TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Informatorul. Studiu asupra colaborării cu Securitatea

Mihai Albu
Colecții/Serii: Document
Fara aportul colaboratorilor, Securitatea nu ar fi putut exercita un control atit de strict asupra societatii romanesti. Informatorul a reprezentat...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-0957-4
Dimensiuni: 16x23,5 cm
Tip copertă: Paperback brosat

MAI MULTE DESPRE CARTE

Fara aportul colaboratorilor, Securitatea nu ar fi putut exercita un control atit de strict asupra societatii romanesti. Informatorul a reprezentat sursa cea mai importanta a acestei institutii represive, ale carei metode includeau tehnica operativa, filajul sau interceptarea scrisorilor. Inscriindu-se in curentul tinerilor cercetatori ce si-au propus sa analizeze functionarea si mecanismele principalului mijloc de represiune al regimului comunist, Mihai Albu dezvaluie modul in care Securitatea a reusit, prin intermediul informatorilor, sa patrunda in vietile noastre.

Cuprins extins:
Informatorul
Dosarul de retea
Contactarea
Recrutarea
Sistemul de legaturi
Planul de dirijare a informatorului
Metode de verificare a activitatii si sinceritatii informatorului
Evaluarea activitatii informatorului
„Educarea” informatorului
Recompense
Abandonarea informatorului
Data apariției: 2008
Editura: Polirom
Pagini: 232
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
istorie recentă , studii şi monografii, Securitate, comunism, supraveghere, filaj, represiune
  • Mihai Albu - Autor
    Mihai Albu (n. 1973) este cercetator la Directia Investigatii din Cadrul Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii. A mai publicat articole si studii in Adevarul literar si artistic, Observator cultural, 22. La Polirom a publicat Informatorul. Studiu asupra colaborarii cu Securitatea (2008).
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

august 2008, Dilemateca - Magdalena Boiangiu
"Cartea lui Mihai Albu e construita pentru a deslusi si ordona informatiile despre informatori, dar obiectivul sau este descrierea, si nu analiza."
2-8 august 2008, Suplimentul de cultură - Carmen Chivu-Duţă
"Inainte de angajarea la CNSAS nu stiam mai nimic despre Securitate, desigur in afara legendelor urbane din «Epoca de Aur» si a bancurilor vehiculate, cu brio, dar si cu o teama incitanta. Desigur, am avut norocul sa ma nasc suficient de tirziu, astfel incit Securitatea sa ramina pentru mine doar un bau-bau teribil, dar totusi impalpabil. Asa ca, in 2000, cind am luat primul contact cu Securitatea reala (atit cit poate fi ea perceputa si inteleasa din dosarele ajunse la CNSAS) am avut un adevarat soc. Parte, datorita structurii mele temperamentale, parte datorita profunzimii in care patrunsese aceasta in vietile noastre. Nu in ultimul rind, s-a nascut o anumita dezamagire fata de oameni, fata de modul in care un om se poate comporta in anumite situatii. Precizez ca nu blamez pe nimeni, nu am fost in locul celor urmariti de colaboratori ai Securitatii, doar ca dusul a fost cam rece si cam brusc; poate era necesar sa ma maturizez?! Mihai ALBU, in Suplimentul de cultura, 2-8 august 2008 Cultele din Romania – Carmen Chivu-Duta Prin aceasta serie de carti am dorit sa prezint documente inedite, intr-o maniera cit mai apropiata de izvorul lor: dosarele intocmite de fosta Securitate. Am intentionat ca, spre deosebire de alte carti din acest domeniu, interventia noastra sa fie minimala, astfel incit cititorul sa poata trage concluziile singur, pe baza celor prezentate de noi. In acelasi timp, subiectele pe care le-am abordat sint unele deosebite, putin dezbatute pina acum. Prin acest stil de prezentare am sperat ca publicul tinta sa cuprinda si tinerii care nu au trait in acele timpuri si care nu pot intelege din cartile de istorie prin ce au trecut parintii si bunicii lor."

Opinia cititorilor