TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Iter in Indiam. Imagini şi miraje indiene în drumul culturii române spre Occident

Liviu Bordaş
Studiul prezinta diversele aspecte ale raporturilor dintre spatiul romanesc si indepartata Indie: de la calatoriile medievale la atractia romantica...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 973-46-0240-3
Dimensiuni: 13x20 cm
Tip copertă: Paperback brosat

MAI MULTE DESPRE CARTE

Studiul prezinta diversele aspecte ale raporturilor dintre spatiul romanesc si indepartata Indie: de la calatoriile medievale la atractia romantica pentru Orient, de la imaginea Indiei la indologie, de la situarea ambigua a romanilor intre „Orient” si „Occident” la considerarea lor ca obiect al orientalismului, in prima jumatate a secolului al XIX-lea. Pretextul cartii este boierul moldav Alecu Ghica, fugit in India catre mijlocul secolului al XIX-lea si descoperit ulterior ca „bramin” intr-unul dintre cele mai importante centre ale hinduismului.

Volum premiat la concursul de debut „Ioan Petru Culianu” pe 2005.

Cuprins extins:
Cazul „braminului” Ghica
Romanii in istoria drumului spre India
Avatarele unui aventurier: „contele” Alexandru Ghica
Istoria unei ocultari
Imaginea Indiei in cultura romana la inceputul secolului al XIX-lea
Coliba filosofului indian
La portile Orientului
Autor: Liviu Bordaş
Prefaţator: Radu Bercea
Data apariției: 2006
Editura: Polirom
Pagini: 512
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
studiu, călătorii medievale, indologie, orientalism, alecu ghica, hinduism, imaginea indiei ăn cultura română
  • Liviu Bordaş Liviu Bordaş - Autor
    Liviu Bordaş (n. 1970) a urmat cursurile Facultatii de Filosofie din Bucuresti, sustinindu-si licenta, in 1994, cu teza Individuatie si realitate in Advaita Vedanta, sub indrumarea profesorului Andrei Plesu. In paralel, a urmat cursurile de limba sanscrita,...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

23 iunie 2006, Orizont - Cristina Chevereşan
"Cartea in sine nu se reduce la un studiu de caz, ci prezinta detaliat pozitia Romaniei pe traiectoria cailor dintre Rasarit si Apus: astfel, cititorului i se va descrie perpetua cautare a Indiei spirituale, precum si mult mai prozaicele relatii comerciale dintre spatii. Pe linga identificarea romanilor in istoria drumului spre India (si invers, a orientalistilor atrasi de cultura romana) si calatoriilor romanilor in ambele directii, autorul studiaza literatura de a declansat interesul pentru Orient. (...) Evitind capcana speculatiilor, impresionismului facil si locurilor comune, Iter in Indiam nu este un alt tratat mistico-senzational ci, asemeni celorlalte volume premiate, o promisiune. In plus, se citeste ca un basm. Evident, cult."
17 iunie 2006, Adevărul literar şi artistic - Robert Lazu
"Intitulata Iter in Indiam. Imagini si miraje indiene in drumul culturii romane spre Occident, monografia, de peste 500 pagini, probeaza capacitatea de sinteza a unui autor care, desi debutant in volum, implineste toate conditiile pentru a fi considerat un autentic savant. Marcat in mod vizibil de descendenta ilustra a lui Mircea Eliade, Ioan Petru Culianu, Sergiu Al-George si Rosu Arion, Bordas nu-si pierde nici o clipa consistenta propriei personalitati alegind un traseu care-i este propriu. Liviu Bordas scormoneste arhivele si sursele secundare cu o minutie detectivistica, cautind sa coreleze toate informatiile spre a contura un portret cit mai exact al unui personaj de exceptie. In ciuda eruditiei pe care o pune in joc, Bordas nu-si pierde nici o clipa luciditatea, recunoscind limitele cercetarilor de acest gen."
10 mai 2006, Ziua - Luana Duschka
"Volumul are ca tema centrala cazul fascinant al lui Alecu Ghica, boier roman ajuns in India la jumatatea secolului al XIX-lea, unde a avut un destin ce a ramas invaluit in mister – si in care unii au vrut sa vada un posibil model al doctorului Zerlendi din nuvela lui Mircea Eliade Secretul doctorului Honigberger. Cartea are insa si o miza mult mai extinsa, de a reda cadrul care a prilejuit primele calatorii romanesti in India – imaginea ei extrem de vie, veritabil miraj, in cultura romana a epocii."
1 februarie 2007, Observator cultural - Carmen Andras
"Pe Liviu Bordas nu il intereseaza «calatorii epidermici» ale caror relatari sint «contabilizari dezamagitoare ale alunecarii pe suprafata unei oglinzi interpuse intre calator si lume». Il intereseaza calatorii tacuti, uneori anonimi, care «si-au ascuns viata interioara si care, trecind dincolo de oglinda, au devenit la fel de inaccesibili ochilor profani precum Orientul etern spre care nazuiau». Nici adevarurile ultime si date pentru totdeauna nu il intereseaza pe Liviu Bordas, ci calatoria solitara spre adevar. In tacere, ca inteleptii Indiei!"

Opinia cititorilor