TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
România și Europa. Acumularea decalajelor economice (1500-2010) PO-BOM-RIEADE-10-N-001
România și Europa. Acumularea decalajelor economice (1500-2010)
Vezi
galerie

România și Europa. Acumularea decalajelor economice (1500-2010)

de Bogdan Murgescu

Titlu apărut în colecția Historia la Polirom

Id: #207969

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Premiul „Eugeniu Carada” pentru Economie, acordat în cadrul Galei Premiilor Marii Loji Naționale, 2011.
 
Premiul „Historia Magistra Vitae”, acordat de Jurnalul Național în cadrul concursului „Cartea de Istorie”, 2010.
 
Premiul „CriticAtac” pe 2010 pentru cea mai importantă carte care tratează teme sociale, politice și ideologice relevante pentru societatea românească de azi, acordat de CriticAtac.
 
Înapoierea economică în raport cu majoritatea țărilor europene, îndeosebi cu țările occidentale care servesc drept termeni de comparațiereprezintă o problemă crucială pentru societatea românească. Volumul urmărește istoricul acestei înapoieri economice pe parcursul a mai mult de cinci secole. Analiza realităților românești mai vechi sau mai noi este întregită prin comparația cu alte țări periferice din Europaîn special cu un grup de trei țări (DanemarcaIrlandaSerbia) ce la 1500 se aflau la un nivel similar de (sub)dezvoltare cu Țările Române, dar care ulterior au evoluat extrem de diferit. Performanța lor relativă servește la înțelegerea mai clară a constrângerilor, realizărilor și eșecurilor din istoria economică a României. Concluziile aduc numeroase corective imaginii prevalente despre trecutul economic al României, precum și elemente care verifică sau îmbogățesc unele aspecte ale teoriilor mondiale despre dezvoltarea economică pe termen lung.
extinde
 

Detalii produs

Autor: Bogdan Murgescu

Data apariției: 2010

ISBN: 978-973-46-1665-7

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 528

Limbă: Română

Dimensiuni: 16x23,5 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Polirom

 

Din blogul Cartepedia

Vlad Zver Vlad Zver

,,Cărţile lui Bogdan Murgescu, deşi situate cu predilecţie în atenţia specialiştilor, sunt oportunităţi excelente pentru orice pasionat de istoria României de a se familiariza cu studiul de calitate, st......“

citește mai mult
 

Opinii editoriale

"Ne-am dovedit inceti in a percepe mutatiile care se produc în economia mondiala. Aici a fost marea problema: nu am fost suficient de atenti si de orientati pentru a ne regla politica in functie de conjunctura mondiala. In interbelic, la fel ca in comunism, analiza rationala a oportunitatilor si a masurilor economice ce se impuneau a fost deseori obstructionata de preconceptiile politice. A lipsit mai ales grija de a adapta activitatea economica proprie în functie de conjunctura economiei mondiale. Or, conjunctura buna nu tine vesnic, ea trebuie prinsa repede, pentru ca altfel se evapora. Romania interbelica a fost deficitara in adaptarea la conjunctura si, atunci, a vindut în conditii defavorabile produsele sale. In ceea ce priveste perioada comunista, Ceausescu ramasese cu impresia ca industria grea e baza unei economii si nu a vrut sa inteleaga nimic din mutatia care se producea la nivel mondial."

Bogdan Murgescu în dialog cu Cristian Ghinea, martie 2011, Dilemateca - Bogdan Murgescu

"Intr-un consistent volum aparut zilele trecute la Polirom, Bogdan Murgescu analizeaza decalajele economice care separa Romania de Europa.

De fapt, autorul plaseaza cazul romanesc intr-un context comparativ: plecand de la ideea ca pe la 1500 Tarile Romane, Serbia, Irlanda si Danemarca aveau cam acelasi nivel de dezvoltare, Murgescu explica in ce fel s-au acumulat decalajele si cum a fost posibila depasirea starii de subdezvoltare.

