TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
România în Primul Război Mondial MP-GET-RONPRM-14-N-001
România în Primul Război Mondial
Vezi
galerie

România în Primul Război Mondial

de Glenn E. Torrey

Id: #238692

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

În pofida unei poziții strategice vulnerabile, a unei armate prost pregătite și a unor promisiuni discutabile de sprijin militar din partea Forțelor Aliate, România a intrat în Primul Război Mondial în august 1916. În schimb, a primit o sancționare formală pentru anexarea regiunilor cu populație română din Austro-Ungaria. Așa cum Glenn Torrey dezvăluie în studiul său, decizia se va dovedi curând impulsivă și riscantă pentru ambele părți.

Torrey detaliază felul cum, la sfârșitul lui 1916, armatele Puterilor Centrale, conduse de generalii Falkenhayn și Mackensen, au ocupat două treimi din teritoriul românesc, dar cu prețul dislocării unor importante forțe militare necesare pe alte fronturi. Aliații, cu precădere rușii, au fost constrânși să procedeze la fel pentru a preveni prăbușirea definitivă a României.

Torrey prezintă cea mai competentă relatare – de până la această oră – asupra luptelor dure din timpul campaniei din 1916 și a tentativei reînnoite a forțelor austro-ungare de a înfrânge armata româna în vara anului 1917. În această din urma campanie, reliefată aici, dar ignorată în relatările din afara spațiului românesc, are loc o reorganizare și o reînarmare a soldaților români, cu sprijin din partea Armatei Roșii aflate în dezintegrare, iar inamicul suferă o înfrângere uluitoare. Totuși, în haosul provocat de Revoluția Rusă, Puterile Centrale au forțat România să semneze o pace separată la începutul lui 1918. În cele din urmă, aceasta i-a permis României să reintre în război și să ocupe cea mai mare parte a teritoriului promis în 1916.

Inegalabilă stăpânire a mijloacelor de cercetare a surselor din arhive și a celor auxiliare de informare și îndelungatele sale studii asupra subiectului conferă autoritate și echilibru relatării sale privind evenimentele militare, strategice, diplomatice și politice petrecute de ambele părți ale frontului de luptă. Pe deasupra, apelul făcut la memoriile unor persoane aduce în prim plan trăirile oamenilor pe timp de război. Conducători militari importanți în cel de-Al Doilea Război Mondial, ca Ion Antonescu și Erwin Rommel, și-au construit cariera în timp.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Glenn E. Torrey

Data apariției: noiembrie 2014

ISBN: 978-606-8469-94-2

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 448

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Meteor Press

Teme: Primul Război Mondial, război

 

Din blogul Cartepedia

Cristina Seciu Cristina Seciu

,,Asasinarea arhiducelui Franz Ferdinand pe 28 iunie 1914, la Sarajevo, a declanşat o criză care a dus, o lună mai târziu, la izbucnirea „războiului care să pună capăt celorlalte războaie”. S-a încheiat......“

citește mai mult
 

Opinii editoriale

"O excelentă relatare, reprezenând o importantă contribuție la literatura istorică despre Primul Război Mondial în sud-estul Europei.”

Slavic Review

Torrey prezintă un studiu de caz al unei puteri de dimensiuni medii prinse în angrenajul războiului total și constrânse să exploateze cât mai bine situația și oportunitățile. Bazându-se pe cunoașterea limbii române și pe accesul inegalabil la sursele românești, el restructurează fundamental modul de înțelegere a teatrelor de operație balcanice și din sudul Rusiei în ultimii ani ai Marelui Război.”

Dennis E. Showalter, autor Tannenberg: Clash of Empires, 1914