TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Comunism şi represiune în România. Istoria tematică unui fratricid naţional

Ruxandra Cesereanu
Colecții/Serii: Plural
Realizat de o intreaga echipa de cercetatori, volumul este alcatuit din studii consacrate unei dimensiuni fundamentale a instaurarii si evolutiei...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 973-46-0312-4
Dimensiuni: 14,5x22,5 cm
Tip copertă: Paperback brosat

MAI MULTE DESPRE CARTE

Realizat de o intreaga echipa de cercetatori, volumul este alcatuit din studii consacrate unei dimensiuni fundamentale a instaurarii si evolutiei regimului comunist in Romania: represiunea. La inceput cu ajutor sovietic, apoi sprijinindu-se pe institutii si organisme de creatie proprie, intre care in special politia politica, partidul comunist a dezlantuit un razboi impotriva propriului popor. Miza: supunerea acestuia, obtinuta prin mijloace brutale, iar ulterior, exercitarea controlului asupra intregii societati. Astfel, intr-o abordare tematica a fenomenului, lucrarea „panorameaza si in acelasi timp scaneaza nucleele cele mai specifice pentru manifestarea comunismului si a represiunii in Romania”.

Cuprins extins:
De la Regatul Romaniei la Republica Populara Romana: tranzitia catre totalitarism si semnificatia ei (Ioan Stanomir)
Securitatea si mostenirea sa (Marius Oprea)
Canalul Mortii (Doina Jela)
Un trist bilant: deportarile din perioada stalinista a comunismului romanesc (Smaranda Vultur)
Tortura si oroare: fenomenul Pitesti (1949-1952) (Ruxandra Cesereanu)
Persecutia psihiatrica a opozantilor si disidentilor (Ion Vianu)
Biografia unei secunde: 4 martie 1977 si Mitul Marelui Arhitect – Nicolae Ceausescu
eroul fondator (Angelo Mitchievici)
„Videologia” lui Nicolae Ceausescu. Conducatorul si obsesia autoportretului (Adrian Cioroianu)
Data apariției: 2006
Editura: Polirom
Pagini: 216
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
istorie, politică, comunism, totalitarism, represiune, brutralitate, publicistică
  • Ruxandra Cesereanu - Autor
    Poeta, de asemenea, prozatoare, eseista si publicista, Ruxandra Cesereanu s-a nascut la 17 august 1963, in Cluj-Napoca. A absolvit in 1985 Facultatea de Filologie a Universitatii "Babes-Bolyai" din acelasi oras. In 1997 devine doctor in filologie cu o teza despre infernul concentrationar. In timpul studentiei a facut parte din gruparea revistei Echinox, unde este redactor pana in 1985. A fost profesoara de limba romana la scoli din Nasaud, Bistrita si Avrig....
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

3 octombrie 2006, revista 22 - Vasile Docea
"Volumul Comunism si represiune in Romania are doua mari calitati. Mai intii, el este un soi de bilant istoriografic, altfel spus, o dare de seama despre cit de departe – cit de adinc – au ajuns cercetarile specializate din acest domeniu. Aceasta calitate provine atit din bibliografiile tematice, atasate fiecaruia dintre studii, cit si din exigenta documentara a autorilor, informati «la zi» in privinta temei abordate. De-aici au de cistigat mai cu seama specialistii. Apoi, cartea este un compendiu, ce repertoriaza si explica principalele teme ale «comunismului romanesc». Citind studiile secventiale pe care le cuprinde, reusesti sa-ti faci o imagine coerenta despre ansamblu. De data aceasta, profitul le revine in primul rind acelor cititori pe care – nu-mi mai aduc aminte de ce – ne-am obisnuit sa-i numim «publicul larg». Ei vor citi si vor intelege mult mai bine ce a in semnat comunismul, al carui cadavru il pastram inca sub pat. Fie si pentru a-l necropsia."
14 decembrie 2006, Observator cultural - Letiţia Câmpan
"Un alt motiv intemeiat pentru a parcurge volumul Comunism si represiune in Romania. Istoria tematica a unui fratricid national este noutatea pe care o aduce, realizind o abordare exhaustiva sub aspect tematic in studiul comunismului. Mai exact, dupa ce zecile de aparitii despre perioada comunista acopereau, fiecare in parte, cite o fisie tematica in functie de specializarea si afinitatile autorului, volumul de fata reuneste, sub o singura umbrela editoriala, lucrari care completeaza, asemenea unor piese de puzzle, peisajul represiunii comuniste sub diferitele ei forme de manifestare, «totalitarismofanii». Comunism si represiune in Romania. Istoria tematica a unui fratricid national este o baie de memorie necesara purificarii constiintei si acumularii cunostintelor despre istoria noastra si a Europei."

Opinia cititorilor

comments powered by Disqus