Concluzia e foarte interesanta si, as zice, foarte actuala: “Experienta celor patru tari studiate de noi confirma faptul ca strapungerea pe calea dezvoltarii, adica ajungerea din urma sau chiar depasirea tarilor dezvoltate este posibila, dar nu frecventa in istorie.”

mai 2010, cristianpreda.ro - Cristian Preda

"Profesor doctor la Facultatea de Istorie din cadrul Universitatii din Bucuresti, Bogdan Murgescu si-a propus sa raspunda la citeva intrebari, pornind de la analizele unor economisti, sociologi, politologi si istorici renumiti: Cum s-a ajuns la decalajele de dezvoltare existente in Europa de astazi? Cind s-au acumulat deosebirile de nivel economic dintre Romania si celelalte tari europene? Au existat momente cind a fost posibila depasirea starii de subdezvoltare?"

iunie 2010, Historia - Nicoleta Zaharia

"Nu e vorba de un roman, ci de un volum de istorie bine si accesibil scris, al carui titlu e destul de explicit pentru a nu mai fi nevoie sa-i povestesc continutul. Inainte de a-l citi nu aveam deloc pareri bune despre conducatorii nostri din ultimul secol, iar opinia mea despre Danemarca era mai degraba neutra. Dupa vreun sfert din carte m-am gindit ca nu doar asupritorii ne-au adus unde sintem, pe la jumatatea ei am realizat ca nici stramosii nostri n-au prea avut parte de lideri mai luminati decit noi, dupa trei sferturi m-am dumirit ca ghinionul ereditar de care ne plingem e in mare parte produsul nostru, iar cind am inchis-o de tot m-am intrebat ce om normal ar mai ramine-n tara dupa ce-ar citi-o. Ca efect secundar al acestui volum de cinci sute de pagini, am devenit fan al danezilor. Daca-l veti citi o sa aflati de ce."

iulie 2011, Mozaicul, nr. 7 - Sorin-Mihai Grad

"Din perspectiva relatiei noastre istorice cu Occidentul, un volum precum cel al lui Murgescu este (si cred ca va ramine) esential. Mesajul de subtext al cartii nu e caldut (dar unde spune ca o carte de istorie trebuie sa aiba happy end?): de-a lungul ultimilor 500 de ani decalajul dintre noi si spatiul occidental s-a marit, diferentele acumulindu-se de la o epoca la alta.

Pe scurt: Romania si Europa…este carte de deplina maturitate a unui istoric (inca) tinar."

iulie 2010, in Dilemateca - Adrian Cioroianu

"Dezvaluirea Tarilor Romane si a Romaniei din perspectiva economica si in „duratele lungi ale istoriei” a fost o intreprindere anevoioasa. Ea a pretins numeroase informatii istorice, statistici, date economice, cunoasterea sistemelor politice si a ideilor lor, prezentarea particularitatilor locale si zonale, evaluarea societatii si a culturii acesteia. Cit despre studiul comparativ cu alte state aflate in zone periferice ale Europei, acesta pledeaza nu doar pentru o mai exacta contextualizare a problemelor Romaniei, ci si pentru o intelegere a principalelor cauze ale diferentelor economice de ieri si de astazi fata de Europa occidentala. A rezultat o carte admirabila. Romania si Europa. Acumularea decalajelor economice (1500-2010) se adreseaza deopotriva istoricilor, sociologilor, politologilor, dar mai ales economistilor, inca putin deprinsi in a vedea lucrurile prin prisma istoriei."

ianuarie 2011, Dilemateca - Victor Neumann

"…o carte care e probabil dintre cele mai importante si fertile din ultimul deceniu: Romania si Europa. Acumularea decalajelor economice (1500-2010). Date economice filtrate, discutate, comparate, analize atente ale intrepatrunderilor dintre decizia politica si reactia economiei, ipoteze sclipitoare expuse pe o jumatate de pagina (intre doua tabele, eventual) care ar putea constitui ele insele subiecte de studiu pentru grupuri intregi de cercetatori. Murgescu face o demonstratie in forta de stiinta vie: acuratetea informatiei, atentie maxima in judecati si gust pentru contrariere, demitizare pina si a religiilor demitizarii."

