codificate: „Ciobanu”, „Chiru”, „Ene” – si provin din arhivele CNSAS si SRI. Ele descopera cititorului aspecte ignorate din profilul personajului contradictoriu care a fost Emil Cioran si fundalul istoric pe care acesta a evoluat.

Data apariției: 2010
Editura: Polirom
Titlu original: -
Pagini: 360
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
istorie recentă, documente arhivă, securitate, dosar, CNSAS, SRI, investigaţii

Opinii Editoriale

iulie 2010, Contemporanul - Ionel Necula
"Prolific cum s-a aratat de la o vreme, Stelian Tanase ne-a daruit, mai recent, o carte de mare sensibilitate pentru lumea intelectuala, mai ales pentru cea care-a trecut prin cosmarul urmaririi securiste si-a cunoscut cite ceva din brutalitatea scotocirii prin cutele naframei noastre de viata privata. Cartea lui Stelian Tanase, Cioran si securitatea, este tulburatoare tocmai prin abundenta materialelor existente in dosar si care denunta mina lunga a securitatii romanesti in urmarirea celor neincolonati idealului comunist - urmariti peste tot pe unde i-a imprastiat astrigentele destinului."
20 august 2010, Observator cultural, nr. 538 - Paul Cernat
"Un nou episod din seria istoriilor subterane dezgropate arhivistic de Stelian Tanase il are ca protagonist pe Emil Cioran in ipostaza de urmarit. Urmarit nu doar de Securitate, cum sta scris pe coperta volumului (desi Securitatea comunista e protagonista a 99 % dintre notele consemnate), intrucit primele doua note apartin Sigurantei antonesciene si au ca obiect eliminarea tinarului ideolog legionar din functia de atasat cultural la Vichy. Denuntat ca autor al articolului „Ardealul-Prusia-Romania”, Cioran este acuzat ca „a pierdut legatura cu Tara” si ca „a stat mereu la Paris pentru continuarea unor studii ce nu se mai sfirsesc”. Inconturnabila pentru orice viitor biograf al lui Cioran, culegerea documentara alcatuita de Stelian Tanase dezvaluie, „pre limba Securitatii”, drama unei familii, dar si victoria morala a filozofului exilat impotriva cintecelor de sirena totalitare."
18 februarie 2010, Adevărul - Dana G. Ionescu
"Autorul, care nu este un exeget al operei cioraniene, nici un admirator al filosofiei lui, dupa cum marturiseste, a intocmit o cercetare istorica, rod al mai multor ani de studiere a arhivelor. Din studiu reiese ca bine-cunoscutul filosof nascut la Rasinari a prezentat interes pentru structurile politiei politice vreme de o jumatate de secol. Volumul cuprinde documente din anii 1941-1942, 1949-1951, 1954-1961, 1963-1969 (arhiva SRI) si 1960, 1962, 1964-1971, 1973, 1977, 1979-1985, 1987-1988, 1990 (arhiva CNSAS). Vreme de 50 de ani filosoful atit de cunoscut in Occident a fost protagonistul mai multor dosare de urmarire, cu trei nume de cod: «Ciobanu», «Chiru» si «Ene». Nota care deschide seria dateaza din 20 februarie 1941, este semnata de prefectul Sibiului, colonelul Darie Radulescu, si adresata Ministerului Propagandei. Autorul ei sustinea ca tinarul Emil Cioran fusese numit atasat cultural in Franta datorita apartenentei la gruparea legionara si ii cerea institutiei citate sa ia «masurile necesare». Iar ultimul document cuprins in volum este scris la 5 mai 1990 si consta intr-un «raport cu propunere de inchidere a actiunii informative de influenta «ENE»», pentru ca subiectul nu mai prezinta «interes operativ». Potrivit acestei note, ««ENE» este in virsta de 79 de ani, de nationalitate romana si cetatenie franceza, profesor de filosofie si scriitor, domiciliat in Paris.»"
18 februarie 2010, Evenimentul zilei - Florentina Ciuvercă
"Filosoful a devenit «suspect» pentru statul romin in 1941, inaintea instalarii regimului comunist, si a fost supravegheat inca cinci luni dupa prabusirea lui. Emil Cioran a pus in miscare un detasament impresionant de agenti si informatori, care a functionat pe axa Bucuresti - Paris timp de 49 de ani."

Opinia cititorilor