TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Bucureştiul postindustrial. Memorie, dezindustrializare şi regenerare urbană

Liviu Chelcea
In aceasta perioada se incheie un ciclu istoric al Bucurestiului. Dupa ce, incepind cu mijlocul secolului al XIX-lea, industria a devenit o prezenta...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-0915-4
Dimensiuni: 16x23,5 cm
Tip copertă: Paperback brosat

MAI MULTE DESPRE CARTE

In aceasta perioada se incheie un ciclu istoric al Bucurestiului. Dupa ce, incepind cu mijlocul secolului al XIX-lea, industria a devenit o prezenta economica si culturala importanta in peisajul orasului, in ultimii 10-15 ani ea a inceput sa se contracte. Pe linga procese urbane, cum ar fi suburbanizarea, gentrificarea si aparitia ghetourilor, dezindustrializarea Bucurestiului reprezinta una din tendintele majore ale istoriei recente a orasului.
Dezindustrializarea este o transformare economica, dar si una culturala. Nu doar icoanele sau castelele au intelesuri, ci si tehnologia si fabrica „semnifica” ceva. „Fabrica” nu este o realitate neutra nici in momentul de fata, iar punerea in discutie a trecutului „impur” poate trezi pasiuni situate dincolo de miza acestei carti – care cauta sa contextualizeze, la nivel international, soarta fabricilor din Bucuresti, punind in acelasi timp in discutie peisajul urban generat de dezindustrializare, situat intre fetisurile „maidanului industrial” si cele ale „complexului rezidential”.
Acest studiu este, in esenta, mai putin unul istoric si de patrimoniu si mai curind unul de sociologie urbana, cu prelungirile teoretice ale problemei dezindustrializarii spre studii de geografie si istorie urbana, studii de patrimoniu, urbanism sau economia culturii.

DVD-ul contine filme care prezinta o serie de peisaje industriale din diferite zone ale tarii: Industrial Heritage between Land and Sea – Sulina, 2005; Oravita-Anina, prima linie de cale ferata montana din Romania; Ferri gloria memor – Metal si arhitectura in peisajul banatean; Bucurestiul postindustrial.

Cuprins extins:
Dezindustrializarea si schimbarile peisajului urban
Nostalgie postindustriala si patrimoniu industrial si reconversie functionala
Geografia si istoria si memoria industrializarii Bucurestiului
Utilizarile actuale ale spatiilor industriale si noul peisaj al orasului
Viata sociala a ruinelor industriale bucurestene: reinsertia culturala a spatiilor industriale
Data apariției: 2008
Editura: Polirom
Pagini: 464
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
cilcu istoric, dezindustrializare, suburbanizare, gentrificare, ghetouri, maidanul
  • Liviu Chelcea - Autor
    Liviu Chelcea este doctor in antropologie din 2004. in lucrarea de doctorat, sustinuta la University of Michigan, a analizat transformarile urbane, ale statului si ale relatiilor de rudenie in timpul nationalizarii caselor din Bucuresti din anii ’40-’50 si al restituirii lor dupa 1990. In 2005-2006 a fost bursier al Colegiului Noua Europa. Din 2005 este director al Centrului de studii si cercetari in domeniul culturii din subordinea Ministerului...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

noiembrie 2008, Dilemateca - Bogdan Murgescu
"Prin argumentare si prin discursul sau implicit, ea este o pledoarie pasionata, dar si lucida, pentru reinsertia patrimoniului industrial in identitatea contemporana a orasului."
iulie-august 2008, Noua literatură - Ana Chiriţoiu
"Cartea lui Liviu Chelcea se citeste cu un continuu sentiment de surpriza si incintare, iar pe parcursul lecturii te poti reindragosti de Bucurestiul pe care credeai ca nu-l vei mai putea avea la inima."

Opinia cititorilor

comments powered by Disqus