9 septembrie 2010, Suplimentul de cultură - Costi Rogozanu

"Dificultatea decupajelor viabile in interiorul unei problematizari istoriografice indica faptul ca, in cazul monografiei Romania si Europa. Acumularea decalajelor economice (1500-2010) (Editura Polirom, Iasi, 2010, 524 p.), autorul Bogdan Murgescu a parasit calea interogatiilor simple, stereotipe, atit de dragi istoricilor care inteleg sa isi trateze subiectele ca niste colectionari de timbre – fie ele si rare – ori ca niste anticari, speriindu-se de conceptualizari si incursiuni indraznete, chiar riscante.
Probabil ca intrarea lui Bogdan Murgescu in dialog cu experti in studierea diferentelor istorice de factura economica si complexitatea domeniului abordat, precum si perspectivele stimulative pe care le isca Romania si Europa. Acumularea decalajelor economice (1500-2010) sint trei dintre cele mai vizibile calitati ale temeinicului demers al cercetatorului si ale cartii."

8 iulie 2011, Observator cultural, nr. 582 - Ovidiu Pecican

"Trebuie sa ne fie clar, e mai simplu sa stai sa tai frunza la ciini decit sa lucrezi. De aceea, dincolo de motivatiile morale (lauda harniciei), este nevoie ca societatea sa creeze mecanisme care sa recompenseze lucrul bine facut si sa penalizeze lenea sau lucrul de mintuiala.
Nu cred ca (lenea) este o caracteristica a Balcanilor. Institutiile au fost aici poate mai putin adecvate decit in tarile mai dezvoltate, si de aceea imaginea occidentala ca balcanicii sint lenesi. Dar, daca generam conditii similare de cadru institutional si de management, eu cred ca noi, romanii, si multi dintre vecinii nostri din Balcani, sintem dispusi sa lucram mai mult decit multi dintre membrii unor natiuni considerate harnice. Poate ca ne mina si saracia, dar nu sintem mai lenesi decit altii."

Bogdan Murgescu în dialog cu Eugen Istodor, 8 iulie 2011 , Caţavencii - Bogdan Murgescu

"In perioada postdecembrista, la nivelul discursului public, a devenit aproape o regula sa acuzi comunismul de toate relele resimtite de societatea romaneasca. Saracia, coruptia, subdezvoltarea, mentalitatea necorespunzatoare, lipsa de apetenta pentru democratie, capitalism, stat de drept etc. isi gasesc toate in comunism o explicatie mult prea facila. Din pacate, ele continua sa subziste dupa mai bine de doua decenii de exorcizare a demonului comunist. Poate ca a sosit vremea ca discursurile cu precadere moralizatoare si eseistice sa fie inlocuite de demersuri academice care sa puna la lucru instrumentarul stiintific necesar unei intelegeri cit mai obiective a „exceptionalitatii” romanesti. Este ceea ce face volumul Romania si Europa. Acumularea decalajelor economice (1500-2010), semnat de istoricul Bogdan Murgescu. Inscris in traditia Scolii Analelor, ilustrata de istorici ca Fernand Braudel si Lucien Febvre, studiul incearca sa puna in lumina cauzele inapoierii noastre economice, folosindu-se de o analiza comparativa a evolutiei indicilor de dezvoltare economica in cazul a patru tari, incepind cu secolul XVI: Romania, Irlanda, Danemarca si Serbia. Ultimele trei sint alese tocmai datorita pozitiei relativ similare pe care au avut-o la intrarea in modernitatea economica timpurie: tari de dimensiuni mici si situate la periferia sistemului economic european de la acea vreme. Daca in primele doua secole, evolutia economica a celor patru tari este intr-o oarecare masura asemanatoare (cu un avans in cazul Danemarcei), odata cu declansarea Revolutiei Industriale, decalajele incep sa se adinceasca datorita unor cauze exogene (de exemplu, intirzierea cu care se face simtita industrializarea in Estul Europei) si cauze endogene (incapacitatea elitelor autohtone de a implementa politici economice pragmatice, de a folosi eficient capitalul uman, disfunctionalitatile institutionale, urbanizarea insuficienta si absenta capitalului). Extrem de relevanta pentru cazul romanesc ni se pare a fi demontarea mitului „epocii de aur” interbelice. Dintre argumentele folosite de autor, enumeram incapacitatea Romaniei de a fructifica resursele agrare si petroliere si insuficienta industrializare a economiei. Probabil ca principala concluzie care se poate decela in urma parcurgerii acestui volum este ca subdezvoltarea Romaniei este rezultatul unui continuum istoric de sanse ratate si de contexte istorice nefavorabile, nu doar al unei anumite perioade istorice (epoca fanariota, comunista etc.), asa cum am fost invatati sa gindim pina acum."

Florin Sia, Librăria Bastilia