TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Bufniţa din dărâmături. Insomnii teologice în Romania postcomunistă

Mihail Neamţu
Colecții/Serii: Plural
Bufnita din daramaturi redescopera tonul profetic al teologiei in ambient urban. Pornind de la convingerea ca fara exercitiul iertarii si al...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-0959-8
Dimensiuni: 14,5x22,5 cm
Tip copertă: Paperback brosat

MAI MULTE DESPRE CARTE

Bufnita din daramaturi redescopera tonul profetic al teologiei in ambient urban. Pornind de la convingerea ca fara exercitiul iertarii si al improvizatiei n-am putea dialoga, eseurile de fata pledeaza eclectic in favoarea unei confruntari robuste dintre ortodoxie si modernitate. Efortul de interpretare a „semnelor vremii” e insotit de exercitii de admiratie, dar si de accente critice care slujesc aceleiasi vocatii crestine a desavirsirii. Cartea construieste punti intre lumi ce se ignora de regula, confirmind intelepciunea traditiei, potrivit careia teologia este un comentariu la experienta personala a libertatii.

Cuprins extins:
Teologia pentru Moromete
Soarele si semiluna Ortodoxiei
Tiganii. Biserica si statul
Reforma invatamintului teologic
Despartirea apelor: Biserica si Securitatea
Memoria adolescentei sub comunism
Puterea credintei si arta sperantei. Vocatia teologiei in mileniul trei
In cautarea firului pierdut. Lectura modernitatii in perspectiva lui H.-R. Patapievici
Pentru buna folosire a maladiilor istorice
Evagrie Ponticul si conflictele interpretarii
Regasirea paradisului. Note de lectura la arhimandritul Emilianos
Metafizica si teologie: lectura lui Christos Yannaras
Data apariției: 2008
Editura: Polirom
Pagini: 408
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
religie, teologie, publicistică, eseuri, biserică, stat, securitate, reforma învăţământului teologic, evagrie ponticul
  • Mihail Neamţu - Autor
    Mihail Neamțu (n. 16 aprilie 1978) este doctor în teologie şi studii religioase al Universităţii din Londra (King’s College, 2008). Master of arts în patristică la Universitatea din Durham (2002), Marea Britanie. Licenţiat în filosofie (2000) şi teologie ortodoxă (2005) al Universităţii „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca. Bursier la Colegiul Noua Europă din Bucureşti în perioada octombrie 2005–iulie 2007....
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

ianuarie 2009, Idei în Dialog - Adrian G. Romila
"Cartea lui Mihail Neamtu ne reaminteste cit de deschisa modernitatii poate fi ortodoxia si, implicit, bogata ei traditie practica si intelectuala."
6 aprilie 2008, Dilema Veche - Mirel Banică
"Autorul a devenit un exponent si o figura-simbol a unei noi generatii de teologi si tineri intelectuali tout court, prin aparitiile sale publice, verbul bine masurat si lupta simbolica pe care o duce impotriva unor sisteme invechite, uneori chiar ticaloase, din Romania. In plus, de numele sau se leaga numeroase sperante venite atit din partea intelectualitatii romanesti, cit si a Bisericii Ortodoxe; scrierile sale se constituie oarecum intr-o punte intre doua parti ce se observa atent una pe alta, dar care isi vorbesc din pacate atit de putin... Dincolo de dimensiunea teologica intrinseca a acestui volum, daca vreti sa stiti cum se prezinta cu adevarat Ortodoxia romaneasca intr-un moment de rascruce, cel al modernitatii accelerate aduse de reconectarea deplina la Europa si valorile ei seculare, cititi cartea lui Mihail Neamtu. Bufnitele intelepte se ascund adesea in ruine..."

Opinia cititorilor

comments powered by Disqus