TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Avangarda românească în arhivele Siguranţei

Stelian Tănase
Colecții/Serii: Istorii subterane
A doua lucrare aparuta in cea mai recenta colectie de la Polirom, „Istorii subterane”, coordonata de bine cunoscutul scriitor si...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-0819-5
Dimensiuni: 13x20 cm
Tip copertă: Paperback brosat

MAI MULTE DESPRE CARTE

A doua lucrare aparuta in cea mai recenta colectie de la Polirom, „Istorii subterane”, coordonata de bine cunoscutul scriitor si publicist Stelian Tanase.

Animata initial de revolta comuna impotriva traditiei si a „valorilor burgheze”, miscarea avangardista evolueaza intre cele doua razboaie mondiale catre radicalizari si sciziuni, sub presiunea bolsevismului victorios in Rusia si a climatului international din anii ’30. Cu simpatii de stinga recunoscute, multi dintre suprarealistii romani grupati in jurul revistelor unu si Alge opteaza pentru revolutia sociala in dauna revolutiei in arta si intra in atentia Sigurantei, interesata exclusiv de actiunile lor subversive, propagandistice. Documentele adunate in volum surprind aceasta latura mai putin cercetata a avangardismului romanesc, dezvaluind legaturi cu suprarealismul francez de orientare bolsevica sau afilieri secrete la retelele clandestine de la Bucuresti subordonate Kominternului. Dosarele de Siguranta pun astfel in lumina o parte deloc lipsita de importanta a unor parcursuri biografice sinuoase, adesea contradictorii, cu angajari politice mai grabnice sau mai tirzii, permanente sau lasind loc pentru reveniri spectaculoase.

Data apariției: 2008
Editura: Polirom
Titlu original: Avangarda românească în arhivele Siguranţei
Pagini: 272
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
istorie recentă, arhivele Siguranţei, socialism, dosare, documente, mărturii, mişcarea avangardistă, suprarealişti, Bucureşti, spionaj

Opinii Editoriale

mai 2008, Contrafort - Igor Mocanu
"In cazul avangardei, cele citeva zeci de documente, publicate pentru prima data acum, vor trebui sa provoace o recitire a istoriei si criticii literare a avangardei, iar intr-un caz mai aplicat, sociocritic, de pilda, – redistribuiri conceptuale si de metoda."
3-9 aprilie 2008, Observator Cultural - Paul Cernat
"Redutabilul studiu introductiv ofera, in aproape 60 de pagini, o istorie doldora de idei si informatie despre traseele avangardistilor romani cu simpatii comuniste. Autorul se dovedeste a fi si un cunoscator avizat al avangardei romanesti si europene. Scrise alert, biografiile politice sint reconstituite, pe fundalul agitat al atmosferei epocii, din puzzle-ul documentelor, prin coroborarea prudenta si interpretarea scupuloasa a informatiilor disponibile."
3 martie 2008, Cotidianul - Cristian Pătrăsconoiu
"Geo Bogza, Victor Brauner, Scarlat Calimachi, Ion Calugaru, Gheorghe Dinu, Eugen Ionescu, Gherasim Luca, M.H. Maxy, Gellu Naum, Sasa Pana, Jules Perahim sint personajele principale ale volumului dedicat manierei in care Siguranta a monitorizat miscarea avangardista din Romania, animata initial de «revolta impotriva traditiei si a valorilor burgheze». Stingisti declarati si bine cunoscuti, avangardistii romani sint luati tocmai din acest motiv in vizor de serviciile secrete, atente la «actiunile subversive». Materia prima topita in acest volum scoate la iveala o latura inedita a avangardismului romanesc: legaturile cu suprarealistii francezi, plasati aproape de extrema stinga, dar si afilierile secrete la falangele kominterniste secrete de la Bucuresti. Biografiile cunoscute ale unora dintre starurile culturii romanesti din interbelic sint, in acest fel, completate cu detalii noi si neobisnuite."
28 martie 2008, Evenimentul Zilei - Dan C. Mihăilescu
"Chiar daca, esteticeste, n-au dat mai nimic literaturii romane, avangardistii nostri au constituit un bun ferment pentru spargerea crustei prejudecatilor, curatarea ruginei mentale si provocarea innoirilor in mentalul artistic. Exista si astazi multi tineri care jura pe avangarda, pe care-o iau de pretext sau o folosesc drept arma alba pentru relativizarea mainstream-ului, anihilarea traditiei si boicotarea canoanelor. Intru relativizarea acestui nou cult vine convingator si culegerea de documente Avangarda romaneasca in arhivele Sigurantei (1921, 1930-1944, 1951-1952)."
16-31 mai 2008, Tribuna - Ion Pop
"Lectia finala ce se poate trage din asemenea «dosare» este destul de amara: cei ce se doreau revolutionari in arta – si cu chiar fost, unii dintre ei – au ajuns sa traiasca victoria, in plan social, a unora dintre ideile lor, cu pretul mortii ca scriitori si artisti. Cele doua istorii ale avangardei, – una interna, fireasca, fertila, alta externa, obligind la angajamente extraestetice care s-au dovedit in cele din urma constringatoare si anihilante pentru creatie, n-au putut comunica, in fond, cu adevarat."

Opinia cititorilor

comments powered by Disqus