TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Chipul morţii: dialog cu Vladimir Bukovski despre natura comunismului

Marius Oprea
Colecții/Serii: Duplex
Volumul este un adevarat rechizitoriu, dialogul celor doi fiind menit sa arate ca in anii de dupa revolutia din 1989 nu a existat cu adevarat vointa...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 973-46-0354-X
Dimensiuni: 13x20 cm
Tip copertă: Paperback brosat

MAI MULTE DESPRE CARTE

Volumul este un adevarat rechizitoriu, dialogul celor doi fiind menit sa arate ca in anii de dupa revolutia din 1989 nu a existat cu adevarat vointa de a se face cunoscute si de a se condamna crimele comunismului. Aplicarea punctului 8 al Proclamatiei de la Timisoara, deconspirarea Securitatii si inlaturarea fostilor activisti din functiile publice au ramas doar deziderate, pina acum nefiind facuta o condamnare ferma, oficiala a vechiului regim totalitar.

Autor: Marius Oprea
Prefaţator: Stephane Courtois
Data apariției: 2006
Editura: Polirom
Pagini: 256
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
politică, istorie recentă, crimele comunismului, dialoguri, proclamaţia de la timişoara, foşti activişti
 • Stephane Courtois
  Prefaţator
  Marius Oprea Marius Oprea - Autor
  Marius Oprea s-a născut în 1964, la Târgoviște. A studiat istoria la Universitatea din București. A fost consilier al senatorului Constantin Ticu Dumitrescu, fiind implicat în elaborarea Legii de deconspirare a Securității, și a fost cooptat...
  AFLĂ MAI MULTE
  Vezi toate cărţile
 • Marius Oprea
  Autor
  Stephane Courtois Stephane Courtois - Prefaţator
  Stephane Courtois, istoric, director de cercetari la CNRS (Sophiapol-Paris-X). S a specializat in comunismul francez si international si in totalitarism. Director al revistei Communisme, director al colectiei „Democratie ou totalitarisme” (Le Rocher). Autor...
  AFLĂ MAI MULTE
  Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

7 decembrie 2006, Evenimentul zilei - Florentina Ciuvercă
"Marius Oprea este unul dintre cei mai lucizi cercetatori, care a investigat intens atit modul in care functiona Securitatea ca politie politica, cit si felul in care securistii au supravietuit la putere si dupa ’90. Ultima sa carte, Chipul mortii. Marius Oprea in dialog cu Vladimir Bukovski confirma legaturile cordiale ale lui Ion Iliescu cu Moscova. Din dialogul cu disidentul rus Vladimir Bukovski, singurul care a reusit sa scaneze documente din arhivele fostei Uniuni Sovietice, reiese ca planul «democratic» al lui Iliescu pentru Romania se intersecta cu cel al lui Mihail Gorbaciov. O dovedesc convorbirile dintre cei doi presedinti din 1991, extrase de Bukovski din arhive si redate in carte."
6 iulie 2006, Observator Cultural - Ovidiu Simonca
"Cu siguranta, Marius Oprea e un visator. Sa fii visator nu e neaparat o povara din registrul inconstientei sau un lucru de incriminat. Marii visatori au miscat lumea, au facut-o, daca nu mai buna, poate ceva mai suportabila. Saptamina trecuta l-am intilnit pe Marius Oprea. Am avut o lunga discutie, cu reportofonul pornit si cu el inchis. (...) Am vorbit despre oameni care dezamagesc, despre oameni cu dosar, despre informatori si ofiteri de Securitate, dar si despre persoane demne de stima, pentru ca nu s-au plecat in fata Securitatii (...) Marius Oprea spune ca a venit vremea sa se deschida toate dosarele, sa-i stim pe toti cei care ne-au turnat, indiferent ca ne-au fost prieteni, vecini, parinti sau frati. «Va fi un pic de tulburare in societatea romaneasca, vreo doi ani, dar dupa aceea ne vom linisti». Credinta lui Marius Oprea este ca societatea romaneasca va iesi insanatosita din acest proces al eliberarii arhivelor de obrocul pus de catre «mostenitorii Securitatii». Chiar daca Marius Oprea este un visator, macar o vreme ar trebui sa visam impreuna cu el."
31 iulie 2006, Cotidianul - Silviu Mihai
"Scriitura sa pune in scena, intr-adevar, intimplari cit se poate de reale, descoperite prin studierea arhivelor, combinate, insa, cu elemente de detaliu fictionale. (...) Relatarile bazate pe dosarele represiunii din primul deceniu de comunism sint intretaiate de marturii din propria experienta a autorului, faptele petrecindu-se acum in anii ’80, si de consideratii despre situatia politica la zi. E vorba despre batrinul muncitor brasovean Werner Sommerauer, cel care, vazindu-l la televizor pe Ristea Priboi, a «descoperit» in acesta «pe unul dintre fostii sai tortionari de la Securitate». (p. 54) Dar si de greselile guvernarii CDR, dintre care cea mai importanta a fost, crede Oprea, nerealizarea «reformei morale in Romania». (p. 51) In ciuda schimbarilor dese de registru si a intercalarii tuturor acestor planuri, textul pastreaza o unitate, daca nu la nivel narativ, atunci la nivel ideatic: ceea ce da coerenta Chipului mortii este obsedanta fantoma a comunismului si a Securitatii, de care nici un aspect al realitatii nu pare sa scape."
Omul care aduce cartea”, 02 octombrie 2006, PRO TV - Dan C. Mihăilescu
"Este o carte destul de greu de dus, destul de greu de rumegat pentru cei care incearca sa se autoconvinga ca este cazul sa gindim pozitiv. Dupa cum se vede de aici, nu prea ai mari sanse pentru viitor. De pilda, nu stiu daca am citit in multe carti de pina acum o statistica atit de exacta a securimii si a efectelor comunismului tortionar din Romania, cum o ofera aici Marius Oprea."
Stephane Courtois
"Marius Oprea este unul dintre cei mai dinamici si mai lucizi istorici romani ai subiectului pe care il abordeaza – crimele comunismului. Si-a asumat riscuri foarte mari si cred ca, in mare masura, roadele se vad acum, prin crearea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, de care se va ocupa. Cartile pe care le-a publicat – cum este si cea de fata, Chipul mortii, un rechizitoriu serios la adresa crimelor comunismului –, precum si toate eforturile lui se incadreaza in acest context surprinzator, in care pentru prima data se ia in discutie oficial, cu toata opozitia fostilor comunisti si a aliatilor lor, caracterul criminal al regimurilor comuniste.” 

Opinia cititorilor