TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

România postsocialistă. Munca, trupul şi cultura clasei muncitoare

David A. Kideckel
Colecții/Serii: Sociologie. antropologie
Regresul suferit de o parte a societatii romanesti dupa caderea regimului comunist poate fi explicat prin disparitia structurii societale specifice...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-1739-5
Dimensiuni: 16x23,5 cm
Tip copertă: Paperback brosat

MAI MULTE DESPRE CARTE

Regresul suferit de o parte a societatii romanesti dupa caderea regimului comunist poate fi explicat prin disparitia structurii societale specifice epocii. O asemenea explicatie nu tine insa cont de dimensiunea umana: schimbarile aparute in postsocialism au consecinte ce depasesc statisticile sau teoriile sociologice. Pornind de la doua studii de caz asupra minerilor din Valea Jiului si a muncitorilor din Fagaras, volumul prezinta declinul acestor grupuri sociale dupa 1989: daca altadata minerii si muncitorii reprezentau elita fortei de munca romanesti si se bucurau de numeroase privilegii, astazi abia daca sint mentionati in lucrarile privind transformarile postsocialiste. Sprijinit pe marturiile unor fosti mineri si muncitori, pe care le plaseaza in contextul general al muncii, relatiilor politice, vietii domestice si comunitare, studiul lui David Kiedeckel ne ofera un tablou al decaderii acestor categorii tot mai afectate de precaritatea locurilor de munca, degradarea sanatatii si lipsa de securitate sociala.

Cuprins extins:
Cum au devenit muncitorii „ceilalti”. Discursul instrainarii
Suferintele muncii in postsocialism. Teama. distantare si povesti la locul de munca
Semnificatii politice ale corpului in postsocialism
Case de piatra sau case de paie? Comunitatile muncitorilor in postsocialism
Straini in propriul corp. Muncitorii si relatiile de gen in postsocialism
Dusmanul intrupat. Stres. boala si capacitate de actiune
Autor: David A. Kideckel
Traducător: Şerban Văetişi
Data apariției: 2010
Editura: Polirom
Titlu original: Getting By Postsocialist Romania. Labor, the Body, and Working-Class Culture
Pagini: 272
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
antropologie, sociologie, postsocialism, proletariat, muncitori, structuri sociale, clasa muncitoare, istorie recentă
  • David A. Kideckel - Autor
    David A. Kideckel, profesor de antropologie culturala si aplicata la Central Connecticut State University din New Britain, Connecticut, doctor al University of Massachusetts, Amherst (1979), specializat in economie politica comparata. A scris indeosebi despre schimbarile sociale regionale si locale care au avut loc in Europa Centrala si de Est in epoca socialista si dupa. Cercetarile sale actuale vizeaza o antropologie comparativa a activitatii politice, urmarind...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

septembrie 2010, Historia - Nicoleta Zaharia
"David A. Kideckel, profesor de antropologie culturala si aplicata la Central Connecticut State of University din New Britain, SUA, isi incepe cartea Romania postsocialista. Munca, trupul si cultura clasei muncitoarecu povestea lui Constantin Moldoveanu, care locuieste intr-un apartament cu doua camere din cartierul „8 Martie”, Petrila. Discutia dintre autorul volumului si fostul miner a avut loc in vara anului 1999, cind David A. Kideckel si-a inceput cercetarea pentru carte, documentare incheiata in vara lui 2002. In centrul studiului lui Kideckel s-au aflat muncitorii din regiunile Valea Jiului si Fagaras. Cel mai folosit cuvint in interviurile cu acesti oameni a fost „stresul”, din cauza faptului ca muncitorii se confruntau cu somajul, cu deteriorarea sanatatii, cu teama si cu nesiguranta viitorului lor. „Dupa estimarile mele, cei trei ani dedicati acestei cercetari au fost, totodata, si cei mai dezastruosi din punctul de vedere al vietii politice, sociale si culturale din Romania, de la caderea lui Ceausescu incoace (...). Lumea muncitorilor romani ai acelor ani, zbatindu-se la cumpana trecerii dintre milenii, era foarte deprimanta si oferea putine promisiuni si schimbare”, observa autorul."
octombrie 2010, Dilemateca - Bogdan Murgescu
"Profesorul David Kideckel de la Centrul Connecticut State University din New Britain, antropolog ca formatie, autor al unei importante monografii despre societatea rurala din Tara Fagarasului, investigheaza felul de adaptare al muncitorilor industriali la realitatile de dupa 1989. Pentru aceasta, el imbina luciditatea analitica bazata pe o solida cunoastere de ansamblu a tranzitiei postcomuniste cu sensibilitatea fata de detaliile vietii concrete ale muncitorilor, vizibila in felul in care conduce interviurile din cadrul anchetelor antropologice desfasurate in doua zone reprezentative pentru problemele muncitorimii postsocialiste din Romania: Valea Jiului si regiunea Fagaras. Simtul istoric, imbinat cu acuitatea analizei antropologice da substanta cartii lui David Kideckel, referinta esentiala pentru toti cei interesati de istoria recenta a Romaniei."
25 august 2010, România liberă - Adrian Şchiop
"Zilele astea am citit o carte care m-a lovit în moalele capului - Romania postsocialista de David A. Kideckel. …spre deosebire de cariile narcisiste ale elitelor romanesti, care timp de 20 de ani nu au obosit sa scoata tap ispasitor pentru starea proasta a ţarii „bizonii" din clasa muncitoare, Kideckel se apropie cu empatie de aceasta atit de urgisita categorie sociala; pe scurt, el încearca sa înieleaga acolo unde, timp de 20 de ani, aliii au acuzat la nesfirsit. În Romania, sa te ocupi de soarta majoritarilor din clasa muncitoare e un „dirty job”, un job murdar; a trebuit sa vina un strain sa faca jobul asta."

Opinia cititorilor

comments powered by Disqus