TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Identitatea arabă. Istorie, limbă, cultură

Nadia Anghelescu
Colecții/Serii: Plural
Volumul urmareste felul in care se configureaza sentimentul identitatii arabe, de la aparitia Islamului pina in epoca moderna, in conditiile...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-1338-0
Dimensiuni: 14,5x22,5 cm
Tip copertă: Paperback brosat

MAI MULTE DESPRE CARTE

Volumul urmareste felul in care se configureaza sentimentul identitatii arabe, de la aparitia Islamului pina in epoca moderna, in conditiile eliberarii de sub stapinirea Imperiului Otoman, iar apoi a puterilor occidentale. Lucrarea abordeaza coordonatele fundamentale ale culturii si vietii arabe: istorie si civilizatie, limba si cultura, literatura si imagologie, de la discursul de autolegitimare al lui al-Jahiz pina in zilele noastre, cind organizatiile de prestigiu (cum ar fi Liga Araba) fac eforturi considerabile pentru reintregirea unitatii limbii si culturii arabe.

Cuprins extins:
Arabii din vechime: beduini si vorbitori de araba
Inceputurile Islamului si cuceririle arabe. Arabizarea
Arabi si straini in Imperiul Arabo-islamic
Discursul de autolegitimare: al-Jahiz
Mituri identitare
Cultura araba si cultura arabo-islamica
Cultura si limba araba dupa dezmembrarea Imperiului Arabo-islamic
„Renasterea” culturii arabe
Arabii si „arabismul” in Imperiul Otoman
Limba araba in vremurile moderne
Pe scurt despre arabi si cultura araba in epoca mondializarii
Data apariției: 2009
Editura: Polirom
Pagini: 448
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
istorie, religie, arabism, islam, imperiul otoman, literatură arabă, imagologie, liga arabă
  • Nadia Anghelescu - Autor
    Nadia Anghelescu (n. 27 aprilie 1941, Hărțăgani, jud. Hunedoara). Termină liceul la Carei și Facultatea de Filologie (arabă‑română) la Universitatea din București (1962). Doctor în filologie (1971) cu o teză de lingvistică. De la terminarea studiilor pînă la pensionare a fost cadru didactic al Facultății de Filologie (apoi de Limbi Străine) a Universității din București: profesor (1991), șef al Catedrei de Limbi Orientale...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

septembrie 2009, Dilemateca - Bogdan Barbu
"Lucrarea ofera un veritabil tur de forta prin epocile si etapele de constructie ale identitatii arabe, din perioada preislamica si pina azi. Cartea abunda in referinte si citate din mari personalitati ale lumii culturale arabe, precum si din specialisti occidentali, dovedind ca autoarea stapineste cu autoritate domeniul. O lucrare solida, ce nu trebuie sa lipseasa din bibliografia obligatorie a subiectului."
19 iunie 2009, România literară - Grete Tartler
"O carte la granita dintre eseu, analiza politologica si meditatie asupra limbajului, privind arabii in relatia cu Celalalt, cautind in limba araba literara – a Coranului, a poeziei beduine – stilpii pentru sustinerea identitatii arabe, comparind identitatile multiple (etnica, lingvistica, religioasa) in miscarea lor istorica viforoasa, privindu-le printr-o lentila focalizata asupra nationalismului panarab, asupra regimurilor politice, asupra nivelului de dezvoltare si accesului la modernitate atit de diferit."
18 februarie 2011, Observator cultural - Cristian Manole
"Un nume de marca din lumea – putin sau chiar necunoscuta, mai bine spus – academica a studiilor orientale. Avem o vasta panorama istorica privind identitatea araba, sub toate formele ei de reprezentare, o vasta panorama a civilizatiei si a culturii arabe cu toate ramificatiile ei. Avem o vasta panorama istorica a ceea ce a insemnat lumea araba, relatiile ei cu alte popoare si religii, traiectul unui amalgam de popoare, dincolo de limba si de Islamul care a solidificat aceasta civilizatie. Multe informatii utile pentru nespecialisti, extrem de bine armate explicatii pentru cercetatorii domeniului, frumoase povesti pentru cei care vor sa citeasca, pur si simplu, o carte. Doua capitole – cel despre nationalismul arab si limba araba – ne pot face sa pricepem mai bine complexitatea problemelor de astazi si tot ceea ce pare exploziv si dramatic la televizor. Cartea dnei dr. Nadia Anghelescu inzestreaza cultura romana cu un util, necesar si foarte bine alcatuit instrument de lucru."

Opinia cititorilor

comments powered by Disqus